Alternatieven voor Google Services

Inleiding

Als je een Android-telefoon zoekt, weet je ongetwijfeld hoe handig Google al zijn apps op elkaar heeft afgestemd. Maar wist je dat je Android-telefoon op veel meer manieren gebruik maakt van diensten van Google? Dit zijn de Google Services.

Af en toe komen er telefoons uit die wel gebruikmaken van Android, maar niet van de Google Services. Dit betekent dat deze telefoons net anders werken dan je misschien verwacht. Op deze pagina vind je meer informatie over wat het betekent als een toestel geen Google Services heeft.


Wat doen Google Services?

Je staat er misschien niet bij stil, maar Google Services zitten verweven in veel verschillende Android-apps. Denk bijvoorbeeld aan een winkel-app, waar je op een Google Maps-kaartje kunt zien waar in Nederland zij locaties hebben. Maar de Google Services zijn voor veel meer dingen verantwoordelijk. Google Services kun je over twee categorieën verdelen: De Google Play Services en de Google Mobile Services.

Google Play Services

Google Play Services logo De Google Play Services kun je het beste vergelijken met een spin in het web. Deze diensten zorgen er bijvoorbeeld voor dat apps onderling met elkaar kunnen communiceren. Maar ook dat je makkelijk apps kunt updaten, of dat je apps goed beveiligd zijn en geen schade aan je toestel of gegevens toebrengen.

Er zijn heel veel apps die gebruikmaken van Google Play Services, ook als je dit zelf niet eens doorhebt. Zo heeft Google ervoor gezorgd dat je zelf niet hoeft na te denken over alle ingewikkelde processen die op de achtergrond plaatsvinden terwijl je een app gebruikt.

Google Mobile Services

Onder de Google Mobile Services vallen verschillende apps die Google vooraf op Android-telefoons laat installeren. De meestgebruikte apps die hieronder vallen zijn YouTube en de Google Play Store. Ook andere Google-apps vallen hier echter onder. Denk bijvoorbeeld aan Gmail en Google Drive, Maps, Duo, Photos, Speech, Youtube Music en Play Movies & TV.

Wat betekent het als een toestel geen Google Services heeft?

Sommige die wél Android-telefoons maken, gebruiken géén Google Services meer. Wat dit precies betekent, verschilt per merk. Hieronder leggen we je per merk uit wat de gevolgen zijn.


Huawei Mobile Services

Huawei logo Sinds eind 2019 brengt Huawei toestellen uit zonder Google Services. Deze smartphones maken nog wel gebruik van Android, maar gebruiken Huawei Mobile Services in plaats van Google Play Services en Google Mobile Services. Wat dit precies betekent vind je hieronder.

Geen Google Play Store, maar Huawei AppGallery

Huawei heeft een alternatief ontwikkeld voor de Google Play Store. Hier kun je apps downloaden die door en voor Huawei zijn geoptimaliseerd.

Geen standaard Google-apps op je telefoon

Ook de apps die onderdeel zijn van de Google Mobile Services zijn niet te downloaden. Wel kun je via de browser inloggen op je Google-account en op je homescreen snelkoppelingen plaatsen naar de verschillende webpagina's. Zo heb je toch de diensten van Google binnen handbereik.

Apps en accessoires werken anders dan je gewend bent

Omdat de Google Play Services op veel verschillende manieren zorgen dat je apps netjes werken, kan het zijn dat apps nu anders of helemaal niet werken. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, NPO of Ziggo Go. Omdat de anti-piraterij-beveiliging van deze apps via Google Play Services verloopt, zal deze app niet optimaal werken op een Huawei-toestel zonder Google Services. Ook de werking van bijvoorbeeld fitnesstrackers of Chromecasts in combinatie met je telefoon kunnen hierdoor beïnvloed worden.

Extra's van Huawei

Ook heeft Huawei enkele extra's geïmplementeerd in zijn Huawei Mobile Services. Denk bijvoorbeeld aan geïntegreerde AI om makkelijker je foto's te doorzoeken. Of Quick Apps - Huawei's antwoord op Googles Instant Apps, waarmee je apps kunt gebruiken zonder deze volledig te installeren. Ook levert Huawei standaard apps mee die het dagelijks gebruik van je toestel extra makkelijk maken, zoals Huawei Cloud, Huawei Assistent en Huawei Music.

Daarnaast heeft Huawei aangegeven via zijn eigen website open te staan voor suggesties vanuit hun community. Google zit namelijk niet meer als tussenpersoon tussen Huawei en de gebruiker. Hierdoor heeft Huawei meer vrijheid om zijn diensten zo in te richten als ze zelf willen.

Veelgestelde vragen over Huawei-toestellen zonder Google Services

  • Hoe gebruik ik apps op een Huawei-telefoon zonder Google Services?

  • Is een Huawei zonder Google Services iets voor mij?

  • Hoe weet ik of mijn Huawei-telefoon Google Services heeft of niet?