Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

Dossier NFC

Wat is NFC?


NFC is de afkorting van Near Field Communication. Dit betekent letterlijk ‘communicatie in een nabij veld’. Met NFC kun je draadloos contact maken met een ander NFC-apparaat op een afstand van tien centimeter. De verbinding is op een afstand van 2 à 3 cm meestal optimaal. De communicatie hoeft niet altijd tussen twee smartphones plaats te vinden. Dit kan ook bijvoorbeeld tussen een smartphone en een poster, krant of boek waar een NFC-chip in zit. Deze communicatietechniek tussen twee apparaten kan dus informatie verzenden en ontvangen.


Geschiedenis van NFC


De Near Field Communication-chip is een Nederlandse uitvinding en is afkomstig van het bedrijf NXP, dat toen nog Philips Semiconducters heette. In 2002 werd de chip bedacht en direct ontwikkeld. In datzelfde jaar nog werden er door Nokia en Sony al proeven gedaan met meerdere toepassingen van NFC. Het voornaamste doel van Sony en Nokia was dat smartphones in de toekomst ingezet konden worden als betaalmiddel. Nu, meer dan vijftien jaar later, is de techniek zo ver doorontwikkeld dat het gebruikt kan worden als betaalmiddel.


Hoe werkt NFC?


Hoe werkt NFC

Er bestaan twee soorten NFC chips: actieve en passieve chips. De actieve chips zijn de chips die in smartphones zitten en kunnen zoeken naar actieve en passieve NFC-verbindingen in de buurt. Passieve chips wachten om gevonden te worden door een actieve chip.

In de smartphone is een chip ingebouwd die als basis dient. Naast de chip is ondersteunende software nodig. Zodra de actieve NFC-chip op de juiste afstand komt van een passieve of actieve chip wordt er automatisch verbinding gemaakt. Deze communicatie wordt binnen enkele milliseconde tot stand gebracht. In tegenstelling tot Bluetooth of Wifi werkt dit zonder een versleuteling van bijvoorbeeld een wachtwoord. De verbinding wordt automatisch gelegd maar moet wel altijd handmatig bevestigd worden. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een applicatie.


Toepassingen NFC


NFC heeft naast de functie als betaalmiddel meerdere toepassingen, enkelen hiervan volgen hieronder.

  • Media uitwisselen tussen smartphones.
  • Interactieve posters en advertenties.
  • Een applicatie op een smartphone oproepen.
  • Visitekaartjes uitwisselen.
  • Voorzien van informatie in musea.
  • Head-to-Head multiplayer games.
  • Identificatie en verificatie van persoonsgegevens voor toegang tot een gebouw.

Betalen in Nederland

Het betalen door middel van NFC is tegenwoordig terug te zien in het contactloos betalen met de pinpas en het betalen met je smartphone. Na het installeren van een betaalapplicatie die NFC-betalingen mogelijk maakt betaal je door je smartphone enkele centimeters van de betaalautomaat in de winkel te houden. Dergelijke betaalapplicaties zijn onder andere te vinden bij de meeste Nederlandse banken.

Daarnaast hebben Apple en Google betaalapplicaties ontwikkeld, namelijk Apple Pay en Google Wallet.

Apple Pay
Apple Pay is sinds de iPhone 6 beschikbaar op Apple-toestellen en de Apple Watch. De betalingen die met Apple Pay worden gedaan zijn privé. De creditcardgegevens worden niet zichtbaar bij de transactie. De transacties worden namelijk niet in de Apple servers worden opgeslagen. Om bij de gegevens van de creditcard te komen moet de gebruiker eerst een beveiligingscode invoeren. Bij diefstal of verlies kan via ‘Zoek mijn iPhone’ de toegang tot alle gegevens worden geblokkeerd of alle gegevens worden verwijderd.

Apple Pay is op dit moment nog niet te gebruiken in Nederland, maar zal binnenkort waarschijnlijk geïntroduceerd worden.

Google Wallet
Google Wallet is voor Apple en Android-toestellen en maakt gebruik van de creditcards gegevens die de gebruiker invult wanneer hij een Wallet account aanmaakt voor de Play Store. Deze gegevens zijn beveiligd doordat de gebruiker bij het openen van de applicatie een unieke pincode invoert. Google zegt dat Google Wallet 100% beveiligd is bij het doen van ongeautoriseerde betalingen.

In Nederland is Google Wallet voorlopig alleen bij een selectie banken beschikbaar.