Dossier Duurzaamheid

Duurzaamheid in de mobiele wereld

Als je de term duurzaamheid hoort denk je misschien wel aan het milieu, toekomstgericht denken en maatschappelijk verantwoord leven. Wij als bevolking hebben namelijk grote invloed op het milieu en daarmee op de levens van toekomstige generaties. Ook in de mobiele wereld is duurzaamheid daarom steeds belangrijker. Toestellen worden steeds complexer en het vergt steeds meer energie en grondstoffen om een telefoon te maken. Er worden jaarlijks honderden miljoenen smartphones verkocht en dat heeft grote nadelige gevolgen voor het milieu. In dit dossier zetten we daarom voor je uiteen op welke manier je zo duurzaam mogelijk met je telefoon om kunt gaan.


Opladen

Het opladen van je smartphone kun je ook voor een duurzamere manier kiezen. In plaats van een telefoon op te laden via het stroomnet kun je ervoor kiezen om zonne-energie te gebruiken. Zo ontzie je het milieu en is er minder fossiele energie nodig om elektriciteit te creëren. Zo’n speciale oplader moet je eenmalig aanschaffen, maar vervolgens kun je wel jaarlijks besparen op de energierekening.

Accu

De Nokia van vroeger, die het twee weken volhield op één acculading, bestaat bijna niet meer, door de komst van smartphones. De schermen worden groter, we zijn constant verbonden met het wereldwijde web en kunnen en willen ook steeds meer doen op onze smartphones. Elke nacht je telefoon opladen is tegenwoordig normaal geworden, maar waarom zou je niet zelf wat simpele maatregelen nemen, zodat je dit minder vaak hoeft te doen? Enkele tips om langer met één acculading te doen kun je hier vinden.

Repareren en recylen

Wat daaraan gelieerd is, is dat smartphones vaker geheel direct worden weggegooid als de accu het niet meer of nauwelijks doet. Natuurlijk is het beter voor het milieu om een toestel zo lang mogelijk te gebruiken en je zou het toestel kunnen aanbieden bij een reparateur. Als je een toestel laat repareren, kun je deze daarna weer een poos gebruiken. Zo belast je het milieu ook een stuk minder dan wanneer je een defect toestel direct in de prullenbak gooit. Je kunt je (kapotte) toestel ook inleveren bij één van de vele partijen die je smartphone recyclen. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en kunnen grondstoffen teruggewonnen worden.

Modulariteit

Modulariteit speelt ook een grote rol als we het hebben over duurzaamheid. Modulair betekent dat je verschillende onderdelen kunt vervangen en uitwisselen. Google heeft een tijd lang gewerkt aan Project Ara, een modulaire smartphone. Zo kun je toestellen veel langer gebruiken, want als er iets kapot is, is dit simpel en snel te vervangen door een nieuwe module te plaatsen. Project Ara is inmiddels gestopt als groot en commercieel project, achter de schermen lijkt men niet volledig stil te zitten.

De meest bekende actieve smartphonefabrikant die modulaire toestellen uitbrengt is het Nederlandse Fairphone. Vanaf de Fairphone 2 werd gekozen voor een opzet met los vervangbare modules en dit is ook bij de Fairphone 3 doorgezet. Hier lees je meer over de duurzame en ethisch verantwoorde manier van produceren die Fairphone nastreeft!

Accessoires

Duurzaamheid hoeft niet alleen een rol te spelen bij een smartphone, maar ook bij de accessoires die je daarvoor gebruikt. Zo zijn er verschillende producenten die bijvoorbeeld hoesjes maken van duurzame materialen zoals hout, bamboe of stof. Een deel van de opbrengsten daarvan gaat naar organisaties die opkomen voor behoud van de natuur. Je kunt ook denken aan verpakkingen van accessoires, gemaakt van gerecycled karton of bijvoorbeeld zaagsel. Deze zijn minder slecht voor de natuur en bovendien erg duurzaam.