Android

Android

Over Android

Mobiele telefoons worden net als computers aangedreven door een besturingssysteem. Android is zo’n besturingssysteem. Android is ontwikkeld door Google en de Open Handset Alliance en is gebaseerd op Linux. Eind 2008 werd het eerste Android toestel uitgebracht: de HTC Dream, ook wel bekend als de T-Mobile G1. Sindsdien zijn er vele fabrikanten die Android gebruiken als software op hun smartphones en tablets en is het besturingssysteem waanzinnig populair geworden.
Android is een open source besturingssysteem, dat betekent dat de software door derden aangepast kan worden en verspreid mag worden. Met Android kun je gebruikmaken van allerlei applicaties die door derden ontwikkeld worden, deze vind je allemaal in de Google Play Store.


Voordelen van Android

Een groot voordeel van Android is dat de integratie met Google-diensten optimaal is. Android is namelijk onderdeel van Google. Daarnaast is Android dus een open source besturingssysteem. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot de bronmaterialen van het besturingssysteem. Een gevolg hiervan is dat alle telefoonleveranciers het besturingssysteem voor hun hardware zonder licentiekosten kunnen installeren en aanpassen. Open source betekent ook dat Android er volledig op gebouwd is om onafhankelijk van hardware te zijn. Hierdoor is het mogelijk dat een bepaalde applicatie op elk apparaat met Android werkt. Een ander voordeel van Android is dat elk programma de gebruiker om toestemming moet vragen om bepaalde rechten te mogen gebruiken op het systeem. Elke applicatie verandert niets aan het geheugen en bestanden van andere applicaties. Ten slotte is er natuurlijk de Google Play Store, waaruit je apps, games of andere content kunt downloaden!


Google Play Store

De Google Play Store is de plek waar je met een Android-toestel applicaties, spelletjes, films, muziek en boeken kunt downloaden. De Play Store is in de loop der tijd enorm uitgebreid en biedt dan ook miljoenen apps.
In de Google Play Store vind je zowel gratis als betaalde apps. Daarnaast hebben veel apps tegenwoordig ook in-app aankopen. Betalingen in de Play Store kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld tegoed aan je account koppelen met een tegoedkaart. Ook kun je PayPal of creditcard gebruiken en inmiddels is het ook mogelijk om met iDeal te betalen.


Android Navigatie

Bijna elk toestel heeft tegenwoordig wel beschikking over een GPS-ontvanger. Hiermee kun je navigeren. Met het Android besturingssysteem kun je hiervoor gebruik maken van Google Maps, wat standaard op je telefoon staat. Andere navigatiesoftware kun je downloaden uit de Play Store. Om nog sneller de positie te bepalen hebben sommige Android telefoons Assisted GPS (ook wel A-GPS). A-GPS is een techniek waarbij de GPS antenne tijdens de plaatsbepaling ook gebruik maakt van de internetverbinding. Om A-GPS te gebruiken heb je dus een dataverbinding nodig. Dankzij A-GPS kan worden bepaald op welke afstand je je van een aantal vaste punten bevindt. Als je afstand ten opzichte van minstens drie vaste punten bekend is, kan met behulp van een driehoeksmeting de locatie erg nauwkeurig worden bepaald.


Android-versies en updates

Er zijn inmiddels al een vele versies van het Android besturingssysteem verschenen. Er is echter nog altijd wel een grote verdeling tussen het gebruik van de verschillende versies. De meest gebruikte versie worden hieronder kort besproken:


Android 4.4 - KitKat

Deze KitKat Android-versie was een soort overbrugging tussen Jelly Bean en Lollipop en werd tegelijk met de LG Nexus 5 geïntroduceerd. Een van de doorgevoerde verbeteringen was het nieuwe toetsenbord, dat typefouten automatisch kan corrigeren. Ook kwamen er uitgebreide mogelijkheden voor het kopiëren en plakken van teksten.

Bekijk hieronder 10 tips voor Android 4.4 KitKat:

Android 5.0 - Lollipop

De Android Lollipop versie werd in oktober 2014 geïntroduceerd met de Motorola Nexus 6. Je kunt met Lollipop vanuit het vergrendelscherm reageren op notificaties en je hebt als gebruiker meer privacy. Met de priority-modus kan ingesteld worden welke notificaties je wel en niet wilt ontvangen op een bepaald moment. Ook is er een verbeterde batterijduur en de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen, zodat anderen geen gebruik meer te hoeven maken van jouw Google account! Android 5.0 werd in het najaar van 2014 uitgerold.

Android 5.1 - Lollipop

Allerlei kleine foutjes uit Android 5.0 zijn in Android 5.1 Lollipop gerepareerd. Het besturingssysteem loopt hierdoor soepeler en stabieler. De stille modus is weer terug in Android, zodat je zelf bepaalt of je gestoord wilt worden of niet. Ook is Device Protection toegevoegd, waarmee je gestolen smartphone of tablet vergrendeld blijft totdat je hierop weer inlogt met je eigen Google-account. Deze functie is beschikbaar voor toestellen die uit de doos op Lollipop 5.1 of nieuwer draaien, zoals bijvoorbeeld de Google Nexus toestellen. Tot slot kunnen telefoongesprekken met Android 5.1 in hogere audiokwaliteit gevoerd worden.

Android 6.0 - Marshmallow

Android versie 6.0, Android Marshmallow kwam in oktober 2015 uit. Marshmallow wordt gezien als een verfijnde versie van Android Lollipop en heeft ook nog een aantal extra’s. Met Marshmallow kun je per app aangeven welke rechten deze krijgt. Zo hoef je een normale applicatie niet direct toegang te geven tot je hele toestel en wordt Android een stuk veiliger! Nieuw is de functie Now on Tap. Als je de homeknop ingedrukt houdt wordt de pagina die je op dat moment voor je hebt geanalyseerd door Google. Hierna toont Google allerlei relevante informatie voor deze pagina. Ten slotte is er de nieuwe functie Doze, waarmee de achtergrondprocessen worden uitgeschakeld. Zo gaat je batterij langer mee!

Android 7.0 - Nougat

Na Android Marshmallow konden we natuurlijk wachten op Android Nougat. In maart 2016 heeft Google hiervan de eerste bèta-versie beschikbaar gesteld. De bèta-versie biedt een interessant kijkje in de nieuwe versie van Android. Interessant is dat deze versie standaard multitasken met meerdere schermen ondersteunt. Daarnaast biedt Android Nougat nu ook de mogelijkheid om direct op berichten te reageren vanuit de notificatiebalk, waardoor je niet meer volledig van app hoeft te wisselen. Bovendien zijn er verbeteringen doorgevoerd in bijvoorbeeld Doze en zijn menu’s overzichtelijker gemaakt.

Android 8.0 - Oreo

Inmiddels zijn we aangekomen bij Android 8.0 Oreo. Deze update werd in augustus 2017 vrijgegeven. Vrijwel direct konden Google Pixel gebruikers updaten en natuurlijk werd de Google Pixel 2 later direct met deze versie van het besturingssysteem geleverd. Android Oreo brengt in eerste opzicht veel verbeteringen achter de schermen. Door het beperken van achtergrondprocessen blijft je toestel een stuk sneller. Een nieuwe interessante functie is de Picture-in-Picture modus, hiermee kun je bijvoorbeeld de YouTube app met een video kleiner weergeven en ondertussen een andere app gebruiken. 

Het voordeel van Android-telefoons is dat Google updates zelf aan de gebruiker als download aanbiedt. Je kunt regelmatig checken voor updates en deze direct zelf op je toestel downloaden en installeren. Deze updates zijn vaak Over The Air (OTA) te downloaden. Dit betekent dat de telefoon de update zelf downloadt via een WiFi- of 4G-verbinding. De telefoon hoeft dus niet aan een computer gekoppeld te worden.

Android 9.0 - Pie

Vanaf eind 2018 zien we steeds meer smartphones met het Android 9.0 Pie besturingssysteem. Omdat steeds meer mensen naar hun smartphonescherm staren, focust Android zich bij deze versie op het verminderen van het telefoongebruik. Dit doen ze door middel van tijdslimieten op apps en door een lichtelijke verandering van het interface. Verder is Android Pie voorzien van slimmere apps, die bijvoorbeeld sneller en nauwkeuriger suggesties geven, is er betere ondersteuning voor schermen met een notch en is het besturingssysteem energiezuiniger.


Android Skins

De interface van je smartphone zorgt voor een fijne gebruikservaring. Het is eigenlijk niets anders dan de vormgeving waardoor we door het menu kunnen navigeren. Omdat Android open-source is kunnen verschillende fabrikanten de software aanpassen naar hun eigen smaak. Hierdoor kom je verschillende vormen van Android tegen met elk hun eigen uiterlijk. Een greep uit de verschillende skins die je kunt tegenkomen worden hieronder besproken.

Samsung TouchWiz en One UI

TouchWiz is ontwikkeld door Samsung. TouchWiz wordt gebruikt voor het Android besturingssysteem en ook voor Samsungs voormalig eigen besturingssysteem Bada. Voorheen werden er altijd vele functies en mogelijkheden toegevoegd en zag Android er significant anders uit, maar tegenwoordig zijn de veranderingen ten opzichte van stock Android wat kleiner geworden. Er zijn bij deze skin wel veel apps geïnstalleerd die je niet kunt verwijderen.

Samsung heeft nu een nieuwe softwareskin ontwikkeld genaamd One UI. deze skin is te installeren op een Samsung Galaxy s9 maar komt niet standaard met deze software uit de doos. De Samsung Galaxy S10 heeft deze software echter wel standaard geïnstalleerd. De schil is een stuk simplistischer dan TouchWiz en heeft minder apps die zijn geïnstalleerd wanneer je de telefoon voor de eerste keer aan doet.Klik hier voor een overzicht van alle Samsung telefoons.

Huawei Emotion UI (EMUI)

Emotion UI is de interface die ontworpen is door Huawei. Sinds 2012 hebben alle Android toestellen van Huawei en Honor een Emotion UI-interface. De interface is heel kleurrijk en erg overzichtelijk. Klik hier voor een overzicht van alle Huawei telefoons. of een overzicht van alle Honor telefoons.

Xiaomi MIUI

MIUI is het besturingssysteem van en voor Xiaomi telefoons. MIUI is kleurrijk, flink aanpasbaar en zorgt voor een fijne gebruikerservaring. Klik hier voor een overzicht van alle Xiaomi telefoons.

OnePlus OxygenOS

In 2015 bracht OnePlus OxygenOS uit voor hun OnePlus smartphones. OnePlus heeft in deze software weinig functies toegevoegd en blijft hierdoor dicht bij stock Android. Wel heeft OnePlus een aantal veranderingen doorgevoerd die het gebruikersgemak ten goede komen. Zo kun je het snelle-instellingenpaneel naar eigen wens aanpassen en indelen en is er ondersteuning voor gestures terwijl het scherm vergrendeld is. Klik hier voor een overzicht van alle OnePlus telefoons.

OPPO ColorOS

Het ColorOS van OPPO is een kleurrijk interface wat wel wat weg heeft van het iOS van Apple. Icoontjes zijn duidelijk, je kunt allerlei thema's instellen en er is ondersteuning voor handige gestures. Klik hier voor een overzicht van alle OPPO telefoons.

LG UX

LG UX vinden we op verschillende LG-toestellen sinds de LG G4. Met deze skin krijgt de interface een leuk eigen uiterlijk. Sinds LG UX 6.0 zien we ook dat er goed gebruik wordt gemaakt van 18:9 schermen, dit zagen we bijvoorbeeld bij de LG G6. Klik hier voor een overzicht van alle LG telefoons.

Sony Xperia UI

Een ander veel gebruikte interface is de Xperia UI interface. Deze interface is gemaakt door Sony en wordt gebruikt op Sony Xperia-modellen. Met Xperia UI krijg de interface een eigen uiterlijk. Ook is er een uitgebreide camera-app aanwezig en kun je met STAMINA je accuduur flink verlengen. Klik hier voor een overzicht van alle Sony telefoons.

HTC Sense

Sense is de gebruikersinterface die ontwikkeld is door HTC. Met de release van de nieuwe HTC U-lijn heeft HTC onder andere de HTC Sense Companion toegevoegd. Deze persoonlijke assistent is een erg fijne toevoeging aan je HTC-smartphone! Klik hier voor een overzicht van alle HTC telefoons.


Android Toestellen

Android draait op alle niet-Apple smartphones. Bekijk hier alle Android smartphones die wij op dit moment aanbieden.