Dossier Telefoongeheugen

Het telefoongeheugen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een smartphone. Alles wat je met je toestel doet, maakt op een of andere manier gebruik van het telefoongeheugen. Vaak beschikken toestellen over twee of drie soorten geheugen. Dit zijn standaard het opslaggeheugen en het werkgeheugen en eventueel een extern geheugen. Naast deze drie soorten geheugen kun je je bestanden vaak ook online opslaan.

Opslaggeheugen

Het opslaggeheugen wordt ook wel intern geheugen of ROM genoemd. Hierop staat het besturingssysteem van je telefoon geïnstalleerd en standaard worden applicaties hier ook opgeslagen. De grootte varieert bij smartphones van 4 GB tot 128 GB. Je kunt dit nooit allemaal gebruiken, omdat het besturingssysteem dus ook op het interne geheugen staat. Je hebt nooit het hele opslaggeheugen vrij voor apps en andere bestanden. Als je bijvoorbeeld voor een telefoon kiest met 8 GB intern geheugen, waarvan het besturingssysteem 2 GB inneemt, blijft er dus maar 6 GB vrije ruimte over voor bijvoorbeeld applicaties, foto's, video's en muziek. Bij systeemupdates kan het besturingssysteem meer of minder ruimte in gaan nemen.

Als je opslaggeheugen bijna vol zit wordt je toestel langzamer. We raden daarom aan om altijd goed te kijken naar het opslaggeheugen van een smartphone voordat je er eentje uitkiest. Als je interne geheugen vol zit, kun je gebruik maken van extern geheugen of online opslagdiensten. Soms kun je ook standaardapplicaties op je telefoon verwijderen of uitschakelen. Dit is afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon. Bij Android-smartphones kan dit bijvoorbeeld vaak via Applicatiebeheer, onder het Instellingen-menu. Hanteer als vuistregel dat je altijd 10% van je mobiele geheugen vrijhoudt, zodat je telefoon soepel blijft lopen. Als je dus een telefoon met 16 GB geheugen hebt, dan is het verstandig om in ieder geval 1,6 GB vrij te laten.

Soms staat in de titel van een smartphone een bepaalde hoeveelheid intern geheugen aangegeven. Een voorbeeld hiervan is de Apple iPhone 6S 16GB Black. Zo weet je meteen hoe veel intern geheugen een toestel heeft. Ook staat er bij de specificaties van ieder toestel een apart kopje ‘Geheugen’. Daar geven we aan hoeveel opslaggeheugen een smartphone heeft en of dit wel of niet uit te breiden is met een geheugenkaart.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen wordt ook wel RAM genoemd. Hoe meer werkgeheugen een smartphone heeft, hoe makkelijker het toestel zware apps en games draait. In het werkgeheugen worden gegevens die applicaties nodig hebben tijdelijk opgeslagen, zodat de telefoon ze snel kan ophalen. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer processen een smartphone tegelijk kan uitvoeren. Het werkgeheugen wordt niet gebruikt voor definitieve opslag. Een praktisch gevolg van het werkgeheugen is bijvoorbeeld dat een telefoon met meer werkgeheugen games of video’s van betere kwaliteit kan afspelen dan een telefoon met weinig werkgeheugen. Dit is dus iets om rekening mee te houden wanneer je je telefoon uitkiest: wat wil je ermee doen en hoeveel vraagt dit van het geheugen?

Extern geheugen

Veel smartphones hebben een geheugen dat je uit kunt breiden met een geheugenkaart. Meestal is dit een microSD-kaart. Op onze website zie je dit terug onder Specificaties > Geheugen > Geheugenslottype. Wanneer hier microSD staat, is het geheugen inderdaad uitbreidbaar. In dat geval is het handig om een microSD-kaartje aan te schaffen en daarop multimedia en applicaties op te slaan. Bij veel smartphones kun je je camera bijvoorbeeld zo instellen dat foto’s automatisch op je SD-kaart opgeslagen worden. Dit scheelt behoorlijk voor de belasting van je interne geheugen. Het kan per toestel verschillen met hoeveel GB je het geheugen kunt uitbreiden. Het is handig om dit vooraf te bekijken. Zo voorkom je dat je een geheugenkaart van 64 GB koopt terwijl je toestelgeheugen slechts met 16 GB kan worden uitgebreid. Vaak zit er bij geheugenkaarten een adapter. Hier kun je je microSD-kaart in doen om deze het formaat van een ‘gewone’ SD-kaart te geven. Op die manier past de geheugenkaart makkelijker in je laptop of kaartlezer. Zo zet je bestanden over zonder dat je bijvoorbeeld een USB-verbinding tussen je telefoon en computer nodig hebt. Wil je je opslaggeheugen uitbreiden? Bekijk dan alle geheugenkaarten op Belsimpel.

Bij sommige toestellen of smartphonemerken kun je niet je geheugen uitbreiden. Voorbeelden hiervan zijn de LG Nexus 5 en Apple iPhone. In dat geval is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe veel geheugen je denkt te gaan gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel muziek of films op je smartphone op te slaan? Dan is het aan te raden om te kiezen voor minimaal 32 GB intern geheugen. Uiteraard kun je bij smartphones zonder microSD-slot wel bestanden online opslaan.

Online opslag

Bij veel smartphones kun je gebruikmaken van online opslag of clouddiensten naast je interne en externe geheugen. In dat geval upload je bestanden naar de cloud, zodat je ze van het interne geheugen kunt verwijderen. Op die manier houd je wel toegang tot bijvoorbeeld je foto’s en video’s maar nemen de bestanden geen ruimte meer in op je telefoon zelf. Zo raakt je interne geheugen minder snel vol en blijft je telefoon sneller. Voorbeelden van cloudopslag zijn Dropbox, Google Drive, iCloud en Microsoft OneDrive.

Hoe kan ik mijn telefoongeheugen vrijmaken?

Als het geheugen van je smartphone bijna vol is, kun je onderstaande tips opvolgen. Zo maak je in een handomdraai weer wat geheugen vrij.

Verwijder apps die je niet langer gebruikt
Vaak download je applicaties die handig lijken, maar die je uiteindelijk (bijna) niet meer gebruikt. Toch kunnen deze apps wel veel ruimte in beslag nemen. Het is daarom verstandig om apps te verwijderen die je al langere tijd niet gebruikt. Vooral spelletjes nemen erg veel ruimte in beslag op je smartphone. Op een iPhone staat een overzicht van al je apps onder Instellingen > Algemeen Gebruik. Hierbij staat dan ook hoeveel ruimte iedere app inneemt. Bij Android-telefoons vind je dit overzicht bij Instellingen > Opslagruimte. Bij een Windows Phone swipe je naar het scherm rechts van het startscherm om in je lijst met applicaties te komen.

Maak een back-up van foto’s en video’s
Smartphones worden door bijna iedereen gebruikt als foto- en videocamera. Ook komen er vaak veel foto's en filmpjes binnen op WhatsApp. Het is daarom handig om datgene wat je wilt bewaren op te slaan op je computer of in een cloudopslag. Vooral videobestanden zijn vaak groter dan je denkt. Een minuutje filmen in HD-kwaliteit levert een filmpje op van ongeveer 80 MB. Al die korte, grappige filmpjes bij elkaar nemen dus al snel een heleboel ruimte in beslag. Op WhatsApp kun je ook kiezen om foto's en video's niet automatisch te downloaden. Op die manier voorkom je dat je toestel weer snel volloopt met foto’s als je je geheugen net weer hebt opgeschoond.

Gebruik online muziekdiensten
Als je veel muziek luistert op je telefoon, kan het de moeite waard zijn om een streamingdienst te gebruiken voor je muziek. Een MP3-bestand neemt al snel 3 à 4 MB in beslag, dus als muziekliefhebber heb je al snel meerdere gigabytes aan muziek op je smartphone staan. Het is in zo’n geval wellicht handig om een online streamingdienst als Spotify te gebruiken. Daarbij wordt muziek via een dataverbinding gestreamd en beluister je de muziek zonder dat deze opslaggeheugen in beslag neemt. Dit is het best te vergelijken met het bekijken van een YouTube-filmpje. Houd er wel rekening mee dat langere tijd muziek streamen een flinke hap uit je databundel neemt.

Start je telefoon regelmatig opnieuw op
Wanneer je je smartphone opnieuw opstart, maakt dit het werkgeheugen even helemaal vrij van lopende processen. Dit heeft als voordeel dat je telefoon hierna vaak soepeler draait en ook minder snel vol zal lopen. Hierom is het slim om je smartphone regelmatig opnieuw op te starten.

Gebruik een app om je smartphone af en toe op te schonen
Bepaalde apps bevrijden je smartphone binnen een mum van tijd van data van zinloze processen. Een voorbeeld hiervan is CCleaner. Deze app verwijdert tijdelijke internetbestanden, je surfgeschiedenis, belgeschiedenis en andere bestanden waarvan je niet wist dat ze ruimte innamen op je smartphone. Hierdoor werkt je toestel sneller en komt er ook opslagruimte vrij voor eigen gebruik..