Dossier mobiel internet

Wat is mobiel internet eigenlijk?


Mobiel internet zorgt ervoor dat je zonder wifi toch toegang hebt tot het netwerk. Het mobiele internet wordt opgedeeld in generaties, en momenteel is de nieuwste generatie 5G-internet. Mobiel internet ontwikkelt zich als een speer, er wordt veel vooruitgang geboekt op het gebied van snelheid, stabiliteit en dekking. In Nederland hebben we voor 5G eerst 1G-, 2G-, 3G en 4G-internet gehad. Bij deze benamingen staat de G voor generatie en het cijfer geeft aan om welke generatie het gaat. Een hogere generatie betekent kort gezegd sneller en stabieler internet. 4G wordt ook wel LTE genoemd, vooral in het buitenland. De afkorting LTE staat voor Long Term Evolution. Bij 5G gebruiken we geen andere benaming. 5G-Internet is dus de vijfde en nieuwste generatie internet. 5G Is enorm snel en is onder ideale omstandigheden zelfs 100 keer zo snel als 4G.

5G-internet


Je kunt je mobiele internet vergelijken met een snelweg zonder snelheidslimiet. Als je een film downloadt, moet de data naar jouw toestel verstuurd worden. Dit gaat via een aantal pakketjes. Wanneer heel veel mensen tegelijkertijd een film downloaden, moeten er veel meer pakketjes over deze snelweg verstuurd worden waardoor het langer duurt voordat jouw pakketjes aankomen. 4G-Internet wordt veel gebruikt waardoor het vaak druk is op die snelweg. Daarom is 4G ook een stuk trager. Op 5G-internet is deze snelweg een stuk rustiger, en mogen de pakketjes sneller reizen. Dit zorgt ervoor dat de pakketjes veel sneller aankomen! Daardoor loopt je film op Netflix een stuk minder vaak vast, ook wanneer je deze even terugspoelt. Een ander belangrijk verschil is de 'latency', oftewel de vertraging of reactiesnelheid. Bij 5G is de reactiesnelheid veel korter, wat betekent dat je telefoon sneller reageert wanneer je op je scherm klikt.


Voordelen van mobiel internet

4G- En 5G-internet bieden vele voordelen ten opzichte van 3G-internet, met name op het gebied van snelheid en stabiliteit. Webpagina’s laden een stuk sneller, foto’s uploaden gaat soepeler en videobellen of streamen gaat zonder haperingen met 4G-internet. Met 5G-internet gaat dit nog sneller. Met de introductie het nieuwe mobiele internet hoef je niet langer te vragen om de wifi-wachtwoorden van je vrienden. Het is ook mogelijk om te bellen via 4G of 5G: dit wordt VoLTE (Voice over LTE) genoemd. Dit kun je via elke provider doen.


Wat heb ik nodig om mobiel internet te gebruiken?

Er zijn drie zaken die je nodig hebt om mobiel internet te kunnen gebruiken. Je hebt een abonnement, een toestel en een netwerk nodig. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:

  1. Abonnement
    Bij het uitzoeken van een nieuw abonnement dien je goed te kijken voor welk type mobiel internet abonnement geschikt is. Heb je namelijk een 5G abonnement, maar een 4G-toestel en een 4G-netwerk, dan gebruik je nog steeds 4G. Dit komt omdat je abonnement de nieuwe snelheid van 5G niet aan kan. Meestal wordt er duidelijk aangegeven per abonnement welke generatie internet er mogelijk is. Verderop in dit dossier hebben we meer informatie over de internetdekking per provider. Bekijk op Belsimpel de beste aanbiedingen van Vodafone, KPN en T-Mobile.
  2. Toestel
    Ook je toestel moet de pakketjes met het juiste netwerk kunnen ontvangen en versturen. De meeste smartphones hebben 4G, of 5G-ondersteuning, met uitzondering van sommige oudere toestellen en budgettelefoons. Kijk voor de zekerheid altijd even bij de specificaties, daar staat onder het kopje 'connectiviteit' aangegeven welk mobiel internet het toestel ondersteunt. Alle telefoons met 5G-verbinding die wij aanbieden, vind je hier
  3. Netwerk
    In Nederland zijn er drie verschillende netwerken: het netwerk van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Elke telefoonprovider maakt gebruik van één van deze drie netwerken en momenteel hebben alle netwerken 5G-internet. Nog niet alle providers bieden 5G aan. Op dit moment maak je bij KPN, T-Mobile, VodaoneZiggo en Youfone gebruik van het 5G-netwerk.

Dekking per provider in Nederland

Providers maken gebruik van een eigen netwerk met verschillende frequenties. Daar komt bij dat de landelijke dekking verschilt per provider. Providers bieden ook nog eens verschillende internetsnelheden aan, en hierin kunnen de verschillen wel flink oplopen. Voor alle updates over de dekking check je op de website van je provider. Bekijk hier de dekkingskaart van jouw provider: KPN, T-Mobile en Vodafone. De snelheden van de providers worden gemeten in Mbps. Dit laat zien hoeveel internet er in een seconde gehaald kan worden. De snelheid wordt onderscheiden in download- en uploadsnelheden: je downloadsnelheid is eigenlijk altijd beter dan je uploadsnelheid. Per provider leggen we uit wat de snelheid is. Over het algemeen geldt ook dat je internetverbinding buiten sterker dan binnen is. Dit komt doordat telefoons het vaak lastig vinden om door dikke muren heen te communiceren. Goed om te weten dat je telefoon automatisch naar 4G overschakelt wanneer er geen 5G mogelijk is!

KPN

KPN biedt in vrijwel heel Nederland 4G en 5G aan. Verder heeft KPN ook 4G+-internet; de maximale downloadsnelheid van 4G is 100 Mbps en de uploadsnelheid is 20 Mbps, met 4G+ loopt dit op tot een snelheid van 300 Mbps en uploadsnelheid van 50Mbps. Met 4G++ is dit 500 Mbps download en 100Mbps upload. De snelste snelheid wordt bij 5G gehaald en is voor downloaden 500 Mbps en voor uploaden 200Mbps. De volgende 4G-frequenties worden gebruikt door KPN: 800 Mhz (band 20), 1800 Mhz (band 3) en 2600 Mhz (band 7). Voor 5G is dit 700MHz.

Vodafone

Met Vodafone heb je bijna overal in Nederland 4G en 5G tot je beschikking. Voor 4G download je met een snelheid van 110 Mbps en upload je 37,5 Mbps. Met 4G+ download je 350 Mbps en upload je 100Mbps. Net als bij de andere providers is 5G verreweg het snelst en haal je downloadsnelheden van 1000Mbps (dat is weer 1 Gbps!) en uploadsnelheden van 112,5Mbps. Vodafone maakt gebruik van de volgende frequenties voor 4G: 800 Mhz (band 20), 1800 Mhz (band 3) en 2600 Mhz (band 7). De frequentieband voor 5G die op dit netwerk gebruikt wordt, is 1800MHz.

Odido

Odido is de derde grote provider, die 4G en 5G aanbiedt in Nederland. Het netwerk van Odido is zelfs acht keer het best geteste netwerk van alle Nederlandse providers. De snelheden van Odido voor 5G zijn tot nu toe nog hetzelfde als de 4G snelheden. Wel is verwacht dat Odido in de toekomst nog snellere snelheden gaat aanbieden. Nu zijn de snelheden voor downloaden 450Mbps en voor uploaden 75Mbps. Via de volgende frequenties biedt Odido 4G aan: 1800 MHz (band 3), 900 MHz (band 8), 2100 MHz (band 1) en 2600 MHz (band 7).


Dekkingspercentages providers


KPN Vodafone Odido
Dekking inwoners: 96,8% Dekking inwoners: 93,3% Dekking inwoners: 98,8%
Dekking oppervlakte: 96,1% Dekking oppervlakte: 86,3% Dekking oppervlakte: 98%

Bron: www.4gdekking.nl


Is mijn simkaart geschikt voor mobiel internet?

Oude simkaarten (van voor 2006) zijn niet geschikt voor 4G/LTE of 5G-internet. Vrijwel elke nieuwe smartphone heeft een nano- of micro-simkaartslot. Bij Belsimpel kun je voor elke provider een nieuw type simkaart aanvragen. Meer informatie over de verschillende soorten simkaarten vind je hier.

'Normale' simkaart Microsimkaart Nanosimkaart eSIM
Normale simkaart Microsimkaart Nanosimkaart eSIM

Dataverbruik mobiel internet

De hoogte van het dataverbruik verschilt natuurlijk per persoon. 5G Is het snelst, en 4G is vele malen sneller dan 3G, maar het kost niet meer data om bijvoorbeeld een foto te versturen. Het is wel zo dat video’s vaak op hogere kwaliteit laden via een 4G of 5G-verbinding – dit kost wel meer MB’s. Uiteraard is het ook verleidelijk om meer te internetten als het soepel en snel werkt. Het is daarom verstandig om je datagebruik in de gaten te houden. Bij Belsimpel hebben we een handige app gemaakt waarmee je je verbruik gemakkelijk meet. Deze het deze heet In Control Met In Control heb je namelijk volledige controle over je bundel. Providers hebben ook vaak zelf een app waarbij je je dataverbruik nauwkeurig in de gaten houdt. Daarnaast hebben we een handig dossier gemaakt over datagebruik, met daarin ook enkele tips om op je datagebruik te besparen.


Wat zijn de kosten van mobiel internet?

Er zijn grote verschillen tussen de providers. Je ziet echter dat net als met 3G, je bij de meeste providers meer moet bijbetalen voor hogere snelheden en grotere databundels. Bij 5G-internet is dat anders. Daar betaal je vaak dezelfde prijs! Je bestelt een Sim Only-abonnement met 4G-internet via Belsimpel bij o.a. Vodafone, Odido, en KPN.


Is mobiel internet ook beschikbaar in het buitenland?


Er is inmiddels in heel veel landen mobiel internet beschikbaar. Ook hier geldt dat de dekking vooral goed is in stedelijke gebieden. Vodafone, KPN en T-Mobile bieden in een aantal landen 5G-internet aan. Lees op de website van je provider meer informatie over de dekking in het buitenland.