Dossier streaming

Dossier streaming

Inleiding


Telefoons kunnen steeds meer dan alleen maar bellen en sms’en. Fabrikanten komen telkens weer met nieuwe technische snufjes. Veel smartphones beschikken over technieken die je misschien nog niet kende. Een voorbeeld daarvan is streaming. In dit dossier zullen we dieper ingaan op wat streaming precies is, wat het voor jou kan betekenen en hoe het precies werkt.

Wat betekent streaming voor jou?


Tegenwoordig gebruiken we onze telefoons om mee te internetten, foto’s en video’s te maken en muziek te luisteren. Er komt dan ook steeds meer content op onze telefoons te staan. Het is natuurlijk ideaal als je die muziek ook vanaf je telefoon op je goede speakers kan afspelen. Of dat je je vakantiefoto’s aan je familie kan laten zien op de televisie in plaats van op het scherm van je smartphone.

Streaming is hiervoor een erg handig hulpmiddel. Streaming is het afspelen van bestanden die daarvoor niet opgeslagen hoeven te zijn op een harde schijf. Op die manier kun je de muziek vanaf je telefoon via je speakers laten afspelen, of foto’s en video’s bekijken op je TV. Een bekend voorbeeld van streaming is YouTube of een videogesprek. Ook webcambeelden en live sportwedstrijden worden gestreamd. Streaming komt in het dagelijks leven al vaak voor en ook voor de gebruikers van mobiele telefoons zijn de mogelijkheden eindeloos.

Hoe werkt streaming?


Het kan zijn dat je op enkele van onze productpagina’s de termen DLNA, MHL of HDMI bent tegengekomen. Dit zijn manieren waarop streaming tot stand gebracht kan worden. Hieronder zullen we de verschillende technieken toelichten. Als je smartphone een van onderstaande technieken heeft, kun je dus al gebruik maken van streaming. In de afgelopen jaren zijn mogelijkheden op het gebied van streaming enorm toegenomen, door bijvoorbeeld de introductie van Google Chromecast en technieken zoals NFC. Ook dit wordt hieronder uitgelegd.

DLNA

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Je kunt hiermee muziek, video’s en foto’s van het ene apparaat naar het andere apparaat overbrengen. Je maakt bijvoorbeeld verbinding tussen je smartphone en je TV. Voor deze techniek heb je geen kabels nodig, je kunt gewoon verbinding maken via WiFi. Als je op je computer, TV of smartphone hebt aangevinkt dat je media wilt delen, kun je via de mediaserver zoeken naar DLNA-apparaten binnen het thuisnetwerk. Het voordeel hiervan is dat je dus muziek en films kunt afspelen op allerlei apparaten, terwijl het niet uitmaakt waar deze bestanden opgeslagen zijn.

MHL

Met MHL, Mobile High-Definition Link, kun je je smartphone via een kabel verbinden met een TV. Vervolgens kun je video’s met een resolutie tot 1080p Full HD afspelen op je TV. Ook kun je bijvoorbeeld gamen, foto’s en video’s bekijken en nog meer op een groot scherm, vanaf je smartphone. Koppel je ook een bluetoothtoetsenbord aan je smartphone, dan kun je je telefoon ombouwen tot een werkstation. Daarnaast wordt je telefoon ook nog opgeladen zodra hij verbinding maakt met de kabel. Daarbij kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken: scroll door je apps heen op het TV-scherm! De mogelijkheden van MHL zijn dus groot.

Het klinkt handig, maar hoe werkt het? Je gebruikt een MHL-adapter met een HDMI-kabel. Het ene uiteinde van de HDMI-kabel wordt in de MHL-adapter geplugd, de andere kant in de HDMI-poort van de televisie. De MHL-adapter wordt in de USB-ingang van de smartphone geplugd. Voor de stroom gebruik je een micro-USB lader in de MHL-adapter. Daarna wordt het scherm van je telefoon weergegeven op het grote scherm.

HDMI

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Ook dit werkt via een kabel die je aansluit op je smartphone en televisie of monitor. Met HDMI heb je echter maar een kabel nodig, in tegenstelling tot de MHL-adapter hierboven. Niet alle smartphones hebben echter software waardoor ze van HDMI gebruik kunnen maken en kunnen dus niet allemaal gebruik maken van deze technologie.

Dongles

In de laatste jaren is voornamelijk streaming via dongels erg in opkomst. Door middel van kleine apparaatjes die je in de USB-poort van je PC of TV plaatst stream je eenvoudig tussen allerlei verschillende apparaten. De Google Chromecast is een populair voorbeeld van een dergelijke dongle. Met de Chromecast verbind je je laptop, TV en smartphone eenvoudig met elkaar via WiFi en deel je media van de verschillende apparaten met elkaar. Veel apps van Android en iOS zijn al geschikt voor gebruik van deze manier van streamen.

Streaming Applicaties

Ook streamen tussen verschillende apparaten zonder andere vereiste hardware is steeds meer in opkomst. Verschillende fabrikanten hebben voor hun TV’s, computers en smartphones speciale software ontwikkeld die het delen van media erg makkelijk maakt. Een voorbeeld van zo’n applicatie is Samsung Link. Het programma is op alle verschillende mediaspelers van Samsung te installeren, bijvoorbeeld op Smart-TV’s, laptops en smartphones. Het enige wat je hoeft te doen is verbinding maken met internet en het downloaden van de applicatie. Daarna is het eenvoudig en stream je met één klik al je foto’s van je smartphone naar je TV.