Dossier Seniorentelefoons

Wat is een seniorentelefoon?


Een seniorentelefoon is speciaal gemaakt voor gebruik door ouderen. Dit is een mobiele telefoon met speciale functies en eigenschappen. Zo kunnen ouderen ook overal bellen en zijn ze te altijd te bereiken. Bovendien is het natuurlijk prettig om contact te kunnen houden met kennissen en familie. Wat maakt een mobiele telefoon voor senioren nu zo speciaal en anders dan andere telefoons? Belsimpel zet alle functies voor je op een rijtje.


Wat kan een seniorentelefoon?


Een seniorentelefoon kan een aantal speciale functies hebben:

SOS-knop
De meest belangrijke functie van een seniorentelefoon zit aan de achterkant van het toestel, de SOS-knop. Deze knop druk je in bij geval van nood. Vooraf kunnen mobiele nummers worden ingesteld die gelijk gebeld en ge-sms’t worden wanneer je gebruikmaakt van de SOS-knop. Hierbij kun je denken aan familie, vrienden of buren die weten wat ze in een noodsituatie moeten doen. Zet 112 dus niet als contact bij de noodfunctie. Wanneer je bijvoorbeeld van de trap bent gevallen zonder ernstig letsel, dan is het beter om een familielid of buur met een huissleutel te bellen, dan 112.

Wanneer je de SOS-knop hebt ingedrukt, krijgen de vijf contacten die je hebt aangevinkt tegelijkertijd een sms'je. Ook worden ze allemaal gebeld totdat er door iemand wordt opgenomen.

Let op: vermijd vaste telefoonnummers bij het instellen van je noodcontacten. Wanneer er een sms naar een vaste lijn wordt gestuurd kan hierdoor de lijn bezet gehouden worden en kan de vaste telefoon dus niet worden gebeld. Daarnaast kan het zijn dat de seniorentelefoon ervan uit gaat dat er contact is gelegd als de noodfunctie een contact belt en overgaat op de voicemail. Dit is dan niet het geval en daarom moet de noodknop bij sommige toestellen dan opnieuw worden ingedrukt, zodat alle contacten opnieuw worden ge-sms’t en gebeld. Dit geldt niet voor alle seniorentoestellen, sommige telefoons zijn hier tegen beveiligd. Het is daarom aan te raden om de SOS-functie een keer te testen, omdat elk toestel anders kan werken. Licht ook de contacten in die je koppelt aan de SOS-knop, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze een nood-sms of noodoproep van je krijgen.

Extra hard geluid
Veel seniorentelefoons beschikken over een extra harde beltoon om je telefoontjes en notificaties te melden. Daarnaast heb je tijdens een telefoongesprek de mogelijkheid om je luidspreker te activeren, voor extra hard geluid. Hierdoor hoef je niet de telefoon bij je oor te houden, maar voer je gewoon een gesprek als het toestel op tafel ligt.

Speciaal laadstation
Het opladen van de seniorentelefoon kan makkelijk met speciale oplaadstations. Om de batterij op te laden zet je je mobiele telefoon in het laadstation. Zo hoef je niet te prutsen met kleine stekkertjes die je vaak ziet bij andere toestellen.

Doro Primo 413

Grote toetsen
De toetsen op een seniorentelefoon zijn vaak extra groot, zo kun je ze gemakkelijker lezen en indrukken. Daarnaast zijn scherm en toetsen goed en helder verlicht, waardoor ze ook in het donker goed zichtbaar zijn. Sommige telefoons hebben als handige functie dat ze de cijfers uitspreken die je net ingetoetst hebt. Dit is heel erg handig als je wat minder goed ziet en wel zeker wilt weten dat je het juiste nummer hebt ingetoetst.

Eenvoudige extra functies
Een seniorentoestel beschikt in de meeste gevallen over een aantal eenvoudige extra functies. Zo heeft een seniorentoestel vaak een ingebouwde zaklamp, een wekker, een rekenmachine en een agenda-functie. Sommige toestellen hebben daarnaast een FM-radio of een camera.


Smartphones voor senioren


Er zijn ook smartphones die speciaal zijn gemaakt voor senioren. Deze telefoons maken meestal gebruik van vereenvoudigde software en extra grote iconen. Hiermee heb je nog steeds bovengenoemde voordelen van een seniorentelefoon. Er zit vaak ook een SOS-knop op seniorensmartphones. Daarnaast kun je makkelijk allerlei apps downloaden om in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen. Sommige seniorensmartphones hebben een handige functie toegevoegd aan de SOS-knop: deze belt en sms’t niet alleen, maar stuurt ook een berichtje met je positie. Deze kan de telefoon namelijk bepalen met de GPS-functie. Dit houdt in dat satellieten de positie van je telefoon bepalen, om dit vervolgens door te sturen naar je noodcontacten. Extra handig dus!

Let op: niet elke seniorentelefoon heeft alle bovengenoemde functies. Kijk goed of de functies die je graag wilt ook daadwerkelijk op dat toestel zitten.