Dossier smartphoneschermen

Inleiding


Hoewel je het misschien niet zou verwachten, zijn er enorm veel soorten displays. Zo is er bijvoorbeeld ips-lcd, tft, AMOLED, Super-AMOLED en nog veel meer. De verschillen tussen deze soorten zitten hem in de technologie die gebruikt wordt om dingen op het scherm te laten zien. Bovendien zijn er schermen in verschillende maten en wordt er veel gezegd over verschillende schermresoluties. Om alle termen voor je te verduidelijken hebben we een overzicht gemaakt van verschillende soorten schermen, met daarbij hun voordelen en hun nadelen.


Schermsoorten


We kunnen alle smartphoneschermen grofweg verdelen in twee soorten: lcd-schermen en AMOLED-schermen. Onder deze typen displays zijn ook weer variaties. Hieronder leggen we per scherm uit hoe het werkt en wat de unieke kenmerken van het scherm zijn. Sommige kenmerken zijn een kwestie van voorkeur en dit overzicht kan je daarom helpen om tot een keuze voor een bepaald type toestel te komen.

LCD schermen


Lcd staat voor liquid crystal display. De pixels in het scherm krijgen hun licht van een lichtbron achter het scherm. Daarna laat de pixel zelf de juiste kleur zien. Een lcd-display kan nooit volledig zwart weergegeven worden, omdat er altijd licht achter het scherm aan moet staan om pixels hun kleuren te geven. Ditzelfde licht achter het scherm zorgt er ook voor dat de helderheid van lcd-schermen hoger ingesteld kan worden dan van AMOLED-schermen, maar tegelijkertijd verbruikt dit ook meer energie. Varianten van lcd-schermen zijn bijvoorbeeld tft-lcd en ips-lcd.

Tft-lcd biedt een betere beeldkwaliteit dan vorige generaties lcd-schermen. De kijkhoeken van tft-schermen zijn echter iets minder. Het scherm zal dus niet uit elke hoek even goed zichtbaar zijn.

Ips-lcd is het nieuwste soort lcd-scherm en wordt gebruikt voor alle iPhones van Apple en alle toestellen van LG. Verbeteringen van ips-lcd zijn dat kleuren natuurgetrouwer worden weergegeven en de kleuren zijn vanuit elke kijkhoek hetzelfde. Ips-lcd-schermen hebben een hogere beeldkwaliteit dan andere lcd-schermen.

Apple heeft ips-lcd schermen gemaakt met zóveel pixels op een kleine ruimte, dat je ze bijna niet ziet met het blote oog. Hierdoor zijn de beelden haarscherp. Apple noemt dit Retina.


Hierboven zie je een lcd-scherm waarop extreem ingezoomd is. De pixels van lcd-schermen bestaan uit drie subpixels: rood, groen en blauw. Hierdoor kan de pixel alle kleuren aannemen tussen deze drie subpixels. De subpixels zijn zo klein, dat je ze niet ziet met het blote oog. De kleur geel ontstaat bijvoorbeeld door het combineren van de twee subpixels rood en groen.


Voordelen LCD Nadelen LCD
Natuurgetrouwere kleuren Hoger energieverbruik
Goede kijkhoeken Zwart kan niet zwart weergegeven worden
Hogere helderheid van het scherm Contrasten zijn niet zo groot als bij AMOLED-schermen

AMOLED schermen


Amoled is de afkorting van active matrix organic light emitting diode. In tegenstelling tot de lcd-schermen bestaan de pixels van een amoled-scherm uit heel veel kleine led-lichtjes die hun eigen licht uitstralen. Hierdoor is er geen backlight nodig. Amoled staat daarom ook wel bekend om zijn diepe zwart. Pixels stralen alleen licht uit als ze nodig zijn. De pixels die niet nodig zijn, zijn dus écht zwart, omdat ze uitstaan. Dit scheelt ook duidelijk in het energieverbruik van het scherm. Ook zijn kleurencontrasten feller en kleuren verzadigder dan bij een lcd-scherm. Doordat er geen backlight achter het scherm hoeft te worden gemaakt, kan het scherm ook dunner gemaakt worden en kunnen dus ook smartphones met een amoled-scherm dunner gemaakt worden dan smartphones met een lcd scherm.

Onder andere Samsung heeft veel toestellen met Samoled (Super Amoled), op de markt gebracht. Het touchscreen zit hierbij in het display zelf en ligt er niet in een laag overheen. Hierdoor is het scherm nog dunner dan andere schermen en is de aanraakgevoeligheid hoger dan ooit.


Hierboven zie je een amoled-scherm waarop extreem ver ingezoomd is. Ook dit scherm heeft drie subpixels. Het verschil met een lcd-scherm is de indeling. Doordat er maar 1 blauwe subpixel is per twee groene of rode subpixels is het schermbeeld wel minder scherp vergeleken met een andere indeling.


Voordelen AMOLED Nadelen AMOLED
Rijke, verzadigde kleuren Helderheid niet zo hoog als LCD
Energiezuinig Kleuren kunnen niet zo natuurgetrouw weergegeven worden als op LCD-schermen
Dunner dan LCD
Grote contrasten

Schermresolutie


De resolutie van het beeldscherm van je telefoon is bepalend voor hoe scherp het beeld wordt weergegeven. De resolutie wordt weergegeven in pixels. Eén pixel is de kleinste eenheid in een beeldscherm die van kleur kan veranderen en alle pixels vormen samen het beeldscherm. Hoe meer pixels een beeldscherm heeft, des te scherper het beeld is. Hieronder staat van verschillende schermen hoeveel pixels er in het scherm zitten.


Type scherm Schermresolutie
Quarter VGA (QVGA-scherm) 320x240 pixels
Wide-VGA (WVGA-scherm) 800x480 pixels
Quarter High Definition (qHD-scherm) 960x540 pixels
High Definition (HD-scherm) 1280x720 pixels
Full High Definition (Full-HD-scherm) 1920x1080 pixels
Quad HD (QHD-scherm) 2560x1440 pixels
Ultra HD (4K-scherm) 3840x2160 pixels

Resolutie alleen zegt niet gelijk of er een scherp beeld wordt weergegeven. Het schermformaat is ook van belang. Een bepaald aantal pixels in een klein scherm zorgt voor een scherper beeld dan hetzelfde aantal pixels in een groot scherm. Hier komt de term pixels per inch (ppi) in beeld. Hoe hoger het aantal ppi, des te scherper de weergave.


Verschillende schermgroottes


Er zijn aardig wat verschillende schermgroottes te vinden. Omdat je op basis van een afbeelding niet in kunt schatten hoe groot een scherm nou écht is, hebben we een paar telefoons naast elkaar gelegd ter vergelijking. Zo kun je zien hoe groot bijvoorbeeld een 5.5-inchscherm is ten opzichte van een 4-inchscherm. Handig dus als je een nieuwe telefoon wilt bestellen, maar niet zeker weet hoe groot die zal zijn ten opzichte van je oude toestel! Ben je op zoek naar een smartphone met een groot scherm? Bekijk dan eens onze Top 10 Grote schermen.


Schermgrootte Toestellen
4.0 inch Apple iPhone 5S, Apple iPhone 5C, Wiko Sunset 2, Samsung Galaxy Trend 2 Lite, Huawei Y360
4.5 inch Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy S5 Mini, HTC One Mini 2, BlackBerry Passport, LG Leon, Motorola Moto G
4.7 inch Apple iPhone 6/6S, LG Spirit, Microsoft Lumia 550, Samsung Galaxy A3 (2016)
5.0 inch HTC One M9, Huawei P8 Lite, LG G3 s, Microsoft Lumia 535, Motorola New Moto G, Samsung Galaxy S4
5.5 inch Apple iPhone 6 Plus/6S Plus, Motorola Moto X Play, Huawei Mate S, LG G4, Samsung Galaxy A7, Sony Xperia Z5 Premium
5.7 inch Huawei Nexus 6P, Microsoft Lumia 950 XL, Motorola Moto X Style, LG V410, Samsung Galaxy Note 4
6.0 inch Huawei mate 8, Huawei Ascend Mate 7, Sony Xperia C5 Ultra