Dossier Windows 10

Wat is Windows 10?


Windows 10 is de meest recente versie van het besturingssysteem Windows van Microsoft. Het besturingssysteem werd aangekondigd op 30 september 2014 en is sinds 29 juli 2015 officieel in gebruik genomen. Windows 10 is sindsdien gratis verkrijgbaar voor alle laptops en pc’s die gebruik maken van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Het idee achter Windows 10 is dat het systeem uiteindelijk een besturingssysteem voor alle soort apparaten moet zijn, bijvoorbeeld voor computers, smartphones, tablets maar ook voor de Xbox One, de gameconsole van Microsoft. De versie voor smartphones wordt door Microsoft ook wel Windows 10 Mobile genoemd, maar het bedrijf refereert er ook vaak naar als gewoon Windows 10. Het belangrijkste doel van Windows 10 is het perfectioneren van de compatibiliteit tussen verschillende platforms (computer en mobiel bijvoorbeeld). Op deze manier kunnen apparaten een universele applicatie-architectuur en interface delen. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat betekent het precies voor jou?


Simpel gezegd: Windows 10 brengt je een compleet nieuwe ervaring. De samenwerking tussen je laptop/PC en je telefoon was nog nooit zo goed. Met Windows 10 delen je telefoon en laptop dezelfde applicaties, zoals een universele applicatie om programma’s te downloaden. Uit deze ‘Windows Store’ haal je dus al je programma’s, zowel voor je PC als voor je smartphone. Ook je content wordt gemakkelijk gesynchroniseerd, zodat je altijd en overal bij je bestanden kunt. Maar compatibiliteit eindigt niet hier. Omdat Windows 10 en Windows 10 Mobile ongelofelijk veel op elkaar lijken, zijn nieuwe programma’s die oorspronkelijk voor andere platforms worden gemaakt gemakkelijk aan te passen voor Windows 10 Mobile. Zo geniet je altijd van de nieuwste programma’s en applicaties, wat eerder nog wel eens voor problemen zorgde bij Windows. Waar Windows Phone 8.1 soms een beetje op de tweede plek kwam bij Microsoft, richt Microsoft zich nu steeds meer op de mobiele versie van hun nieuwe besturingssysteem. Goed nieuws dus voor alle Windows-fans!

Wat is er nieuw?


Ten opzichte van Windows Phone 8.1 is er dus een hoop veranderd. Een gedeeld Action Center, ook wel het brein van het besturingssysteem, zal ervoor zorgen dat de synchronisatie tussen desktop, laptop en smartphone optimaal is. In het Action Center vindt je al je e-mails, uitnodigingen, berichten en andere meldingen. Voor optimale communicatie hebben de smartphone en de PC-versie van Windows 10 standaard dezelfde communicatieapps, waaronder Skype en de Windows Phone-berichtenapp. Op deze manier werken de twee platforms samen in eenzelfde infrastructuur. Zo kun je met iemand chatten die achter een computer zit terwijl jij alleen je smartphone bij de hand hebt!

Nieuwe look

Voorheen had Windows Phone een standaardstructuur voor het beginscherm. Deze ‘Live Tiles’ bestonden uit knoppen, verdeeld over het beginscherm. In Windows Phone 7 kon je hier bijvoorbeeld nog geen achtergrondafbeelding bij plaatsen. De reden hiervoor was waarschijnlijk om meer van het scherm zwart te laten, wat voordelig is voor het batterijgebruik, mits een toestel is voorzien van een AMOLED-scherm. Omdat mensen hun scherm graag willen personaliseren werd dit aangepast in Windows Phone 8. Helaas waren de tegels niet aan te passen op doorzichtigheid en was er van de achtergrond vaak weinig te zien. Dat heeft Microsoft veranderd in Windows 10, tot opluchting van vele fans. De knoppen in Windows 10 Mobile zijn doorzichtig, zodat er een mooie interface ontstaat. De Live Tiles behouden hun functionaliteit en de batterijduur lijdt er niet onder. Microsoft heeft over het algemeen veel aandacht besteed aan het uiterlijk van Windows 10, waardoor de interface vlotter en mooier is. Het design heeft dan ook veel positieve reviews gekregen.


Windows 10 video


Benieuwd hoe je productief kunt werken met een Lumia telefoon in combinatie met andere Windows apparaten? Belsimpel.nl neemt je mee en laat zien hoe Windows 10 eruit ziet op Windows-smartphones. Zo haal je het maximale uit je Windows 10 product!

Applicaties

Outlook

Microsoft heeft voor Windows 10 een hoop standaard apps geoptimaliseerd voor het gebruik op meerdere platforms. Applicaties zoals Microsoft Office zijn verbeterd op het gebied van interface en gebruiksvriendelijkheid, vooral voor de mobiele versie. In een poging om de mobiele ervaring te verbeteren en meer aan te laten sluiten bij de PC-ervaring, is Microsoft Outlook drastisch aangepast. In Windows Phone 8.1 was de Outlook-app heel simpel en was deze puur gericht op het verzenden en bekijken van e-mails. Microsoft heeft dit voor Windows 10 gelukkig verbeterd. Met de nieuwe Microsoft Outlook applicatie beschik je, ook op je smartphone, over volledige controle van je e-mail. Zo kun je je tekst net zo handig aanpassen als op de PC-versie, tabellen maken, en nog veel meer. Ook deze ontwikkeling is dus gericht op het overbruggen van de grote afstanden die er nog waren tussen Windows 8.1 en Windows Phone 8.1.

Windows 10

HERE Maps

HERE Maps is een handige navigatieapp met als grootste pluspunt dat je kaarten van grote gebieden kan downloaden. Dit betekent dat je geen internet nodig hebt als je van te voren al een kaart downloadt. Ideaal dus voor in het buitenland. Met Windows 10 Mobile kunnen alle telefoons van Microsoft hier gebruik van maken!

Microsoft Edge

De standaard-browser van Windows 10 heet Microsoft Edge. De standaardbrowser van Windows 8.1, Internet Explorer, kampte met een slecht imago en is qua gebruikersaantallen ingehaald door Chrome, Firefox en Safari. Microsoft heeft Edge ontwikkeld om te kunnen concurreren met deze grote browsers. Edge heeft sinds de introductie goede recensies gekregen en heeft net als Windows 10 zelf een moderne look.

Skype

In Windows 10 is Skype geïntegreerd in het standaard-berichtensysteem van Windows 10 Mobile. Skype werkte al goed op Windows Phone 8.1, maar in Windows 10 is de relatie tussen Windows en Skype nog beter, waardoor hogere compatibiliteit wordt bereikt. Doordat Skype is ingebouwd in de standaard berichten-app, is het mogelijk om te sms’en met Skype. Skype kan nu dus vergeleken worden met iMessage van Apple-apparaten, waarbij sms’jes worden verstuurd met een klein beetje mobiele data (of WiFi) in plaats van het standaard 2G-signaal.

Waarom geen Windows 9?


Windows-10-mobile

De grote verassing bij de aankondiging van Windows 10 was niet dat het eraan kwam, maar dat Windows 9 werd overgeslagen. Omdat Windows 8 het vervolg was op Windows 7 ging iedereen er van uit dat Windows 9 de volgende versie zou zijn. Microsofts verklaring hiervoor is dat Windows 10 onder de motorkap dusdanig nieuw is, dat het niet zomaar een opvolger is. Windows 10 is er niet alleen voor pc’s, maar voor alle platformen. Van het kleinste smartphonescherm tot apparaten zonder scherm, zoals met de holografische ervaring van HoloLens. Windows 10 is een nieuw begin van een toekomstbestendige Windowsversie, die steeds updates ontvangt en daardoor altijd up-to-date is.

Wanneer kan ik Windows 10 Mobile gebruiken?


Windows 10 Mobile is inmiddels beschikbaar voor de Lumia toestellen, zoals de Lumia 550, de Lumia 950 en de Lumia 950 XL. Voor andere toestellen die waren uitgerust met Windows Phone 8 of 8.1 is de update inmiddels ook te downloaden. Het beste nieuws hierbij is dat de update in ieder geval gratis is. De volgende toestellen zijn hierdoor ook te gebruiken met WIndows 10 Mobile: de Lumia 430, Lumia 435, Lumia 532, Lumia 535, Lumia 540, Lumia 635, Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 735, Lumia 830 en de Lumia 930 zo snel mogelijk te updaten. De belangrijkste vereiste is dat het toestel in ieder geval over 8 GB intern geheugen beschikte.

Demo

Wil je met eigen ogen zien hoe je met al je Windows apparaten kan werken, hoe je georganiseerd kan blijven en meer gedaan krijgt? Ervaar het zelf met de windows 10 emulator. Windows geeft jou de mogelijkheid om alle voordelen van Windows 10 te ervaren, nog voordat je je Windows producten in huis hebt.