Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

Dossier NFC

Wat is NFC?


NFC

NFC is de afkorting van Near Field Communication. Dit betekent letterlijk ‘communicatie in een nabij veld’. Met NFC kun je draadloos contact maken met een ander NFC-apparaat op een afstand van tien centimeter. De verbinding is op een afstand van 2 à 3 meter meestal optimaal. De communicatie hoeft niet altijd tussen twee smartphones plaats te vinden. Dit kan ook bijvoorbeeld tussen een smartphone en een poster, krant of boek waar een NFC-chip in zit. Deze communicatietechniek tussen twee apparaten kan dus informatie verzenden en ontvangen.


NFC betaalmiddel

Geschiedenis van NFC


De Near Field Communication-chip is een Nederlandse uitvinding en is afkomstig van het bedrijf NXP, dat toen nog Philips Semiconducters heette. In 2002 werd de chip bedacht en direct ontwikkeld. In datzelfde jaar nog werden er door Nokia en Sony al proeven gedaan met meerdere toepassingen van NFC. Het voornaamste doel van Sony en Nokia was dat smartphones in de toekomst ingezet konden worden als betaalmiddel. Nu, bijna vijftien jaar later, is de techniek zo ver doorontwikkeld dat het gebruikt kan worden als betaalmiddel. Door NFC kun je contactloos betalen met je pinpas en je smartphone!


Hoe werkt NFC?


Hoe werkt NFC

Er bestaan twee soorten NFC chips: actieve en passieve chips. De actieve chips zijn de chips die in smartphones zitten en kunnen zoeken naar actieve en passieve NFC-verbindingen in de buurt. Passieve chips wachten om gevonden te worden door een actieve chip.

In de smartphone is een chip ingebouwd die als basis dient. Naast de chip is ondersteunende software nodig. Zodra de actieve NFC-chip op de juiste afstand komt van een passieve of actieve chip wordt er automatisch verbinding gemaakt. Deze communicatie wordt binnen enkele milliseconde tot stand gebracht. In tegenstelling tot Bluetooth of Wifi werkt dit zonder een versleuteling van bijvoorbeeld een wachtwoord. De verbinding wordt automatisch gelegd maar moet wel altijd handmatig bevestigd worden. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een applicatie.


Toepassingen NFC


De technologie NFC heeft tegenwoordig meerdere toepassingen. De belangrijkste hiervan is de mogelijkheid om NFC te gebruiken als betaalmiddel. Je kunt tegenwoordig in vele supermarkten en andere winkels contactloos betalen met je smartphone of pinpas. Hieronder volgen nog enkele toepassingen van de NFC-chip.

  • Media uitwisselen tussen smartphones.
  • Interactieve posters en advertenties.
  • Een applicatie op een smartphone oproepen.
  • Visitekaartjes uitwisselen.
  • Voorzien van informatie in musea.
  • Head-to-Head multiplayer games.
  • Identificatie en verificatie van persoonsgegevens voor toegang tot een gebouw.

Toepassingen NFC door fabrikanten


NFC werd steeds populairder en dus gingen de fabrikanten ook op deze technologie inspelen. In 2011 werd de betaaldienst Google Wallet door Google aangekondigd. In 2014 kwam ook Apple met een eigen betaaldienst: Apple Pay. De betaaldienst werd tegelijk met iPhone 6 en iPhone 6 Plus geïntroduceerd.

Apple Pay

In september 2014 werd Apple Pay gepresenteerd. Dit is een mobiele betaalmethode die beschikbaar is op de iPhone 6(S), iPhone 6(S) Plus en Apple Watch en gebruik maakt van de NFC technologie. Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay worden de creditcardgegevens van de consument gebruikt die hij of zij voor iTunes heeft ingevoerd. Deze gegevens worden volgens Apple veilig opgeslagen in de Passbook-app. Zo vallen je bankgegevens nooit in verkeerde handen!

Apple Pay

Betalen kan eenvoudig door de iPhone met de bovenkant tegen de NFC-chip in een winkel aan te houden. Daarna leg je je vinger op de vingerafdrukscanner, waarmee de betaling goedgekeurd wordt. Niemand anders kan dus betalen met jouw smartphone! De betalingen die met Apple Pay worden gedaan zijn privé. De creditcardgegevens worden niet zichtbaar bij de transactie. De transacties worden namelijk niet in de Apple servers worden opgeslagen. Om bij de gegevens van de creditcard te komen moet de gebruiker eerst een beveiligingscode invoeren. Bij diefstal of verlies kan via ‘Zoek mijn iPhone’ de toegang tot alle gegevens worden geblokkeerd of alle gegevens worden verwijderd.

Apple Pay is op dit moment nog niet te gebruiken in Nederland, maar zal binnenkort waarschijnlijk geïntroduceerd worden.

Google Wallet

Google Wallet is een gemakkelijke manier om in winkels of online te betalen. Het is een applicatie voor iPhone- en Android-toestellen die dient als een portemonnee. Online kan er gemakkelijk betaald worden door simpelweg te klikken op de ‘Buy with Google’-knop. Betalen in winkels gaat ook erg gemakkelijk door de smartphone tegen de reader aan te houden. De applicatie maakt namelijk gebruik van de NFC-technologie waardoor gegevens met één tik op het scherm worden uitgewisseld. Google Wallet maakt gebruik van de creditcards gegevens die de gebruiker invult wanneer hij een Wallet account aanmaakt voor de Play Store. Deze gegevens zijn beveiligd doordat de gebruiker bij het openen van de applicatie een unieke pincode invoert. Google zegt dat Google Wallet 100% beveiligd is bij het doen van ongeautoriseerde betalingen. In Nederland is Google Wallet voorlopig alleen bij een selectie banken beschikbaar.