Dossier Werkgeheugen

Werkgeheugen wordt ook wel RAM-geheugen genoemd of afgekort als RAM. Dit Random Acces Memory is te vinden in computers en laptops, maar ook in mobiele telefoons en tablets, aangezien dat ook kleine computers zijn. Verschillende besturingssystemen en versies hiervan gaan anders om met werkgeheugen, waardoor de hoeveelheid RAM tussen smartphones met Android, iOS en Windows Phone niet één op één te vergelijken is. In dit dossier leggen we je uit waar je dit RAM-geheugen precies voor kunt gebruiken en gaan we ook verder in op de vraag of het juist goed of slecht is om applicaties handmatig te sluiten en op de vraag of meer RAM ook per se beter is?

Waarvoor gebruik je werkgeheugen?

RAM Memory

Applicaties die worden gestart op een telefoon worden in dit werkgeheugen geplaatst, wat ervoor zorgt dat je deze weer snel kunt oproepen als je deze nodig hebt. Je moet het zien als tijdelijk geheugen, waar applicaties actief blijven als je wisselt tussen verschillende applicaties. Zo kun je snel wisselen tussen Facebook, WhatsApp en bijvoorbeeld je e-mail of muziekspeler. Bij elk mobiel besturingssysteem werkt het openen van de recent gebruikte applicaties iets anders. Vaak is het ook direct mogelijk om de draaiende applicaties in dit menu te sluiten, waardoor deze geen gebruik meer maakt van het cachcegeheugen. Het cachegeheugen in een stukje geheugen in de telefoon waarin alle data wordt opgeslagen van de sites die je bezoekt en alle applicaties die je opent; denk aan linkjes, foto’s, opbouwcodes van websites en meer. Al deze stukjes nemen ruimte in beslag waardoor een telefoon uiteindelijk ook langzamer wordt. De data in het cachegeheugen is tijdelijke data. Deze mogen dus verwijderd worden. Als je dus weinig werkgeheugen over hebt, kan je ruimte creëren door de data in het cachegeheugen te verwijderen. Door het sluiten van draaiende applicaties duurt het de volgende keer iets langer om de desbetreffende applicatie op te starten, maar is er dus wel meer werkgeheugen vrij om andere apps in te laden. 

Desbetreffende menu’s openen en applicatie afsluiten doe je per besturingssystem via de onderstaande stappenplannen:

Android: kan per fabrikant, softwareversie of softwarenummer verschillen, maar het is veelal: 

  • Stap 1: druk op het multitask-icoontje om de applicaties die actief zijn te zien;
    Let op: soms moet je het multitask-icoontje iets langer ingedrukt houden of twee keer tikken. 
  • Stap 2: veeg de applicatie die je wilt sluiten naar links of rechts, zodat deze daadwerkelijk afgesloten wordt.

iOS: versie 7 en hoger:

  • Stap 1: dubbelklik op de homebutton, zodat je de ‘kaarten’ ziet van de apps die actief zijn;
  • Stap 2: veeg de applicatie die je wilt sluiten omhoog, zodat deze daadwerkelijk afgesloten wordt.

Windows Phone: versie 8 en hoger:

  • Stap 1: houd de pijltjesknop even twee tellen ingedrukt om de applicaties die actief zijn te zien;
  • Stap 2: klik rechtsboven in elke applicatieschermpje op de x, of veeg elk applicatiescherm omlaag, zodat deze daadwerkelijk afgesloten wordt.

Als het RAM vol is zorgt het besturingssysteem ervoor dat een applicatie die je een tijd niet hebt gebruikt gesloten zal worden om zo ruimte vrij te maken. Bij toestellen met weinig werkgeheugen kan het sluiten van applicaties ervoor zorgen dat het toestel wat sneller aanvoelt. Dan hebben we het echter wel over toestellen met 512 MB of 1 GB werkgeheugen en die zijn tegenwoordig schaars. Budgettoestellen met Android worden nog weleens uitgerust met deze minimale hoeveelheid RAM-geheugen, wat ook altijd genoemd staat in de specificaties van de toestellen op Belsimpel.

Waar het vroeger nog wel gewenst was om applicaties handmatig af te sluiten is dat tegenwoordig bijna niet meer het geval. De nieuwe versies van Android, iOS en Windows Phone kunnen het RAM-management namelijk zelf goed afhandelen. Het gebruik van een zogenaamde ‘task killer’ wordt dan ook niet meer aangeraden, ook al beloven ze dat ze elk toestel sneller maken. De huidige besturingssystemen fungeren prima zelf als zo’n ‘task killer’ en beslissen zelf welke apps er gesloten moeten worden hoe het RAM-geheugen gebruikt moet worden.

Handmatig applicaties sluiten die je elk kwartier toch weer opstart, zoals messenger-apps of bijvoorbeeld Facebook zorgt ervoor dat deze helemaal opnieuw opgestart moeten worden, wat zelfs zorgt voor meer energieverbruik. Een camera-applicatie is wel één van de applicaties waarbij het wel degelijk nut kan hebben om deze te sluiten, omdat deze in het cache-geheugen nog steeds wat van de kostbare accu afslurpt en dit geldt ook voor navigatie-apps, die je na gebruik beter geheel kunt afsluiten.

Hoeveelheid RAM in huidige toestellen

Smartphones worden ook steeds vaker uitgerust met meer werkgeheugen. De iPhone 7 Plus is het nieuwste topmodel van Apple en dat toestel is uitgerust met 3 GB RAM, in Windows Phone-land kennen we de Lumia 950 XL met dezelfde hoeveelheid werkgeheugen, maar 4 GB RAM is ook al verkrijgbaar. Bij Android zien we steeds vaker devices met die hoeveelheid werkgeheugen verschijnen. High-end Androidtoestellen zijn zelfs vaak al standaard uitgerust met 4 GB RAM-geheugen en er zijn zelfs al toestellen op de markt met 6 GB RAM.

Je moet je echter niet blindstaren op de hoeveelheid werkgeheugen. Natuurlijk is het belangrijk, maar in de praktijk blijkt 2 GB RAM voor veel gebruikers al meer dan genoeg en die hoeveelheid is in vele toestellen al te vinden. De hoeveelheid gebruikte RAM bij Androidtoestellen met 4 GB werkgeheugen blijkt in de praktijk bij veel gebruikers te blijven steken op 60% en waarom zou je dan meer nodig hebben? Als je eens via een applicatie kijkt naar het gebruikte werkgeheugen bij jouw Androidtoestel en ziet dat dit bijna volledig benut wordt hoef je ook niet gelijk handmatig applicaties te sluiten om het geheugen vrij te maken. Het houdt namelijk simpelweg in dat je toestel juist goed gebruikmaakt van het RAM en dat is alleen maar fijn.

Verschillen tussen Android, iOS en Windows Phone

Android loopt op papier misschien dus voor qua hoeveelheid werkgeheugen, maar dat betekent niet automatisch dat zulke toestellen beter zijn. Android van Google handelt het werkgeheugen gewoonweg anders af dan iOS en Windows Phone, waardoor dit niet één op één te vergelijken is. De architectuur van de processors in iPhones is geheel anders dan die in smartphones met Android, waardoor deze het werkgeheugen geheel anders aanspreken. Zo kan het dus voorkomen dat een iPhone met 2 GB RAM-geheugen even snel, of zelfs sneller, presteert en aanvoelt dan een Androiddtoestel voorzien van 4 GB werkgeheugen. Apple heeft er voor gezorgd dat iPhones processen en applicaties anders opslaan in het werkgeheugen, waardoor het multitasken ‘achter de schermen’ anders wordt uitgevoerd.

Hoeveel RAM heb ik nodig

Simpel gezegd is dat lastig te zeggen, want het begint dus al bij het besturingssysteem, waar je nieuwe smartphone mee wordt uitgerust. Met een hoeveelheid van 2 GB RAM zit je goed op elk besturingssysteem, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 3 GB werkgeheugen of meer.