Dossier Gezondheid- en fitness-apps

Op deze pagina


Wil je gezond en fit blijven, proberen af te vallen of meer gaan sporten? Dan kan je telefoon daarbij goed van pas komen. Een smartphone draag je altijd bij je en daarom is het een perfect hulpmiddel om leefgewoontes te meten en te controleren. Bovendien zijn de smartwatch en de fitness tracker in opkomst. Deze producten zijn zo ontwikkeld dat ze je kunnen meehelpen je gezondheid op peil te houden en je te ondersteunen tijdens het sporten. Tegenwoordig zijn er ook talloze applicaties die een handje kunnen helpen bij het nastreven van een sportief doel. Zo zijn er unieke apps voor het hardlopen, work-outs, gezonde voeding en het bijhouden van je hartslag en slaapritme. Speciaal voor jou geven wij een uitgebreid overzicht van de beste applicaties op het gebied van gezondheid en fitness.


Hardlopen

Hardlopen is razend populair onder Nederlanders. Het is heerlijk om even in de buitenlucht je hoofd leeg te maken en te werken aan je gezondheid. De volgende populaire hardloop-apps kunnen daar zeker bij helpen.

Strava

Strava

Deze app houdt je prestaties bij tijdens het hardlopen of fietsen. Strava registreert onder andere de afstand die je aflegt, je snelheid, het aantal verbrande calorieën en je hartslag. Door je rondetijden te uploaden kun je met vrienden of onbekenden de strijd aan gaan om wie het snelst is! Verder geven de grafieken in Strava inzicht in hoe je prestaties en conditie verbeteren, ook ten opzichte van anderen. Dit maakt het makkelijker en leuker om jezelf doelen te stellen.

Spotify Running

Dit is een onderdeel van de Spotify-app, dus grote kans dat je deze al op je telefoon hebt staan. De app stelt je hardlooptempo vast en speelt vervolgens automatisch nummers af waarvan het aantal beats per minuut overeen komt met je snelheid. Je muziek wordt dus aangepast op je tempo, in plaats van andersom! Om in Spotify Running te komen, open je je Spotify-app, ga je naar het menu, en kies je ‘Bladeren’. Als je naar beneden scrollt vind je onder ‘Genres en stemmingen’ de optie ‘Running’.

Runkeeper

Runkeeper

Runkeeper is een van de betere hardloop-apps van dit moment. De app is voorzien van hardloopschema’s en houdt je tijdens je training op de hoogte van het aantal afgelegde kilometers en de snelheid waarmee je loopt. Na de training kun je bekijken hoeveel calorieën je hebt verbrand en of je in een regelmatig tempo hebt gelopen. Runkeeper geeft je tijdens het hardlopen de motivatie om het beste uit jezelf te halen. Ook is het mogelijk tijdens het hardlopen je hartslag te meten, foto’s te maken van je route en deze te delen met je vrienden. Naast het hardlopen kan de app ook prestaties meten van andere sporten, zoals fietsen. Runkeeper is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.

Runtastic

“Runtastic – makes sport funtastic” is niet voor niets de slogan van deze populaire hardloop-applicatie. Van de spraakcoach krijg je gepersonaliseerde audio-feedback. Tijdens het lopen houdt Runtastic door middel van live-tracking je gemiddelde snelheid, locatie en het aantal gelopen kilometers bij. Erg handig is dat de app registreert wanneer je stilstaat, zodat je sessie automatisch wordt gepauzeerd. Na de training kun je precies je gelopen rondje zien, zelfs in 3D. Al je work-outs komen in je work-out-dagboek, uitgezet in verhelderende statistieken en grafieken. Runtastic is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.


Work-out

Naast hardloop-apps zijn er steeds meer handige applicaties op de markt die je helpen een work-out te doen, in de sportschool of gewoon thuis.

Nike+ Training Club

Nike+ Training Club is de perfecte app om thuis of in de sportschool je goede voornemens waar te maken. De applicatie is een soort personal trainer die je helpt bij al je oefeningen door middel van duidelijke uitleg en video’s. Met meer dan honderd work-outs op verschillende niveaus begin je direct met het nastreven van je doelen. Wil je bijvoorbeeld sterker, leniger of strakker worden? Het kan allemaal met de trainingsschema’s van de Nike+ Training Club-app. En daarnaast kun je in de app alle andere soorten activiteiten, zoals basketballen, fitnessen of tennissen, bijhouden. Deze app is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.

daily yoga

Daily Yoga

Met deze app beschik je over meer dan 50 yogalessen. De video’s zijn gefilmd in HD en dus van goede kwaliteit. Elke serie video’s heeft een specifiek focuspunt. Zo vergroot je bijvoorbeeld je lenigheid of versterk je je torso. De app houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt en is voorzien van ontspannende muziek voor tijdens je training. Daily Yoga is gratis voor Android en iOS.

Fitstar

Deze applicatie geeft je een virtuele personal trainer. Je traint dus waar en wanneer je maar wilt. Fitstar verandert continu, afhankelijk van je feedback, doelen en bekwaamheid; net als een echte personal trainer dat doet. Ook geeft de app je constant nieuwe bewegingen en sessies, waardoor het leuk en vernieuwend blijft. Er worden elke maand nieuwe sessies aan de app toegevoegd, zodat het sporten afwisselend blijft. Fitstar is beschikbaar voor iOS en Android.

30 Days Ab Challenge

30 days ab challenge

30 Days Ab Challenge daagt je uit om 30 dagen lang iedere dag buikspieroefeningen te doen. De app laat een kalender van 30 dagen zien. Klik je op een dag dan verschijnt de buikspieroefening die je die dag moet doen. Heb je de oefeningen gedaan, dan kun je met trots de dag afvinken. Er zijn ook rustdagen ingeroosterd om te herstellen. De simpele, maar effectieve work-outs kun je gewoon thuis doen. Je voortgang kun je delen met je vrienden, bijvoorbeeld via Facebook. De 30 Days Ab Challenge-app is gratis te downloaden voor Android en iOS.


Gezonder eten

Probeer je op je calorieën te letten, gezonder te eten en voedsel met veel vetten en suikers te vermijden? Dan zijn deze apps zeker een goed hulpmiddel voor jou!

CalorieënTeller

Met deze app zijn volgens de makers al miljoenen mensen succesvol afgevallen. De applicatie is daar ideaal voor, door de combinatie van het bijhouden van het aantal gegeten calorieën en het aanbieden van trainingen. De app beschikt over meer dan 6 miljoen voedselsoorten, waardoor je nagenoeg alles in kunt voeren. Het is ook mogelijk hele maaltijden in één keer toe te voegen en de barcodes van producten te scannen. Doordat de app verbonden is met MyFitnessPal worden daarnaast meer dan 350 trainingen aangeboden. Het halen van je doelen is makkelijker als je dit samen met je vrienden doet. Dat hebben de makers van deze app ingezien, want je hebt ook toegang tot elkaars voortgang. Je kunt CalorieënTeller synchroniseren met je computer, zodat je zelf kiest op welk apparaat je alles invoert.

Mijn Eetmeter

Eetmeter

Mijn Eetmeter is ontwikkeld door het Voedingscentrum en maakt gebruik van gegevens van het RIVM. Deze app geeft je persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op je leeftijd, geslacht, gewicht en bewegingsniveau. Het is een soort eetdagboek, waarin je bijhoudt wat je op een dag eet en drinkt. De app laat dan zien hoeveel calorieën je binnenkrijgt, of dit er niet te veel zijn en of je voldoende voedingsstoffen uit de Schijf van Vijf binnen krijgt. Je kunt ook je BMI gemakkelijk meten en zo meer grip op je gewicht krijgen. Mijn Eetmeter download je gratis voor Android en iOS.

Geef je lichaam water

Naast gezond eten is het ook belangrijk om elke dag genoeg water binnen te krijgen. Deze handige app herinnert je eraan om elke dag genoeg water te drinken. Het houdt je drinkgewoontes bij, kijkt hoeveel water je lichaam dagelijks nodig heeft en waarschuwt je als je al een tijd niks gedronken hebt. Je hoeft alleen je gewicht in te voeren en de app doet de rest. Water drinken heeft vele voordelen: zo zitten er geen calorieën in en is het goed voor je lichaam. Apps om je waterinname bij te houden zijn gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.


Dagelijkse activiteiten

Wil je je hartslag meten? Bijhouden hoeveel stappen je per dag zet? Of ben je nieuwsgierig naar je slaapritme? Dan zijn de volgende applicaties echt iets voor jou.

Sleep Cycle Alarm Clock

Sleep Cycle

Eén van de populairste apps die ervoor zorgt dat je uitgeslapen opstaat, is Sleep Cycle Alarm Clock. Leg je telefoon op de rand van je bed en deze handige applicatie houdt je slaapritme bij. De app registreert dan hoe diep je slaapt en hoeveel je beweegt. De volgende ochtend is de analyse van je slaapgedrag te bekijken in de applicatie. Naast het geven van een overzicht maakt de app ook het opstaan gemakkelijker. Sleep Cycle maakt je namelijk wakker wanneer je het lichtst slaapt in de 30 minuten rond de tijd dat je de wekker hebt gezet. Hierdoor sta je met een uitgerust gevoel op. Sleep Cycle Alarm Clock is gratis te downloaden voor iOS. Voor Android kost-ie 99 cent.

Moves

Moves houdt je dagelijkse activiteiten bij. Daarbij maakt de app gebruik van de sensoren van je telefoon en GPS. Met deze gegevens berekent de applicatie of je bijvoorbeeld wandelt, fietst, rent of in de trein zit. Alle activiteiten worden weergegeven in een tijdlijn, wat een duidelijke terugblik op je dag geeft. De applicatie draait op de achtergrond en mist geen enkele beweging, ook als je de app dagenlang niet opent. Moves geeft iPhone-gebruikers bovendien een overzicht van het aantal verbrande calorieën, berekent op basis van leeftijd, lengte en gewicht. Deze app is dus ideaal als je meer inzicht in je dagelijkste activiteiten wilt! Moves is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Human

Human

Human zorgt voor extra motivatie om te bewegen, doordat het wedstrijdelement een belangrijke plaats inneemt in de app. Je kunt de strijd aan gaan met iedereen die bij je in de buurt is, doordat je van de mensen in je directe omgeving ziet hoeveel zij bewogen hebben. Zo kun je dus proberen je vrienden, familie of collega’s te verslaan! De app registreert alle activiteiten die langer dat een minuut duren. Het streven is om per dag minimaal 30 minuten actief te zijn. Human is zowel beschikbaar voor iOS als Android.

Runtastic Heart Rate

Wil je je hartslag meten? Dan is Runtastic Heart Rate iets voor jou. Met deze app meet je je hartslag door simpelweg je vinger op de camera te leggen. Als je je wijsvinger op de camera legt, wordt deze met de flitser verlicht. Als je geen flitser op je telefoon hebt, houd dan je toestel in voldoende licht, het liefst daglicht. Zo berekent de app een ruwe schatting van je hartslag. Runtastic Heart Rate is gratis voor Android en iOS.


Het totaalpakket

Hierboven behandelen we allemaal handige applicaties die je helpen bij het nastreven van een gezonde leefstijl. Maar het is pas echt ideaal de gegevens uit al deze apps in één overzicht te hebben. De makers van de volgende apps dachten hier hetzelfde over!

Health

Health

Apple Health (Gezondheid in het Nederlands) verzamelt alle gegevens uit je fitness- en gezondheidsapps en plaatst alle informatie in één overzicht. Zo kan de app je hoeveelheid stappen, hartslag, slaapgedrag, calorieverbruik, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte weergeven in een overzichtelijke lijst. Hierdoor is het makkelijker verbanden te leggen, bijvoorbeeld tussen je slaapgedrag en het aantal verbrande calorieën. Daarnaast biedt de app een handig medisch rapport, om belangrijke medische informatie in te zetten, zoals je allergieën en bloedgroep. Omdat dit toegankelijk is vanuit je vergrendelscherm, kunnen hulpverleners deze kaart altijd raadplegen. Health is beschikbaar voor iPhone-toestellen vanaf de iPhone 4S, en standaard geïntegreerd vanaf iOS 9.

Google Fit

Google Fit geeft je een uitgebreid gezondheidsprofiel. Dit profiel is een samenvatting van de informatie van je gezondheidsapps. Zo sla je al je fitnessgegevens hierin op, maar is het ook mogelijk bij te houden of je genoeg water drinkt en hoeveel calorieën je verbrandt. De applicatie houdt bij wanneer je wandelt, hardloopt of fietst en hierbij registreert de app je snelheid, route en de helling. Je gegevens worden weergegeven in overzichtelijke grafieken. Op basis hiervan stel je jezelf doelen. Bij deze doelen ontvang je gepersonaliseerde aanbevelingen en coaching. De gegevens zijn in te zien via je telefoon, tablet, internet of je Android Wear-horloge.

Samsung Health

Samsung Health

Samsung heeft ook een eigen gezondheidsapplicatie: S Health. Je hartslag, voeding, lichaamsbeweging, water- en koffie-inname, gewicht en slaap beheer je allemaal in één applicatie. De app geeft tips en trainingssessies waardoor je makkelijker je fitness- of dieetdoel behaalt. S Health is beschikbaar op alle Samsung Galaxy-modellen vanaf de Samsung Galaxy S3. De app is daarnaast te installeren op telefoons met Android vanaf versie 4.4.