Preventie Diefstal

Preventie diefstal

We nemen onze mobiele telefoons overal mee naartoe, waardoor de kans op diefstal of verlies ook groter wordt. Als je je telefoon kwijt bent, is dat natuurlijk heel vervelend. Belsimpel geeft je een aantal tips om diefstal of verlies te voorkomen. Ook geven we je tips om je telefoon zo snel mogelijk terug te vinden wanneer hij gestolen is of als je hem ergens vergeten bent.


Tips om diefstal en verlies tegen te gaan:

Preventief


1. Noteer het IMEI-nummer.

Dit is het vijftiencijferige serienummer van je telefoon. Als je smartphone gestolen is, kan de politie dit nummer opnemen in de database voor gestolen telefoons. Zij kunnen dan je telefoon overspoelen met sms’jes waarin in staat ‘Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie’. Hierdoor kan de dief de telefoon niet doorverkopen. Je kunt je IMEI-nummer achterhalen door *#06# in te toetsen op je telefoon. Het nummer staat ook op de doos van je toestel, en je kunt 'm vinden achter de batterij – als je die kunt verwijderen.

2. Bewaar je papieren.

Denk hierbij aan de factuur of de rekening van de aankoop van je telefoon. Dit is hét bewijs dat de telefoon jouw eigendom is.

3. Stel een beveiligingscode in.

Dit is een pincode of patrooncode die je invoert om je telefoon te ontgrendelen of in te schakelen. Zo heb jij alleen toegang tot jouw telefoon.

4. Gebruik de vingerafdrukscanner.

Dit is de meest betrouwbare manier van het beschermen van je gegevens. Iedereen heeft namelijk een unieke vingerafdruk. Waar men een code mee kan lezen en onthouden, kan dat dus niet bij een vingerafdruk. Bovendien is het scannen van je vingerafdruk vele malen sneller dan het intoetsen van een code. Je telefoon is dus binnen een oogwenk ontgrendeld, je gegevens zijn superveilig beschermd en je hoeft geen codes te onthouden!

5. Houd je telefoon dicht bij je.

Bewaar je telefoon altijd op een vaste plek wanneer je de deur uit gaat. Zo merk je het snel als je toestel opeens weg is. Het is bijvoorbeeld handig om een plek te kiezen dicht op je lichaam, zodat dieven er niet makkelijk bij kunnen komen.

6. Installeer applicaties om je telefoon op te sporen.

Deze applicaties traceren door middel van gps waar jouw toestel is. Populaire apps die dit doen zijn Find My iPhone, de Android Device Manager en Locate my Droid. Je ziet dan op een kaart op je computer waar je telefoon op dat moment is.

Wat kun je achteraf doen?


1. Blokkeer je simkaart

Neem contact op met je provider en blokkeer je simkaart. Zo kan er niet met de telefoon gebeld of geïnternet worden en voorkom je een peperdure rekening.

2. Doe aangifte

Door aangifte te doen weet de politie dat je telefoon gestolen of verloren is. De eerste tip op deze pagina komt hierbij ook goed van pas.

3. Ga zelf op onderzoek uit

Jouw toestel maakt soms automatisch een back-up (een reservekopie van alle data op je telefoon) van de informatie en/of bestanden op je telefoon. Als de dief dit niet weet dan kun je misschien achterhalen wie de dief is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automatische synchronisatie met Dropbox of Google+. Ook kun je met de apps iCaughtU en iGotYa foto’s  maken van degene die jouw mobiel gebruikt en automatisch deze foto’s laten mailen naar je e-mailadres.