Dossier Roaming EU

Vanaf 15 juni 2017 zijn de regels omtrent roaming in de EU veranderd. Op deze pagina leggen we uit wat deze veranderingen precies inhouden en, nog belangrijker, wat er voor jou veranderd is.

Wat is roaming?

Wanneer je gebruikmaakt van roaming, gebruik je een ander netwerk dan dat van je provider. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Als je provider zelf geen netwerk heeft in het land van je bestemming en je toch wilt internetten, bellen of sms’en, dan doe je dat via het netwerk van een andere provider die daar wel een netwerk heeft. Via roaming maakt je telefoon verbinding met zo’n ander netwerk.

Wat is er veranderd?

Vorige situatie

Tot 15 juni 2017 mochten providers extra kosten in rekening brengen wanneer je gebruikmaakte van roaming. Dit zorgde soms voor onverwacht hoge kosten voor vakantiegangers. De Europese Commissie en het Europees Parlement vonden deze kosten veel te hoog en hebben er de afgelopen tijd dan ook voor gezorgd dat de kosten de laatste jaren al flink verlaagd zijn. In oktober 2015 is uiteindelijk besloten om de kosten voor roaming helemaal af te schaffen. De afschaffing is op 15 juni 2017 officieel ingegaan.

De nieuwe regeling

Vanaf 15 juni 2017 geldt de nieuwe regelgeving rondom roaming: dat betekent dat je provider nu geen extra kosten meer in rekening mag brengen voor het gebruik van roaming in landen binnen de EU. De regeling geldt automatisch voor alle bestaande en nieuwe abonnementen en prepaidkaarten, je hoeft hier niks voor te doen. Wanneer je dus op vakantie gaat in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, bel, sms en internet je daar voor hetzelfde tarief als je in Nederland gewend bent. Deze data komt dus gewoon uit je bundel.

Op zee maak je verbinding via een satelliet in plaats van een zendmast. De afschaffing van roamingkosten is hier dus niet van toepassing en de kosten voor het gebruik van internet op zee zijn daarom altijd hoog!

Heb je een onbeperkt abonnement? Onbeperkt in Nederland hoeft niet onbeperkt in het buitenland te betekenen. Voor onbeperkte abonnementen stellen providers vaak een limiet in voor het buitenland, een zogenaamde Fair Use Policy (FUP). Dit doen ze om misbruik te voorkomen. Check dus voor je op reis gaat even welke FUP-regels er bij jouw provider gelden.

Ik maak gebruik van prepaid

Het prepaid tegoed dat je in Nederland hebt aangeschaft, is in de hele Europese Unie geldig. Heb je bijvoorbeeld in Nederland voor €10 aan prepaid gekocht en betaal je 5 cent per belminuut? Dan betaal je in Luxemburg of een ander EU-land hetzelfde tarief per belminuut. Hetzelfde geldt voor sms’jes en MB’s.

Uitzonderingen

Er gelden uitzonderingen wanneer je vanaf Nederland belt of sms’t naar een ander EU-land: hiervoor kunnen wel extra kosten in rekening worden gebracht. Ook hier geldt weer dat de regels per provider en abonnement kunnen verschillen. Het is raadzaam om dit uit te zoeken bij je provider voordat je op vakantie gaat.

Ik ben vaak langere tijd in het buitenland

Telecombedrijven krijgen de mogelijkheid om maatregelen te nemen wanneer ze misbruik signaleren. Misbruik kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand expres een abonnement afsluit in een ander EU-land dan zijn thuisland, omdat daar een lucratieve aanbieding geldt. Als je langere tijd in een ander EU-land wilt roamen moet je een ‘stabiele’ band hebben met het land waar je roamt. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor grenswerkers of studenten die een tijdje in het buitenland studeren.

Wanneer je in Nederland woont, is het dus wel aan te bevelen dat je ook een Nederlands abonnement afsluit. Ben je toch (onverwachts) langere tijd in een Europees land waar je geen stabiele band mee hebt? Je provider mag dan een kleine heffing in rekening brengen die zijn kosten dekt. Winst maken met roaming binnen de EU mag dus niet.

Wanneer je langere tijd in een Europees land bent, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een draagbare router mee te nemen. Hier kun je een internetkaartje in doen (een zogenaamd Data Only-abonnement) waardoor je overal waar je heen gaat je eigen wifi hebt. Data Only-abonnementen die in Nederland zijn afgesloten, zijn geldig in de hele EU. Let er wel op dat je geen 'gewone' Sim Only-kaart in de router doet! Dit is bij sommige providers niet toegestaan.

Welke landen doen mee bij welke providers?

In welke landen je abonnement precies geldig is, verschilt per provider. Sommige providers kiezen er namelijk voor om extra landen toe te voegen. Je kunt je abonnement dan naast alle EU-landen ook nog gebruiken in een aantal andere landen, zoals Noorwegen en Zwitserland. Ook kunnen de voorwaarden van de Fair Use Policy per provider en abonnement verschillen. Check dus voor je op reis gaat altijd bij je provider wat de regelingen zijn voor je bestemming. Wellicht kun je op jouw bestemming ook gebruikmaken van je abonnement of prepaid tegoed.

  • Overzicht landen per provider

Alle informatie op een rijtje

  • Informatie voor Ben

  • Informatie voor hollandsnieuwe

  • Informatie voor KPN

  • Informatie voor Lebara

  • Informatie voor Simyo

  • Informatie voor Tele2

  • Informatie voor T-Mobile

  • Informatie voor Vodafone