Verklarende woordenlijst

Hier vind je de betekenis van veel verschillende termen die op Belsimpel gebruikt worden. Deze verklarende woordenlijst geeft uitleg over allerlei specificaties, maar ook algemene termen en abonnementen en contracten. Moeite met het verschil tussen 3G en 4G? Geen idee wat een Quad-HD-scherm is? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

0..9  -  A  -  B  -  C  -  D  -  E  -  F  -  G  -  H  -  I  -  J  -  K  -  L  -  M  -  N  -  O  -  P  - Q  -  R  -  S  -  T  -  U  -  V  -  W  -  X  -  Y  -  Z


0..9

1080p Hiermee wordt de resolutie van 1920 bij 1080 pixels aangeduid.
3G 3G staat voor derde generatie en is een standaard voor mobiel internet. 3G is de opvolger van 2G. De downloadsnelheid van 3G internet ligt ongeveer op 21 MB per seconde.
3,5mm-aansluiting De 3,5mm-aansluiting is de ronde aansluiting voor bedrade headsets. Waar eerder bijna alle telefoons zo'n aansluiting hadden, is dat nu niet meer het geval. Veel headsets werken namelijk draadloos via Bluetooth. Als je graag muziek wilt luisteren met een bedrade headset, is het dus handig om een telefoon te kiezen met 3,5mm-aansluiting. Geen 3,5mm-aansluiting? Dan is een verloopstukje handig.
4G 4G staat voor vierde generatie. Dit is een standaard voor mobiel internet. 4G is de opvolger van 3G en levert hoge snelheden voor het gebruik van mobiel internet. Met een 4G-verbinding kunnen downloadsnelheden van ongeveer 150 Mb per seconde gehaald worden. Veel providers bieden 4G-internet aan in hun abonnementen. Per provider kan de dekking verschillen, meer informatie hierover kun je vinden in ons 4G-dossier. Onder andere Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 bieden sinds 2015 ook 4G+ internet aan, waarmee downloadsnelheden tot 225 Mb per seconde gehaald kunnen worden.
5G 5G is de opvolger van 4G-internet. De eerste 5G-abonnementen zijn inmiddels beschikbaar. Wat je precies met 5G kunt en hoe veel sneller dan 4G het echt is, lees je in onze blog over 5G.
4K 4K staat voor een resolutie van 3840x2160 pixels en wordt ook wel ultra-HD genoemd. Het aantal pixels betekent dat een 4K-camera een viermaal hogere resolutie heeft dan 1080p (Full HD).
720p Hiermee wordt de resolutie van 1280x720 pixels aangeduid. Vanaf deze resolutie wordt van HD gesproken.

A

Aansluitkosten Dit zijn administratiekosten die gemaakt worden voor het aansluiten van een nieuw abonnement. De kosten worden in rekening gebracht door de provider bij de eerste factuur.
Abonnement Een mobiel abonnement is een overeenkomst tussen een provider en een afnemer, die inhoudt dat een product wordt geleverd in ruil voor periodieke betaling. De producten die bijvoorbeeld geleverd worden voor een mobiel abonnement zijn belminuten, sms-bundel, internetbundel en een telefoon. Een mobiel abonnement sluit je vaak af voor één of twee jaar.
Accelerometer Dit is een meter die ingebouwd zit in de telefoon en ervoor zorgt dat het beeldscherm automatisch meedraait als je de telefoon omdraait. Deze meter kan je handmatig uit- en aanzetten.
Accessoires Een accessoire is een bijkomend product dat je kan gebruiken voor je mobiele telefoon of tablet. Voorbeelden van accessoires zijn hoesjes, oordopjes, geheugenkaartjes etc. Ook smartwatches vallen onder deze noemer. Voor alle verschillende accessoires kijk je op onze speciale accessoirepagina.
Accu Dit is de batterij van de telefoon. In sommige telefoons zit de accu ingebouwd en kan deze er niet worden uitgehaald. De accu kan worden opgeladen door de telefoon te verbinden met de oplader en die in het stopcontact te steken.
Accucapaciteit Dit is de capaciteit van een batterij. De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). Als er op een accu 2000 mAh staat, kan de accu een uur lang 2000 mA leveren of vijf uur lang 400 mA. Daarna is de batterij ontladen en valt je telefoon uit.

Een telefoon met meer mAh heeft dus een grotere accucapaciteit, maar hoe lang je batterij uiteindelijk mee gaat is van meer factoren afhankelijk. Zo zijn telefoons met OLED-schermen vaak energiezuiniger en besparen nieuwe versies van het besturingssysteem vaak ook meer energie.
Adapter Een adapter is een hulpmiddel waarmee een verbinding gemaakt kan worden tussen twee delen die niet zonder verlengstuk in elkaar passen. Een voorbeeld is een microsimkaartadapter. Hierdoor krijgt de microsimkaart de vorm van een reguliere simkaart. De microsimkaart kan zo in toestellen geplaatst worden waar alleen reguliere simkaarten in passen.
A-GPS A-gps staat voor Assisted Global Positioning System. Dit houdt in dat je positie bepaald kan worden door middel van telefoon- en Wifi-netwerken. Het verschil met gps is dat de gps-ontvanger met a-gps ondersteund wordt door andere bronnen dan alleen de gps-satelliet. A-gps werkt alleen als internet is ingeschakeld.
Always On-Display Sommige smartphones zijn uitgerust met een scherm dat altijd aan staat. In de praktijk betekent dit vaak dat als je het scherm niet gebruikt, je toch de datum en tijd of bepaalde notificaties kan zien. Niet het hele scherm blijft dus aan. Dankzij speciale scherm-technologie kost dit bijna geen energie. Veel toestellen van Samsung hebben de mogelijkheid om Always On in te schakelen.
AMOLED-scherm Dit is een bepaald type beeldscherm. Bij AMOLED-schermen worden alle pixels individueel verlicht. Een zwarte pixel 'kleurt' dus niet zwart, maar wordt uitgeschakeld. Hierdoor is zwart écht zwart en heb je een lager energieverbruik. Veel premium-smartphones hebben een AMOLED-beeldscherm.
Android Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons en tablets. Inmiddels maakt het grootste deel van alle smartphones gebruik van dit besturingssysteem van Google. In de Google PlayStore, de applicatiewinkel van Android, zijn miljoenen applicaties te downloaden. Er zijn verschillende versies van Android beschikbaar en er worden regelmatig updates uitgebracht. Klik hier om meer over Android en alle verschillende varianten te lezen.
Android Go Android Go is een 'gestripte' Androidversie die met name is toegespitst op wat goedkopere smartphones. De versie is minder zwaar en gebruikt daardoor minder geheugen. 
Android One Android One is een 'kale' Androidversie die gericht is op updates, beveiliging en een pure Android-ervaring.
Android Pie Dit is de negende versie van Google's smartphonebesturingssysteem Android. De versie staat ook wel bekend als Android 9.0 Pie. Android Pie is in augustus 2018 uitgebracht. Nieuw ten opzichte van eerdere versies zijn onder andere ondersteuning voor notches en nieuwe gebarenbediening. Ook is Android Pie energiezuiniger dan zijn voorganger, Android 8.0 Oreo.
Android Queen Cake Dit is de tiende versie van Google's smartphonebesturingssysteem Android. De versie staat ook wel bekend als Android 10 Queen Cake. Android Queen Cake is in september 2019 uitgebracht. Deze Androidversie biedt onder andere ondersteuning aan vouwbare smartphones en heeft een ingebouwde donkere modus.
Apple Een Amerikaans elektronicabedrijf dat onder andere de iPhone en de iPad verkoopt. Het bedrijf heeft een eigen besturingssysteem wat iOS heet. In de App Store (zie hieronder) zijn miljoenen applicaties te downloaden. Meer over iOS lees je op onze speciale iOS-pagina.
Applicatie Een applicatie (vaak afgekort als app) is een programma dat op een smartphone of tablet geïnstalleerd kan worden. Hierbij kan je denken aan informatieve applicaties, maar ook applicaties voor bijvoorbeeld sociale media of games. Veel applicaties kunnen gratis gedownload worden. Er zijn echter ook applicaties die geld kosten.
App Store De applicatiewinkel van Apple, die beschikbaar is op alle Apple-apparaten. In de App Store vind je allerlei applicaties (apps) die je kan downloaden en installeren op je smartphone of tablet.
Augmented reality Naast virtual reallity, is er ook augmented reality. Bij augmented reality wordt er virtuele informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Een voorbeeld is de app van IKEA die het mogelijk maakt om een virtuele hoekbank via de camera van je smartphone in je kamer te 'plaatsen'. 
Autofocus Met autofocus stelt de camera van je telefoon of tablet automatisch scherp op een object voordat je een foto maakt. In telefoons zijn hier drie verschillende manieren voor: laser-autofocus, fasedetectie-autofocus en contrastdetectie-autofocus.

B

Barometer Een barometer is een meetinstrument, waarmee het mogelijk is om de luchtdruk te meten. Aan de hand daarvan kan bijvoorbeeld het weer voorspeld worden.
Ben Ben is een provider van mobiele telefonie. Ben biedt verschillende abonnementen aan, waaronder ook veel sim-only abonnementen en maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile.
Besturingssysteem Een besturingssysteem is een programma dat de hardware aanstuurt. Elke telefoon heeft een besturingssysteem. Voorbeelden zijn Android, Windows Phone en iOS.
Blackberry Blackberry is een merk dat mobiele telefoons produceert. Blackberry’s staan bekend om hun fysieke toetsenbord. Op deze pagina lees je meer over het merk.
Bluetooth Met Bluetooth kun je draadloos verbinding maken tussen twee apparaten. Zo kun je draadloos bestanden uitwisselen of bellen met een draadloze headset. Over het algemeen geldt: hoe hoger de Bluetooth-versie, hoe beter de verbinding. Een speaker met Bluetooth 5.0 heeft bijvoorbeeld een stabielere verbinding dan een met Bluetooth 4.0 (houd er wel rekening mee dat het afspeelapparaat minstens dezelfde Bluetooth-versie moet hebben om van deze betere verbinding gebruik te kunnen maken).
Browser Een browser is een programma dat het mogelijk maakt om te surfen op het internet. Bekende voorbeelden van browsers zijn Internet Explorer, Chrome, Safari en Firefox.
Budget Mobiel Budget Mobiel is een provider van mobiele telefonie. Lebara biedt telefoons met abonnementen en Sim Only-abonnementen aan en maakt gebruik van het netwerk van KPN. Budget Mobiel staat bekend om de lage tarieven en de pakketkorting die je krijgt als je combineert met andere producten van Budget Thuis.
Buitenlandbundel Bellen in het buitenland is mogelijk, maar vaak erg duur. Ook als je een abonnement hebt zijn de verbruikskosten bij bellen in het buitenland hoger. Bij veel providers kan je een buitenlandbundel afsluiten, zodat je goedkoper kunt bellen in het buitenland en niet voor onverwachte kosten kom te staan.

C

Camera Veel telefoons hebben een ingebouwde camera en soms ook meerdere. De meeste smartphones hebben een camera aan de voor-en achterkant van de telefoon. De grootte van de foto’s van deze geïntegreerde camera’s wordt meestal met het aantal megapixels aangeduid.
Candybar De candybar is een bepaald model telefoon. Toestellen met een candybar-model hebben een rechthoekige vorm en een toetsenbordje aan dezelfde kant als het scherm. 
Carkit Met een carkit kun je veilig handsfree bellen in je auto. Afhankelijk van het soort carkit dat je kiest, hoor je de spreker door de speakers van je auto of door de speaker van de carkit zelf. De ontvanger hoort je dankzij de microfoon die in de carkit is verwerkt.
Carry In-garantie Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verzenden en transporteren van je product als je gebruik wil maken van de garantie.
Cloud De term cloud wordt gebruikt voor online opslagruimte. Dus wanneer iemand iets opslaat in ‘de cloud’, dan wordt dat online opgeslagen in plaats van op je eigen pc of telefoon. Bekende voorbeelden van cloudprogramma’s zijn Dropbox, Google Drive en iCloud.
Contrastdetectie-autofocus Contrastdetectie-autofocus werkt via de lens van je camera. Deze autofocus analyseert de verschillen in intensiteit van naast elkaar liggende pixels. Wanneer de camera de instelling heeft gevonden met de grootste contrastverschillen tussen deze pixels, dan is je foto scherp.

D

Data-only abonnement Dit is een abonnement met alleen een internetbundel (databundel). Je hebt dan dus geen belminuten of sms’jes. Dit is bijvoorbeeld handig als je je telefoon alleen gebruikt voor internet en niet voor bellen of sms’en. Dit soort abonnementen worden ook vaak gebruikt voor een tablet.
Databundel Een bepaalde hoeveelheid internet (Mb’s) die bovenop je mobiele abonnement afgesloten kan worden. Als je een databundel van 3GB hebt betekent dit dus dat je binnen je abonnement maximaal 3GB data per maand kunt verbruiken. Als je meer data verbruikt moet je extra betalen.
Digitaal kompas Dit is een kompas die ingebouwd is in de telefoon. In een digitaal kompas zit geen naald maar een magnetometer. Door middel van magnetisme kunnen meerdere richtingen worden gemeten.
Display Een display is het scherm van een smartphone of tablet.
DLNA Staat voor Digital Living Network Alliance. Door middel van DLNA kun je afbeeldingen en video's uitwisselen tussen apparaten binnen je netwerk. Bekijk het streaming dossier voor meer informatie over DLNA.
Docking station Met een docking station geef je je smartphone of tablet een vaste plek op bijvoorbeeld je bureau of nachtkastje. Je toestel wordt opgeladen als je deze in het docking station plaatst.
Downloadsnelheid De downloadsnelheid is de snelheid waarmee een telefoon door middel van een internetverbinding gegevens van het internet af kan halen. De downloadsnelheid van een abonnement wordt aangeduid in Mbit/s (megabit per seconde).
Draadloos opladen Steeds meer smartphones zijn geschikt voor draadloos opladen via de Qi-standaard. Hiermee kan over een afstand tot 4 cm energie worden overgedragen en kan je dus apparaten opladen zonder kabels. De Qi-technologie werkt door magnetisme.
Dual camera Een dual camera staat voor een dubbele camera. Steeds meer telefoons hebben tegenwoordig een dubbele camera, dat betekent dat er twee camera's naast of onder elkaar geplaatst zijn. Een dubbele camera kan verschillende functies hebben. Zo kun je met sommige dual camera's scherptediepte-effecten creëren en kun je met andere groothoekfoto's maken. Andere camera's zorgen er, door het beeld van één kleurencamera met één zwart-witcamera samen te voegen, voor dat je extra mooie kleuren fotografeert.
Dualcore-processor Een processor kan uit meerdere kernen bestaan. Hierdoor kan de rekenkracht gesplitst worden over meerdere kernen als er een zware taak uitgevoerd wordt. Dualcore-processors hebben twee kernen.
Dualsim Een dualsim-telefoon is een telefoon waar twee simkaarten tegelijkertijd in kunnen. Je kan dan met twee verschillende nummers bellen en gebeld worden op één toestel.
Duo-sim Dit zijn twee simkaarten die aangesloten zijn op hetzelfde telefoonnummer. Zo kun je twee telefoons met hetzelfde nummer gebruiken zonder steeds de simkaart te verwisselen.

E

EAN EAN staat voor International Article Numbering. Voorheen was dit European Article Numbering, vandaar de ‘E’ in de afkorting (die is niet veranderd). EAN is een standaard artikelcodering (barcodes) die onder andere voor telefoons gebruikt wordt en bestaat uit dertien cijfers.
Edge Edge is een mobiele technologie die datatransmissies mogelijk maakt. Het is een vernieuwde versie van de gprs en heeft als voordeel dat het voor een snellere dataoverdracht zorgt. Edge is de voorganger van 3G.
eSIM eSIM staat voor embedded SIM. Een eSIM is een in je toestel gebouwde chip waar je je abonnement op kunt zetten. Je hebt dan dus geen traditionele plastic simkaart meer nodig.

F

Facetime Facetime is een manier om te videobellen op iPhones en iPads van Apple. Zie videobellen.
Factuur Dit is de rekening die je krijgt als je een product koopt. Als je een abonnement neemt krijg je meestal een maandelijkse factuur voor het maandbedrag van je abonnement.
Fasedetectie-autofocus Met fasedetectie-autofocus heb je naast de camera extra sensoren die je helpen focussen. Deze sensoren bekijken het beeld vanaf twee verschillende punten. Wanneer deze beelden niet goed op elkaar aansluiten is je foto onscherp. Fasedetectie berekent door die aansluiting precies hoe je camera de scherpstelling moet aanpassen. Dit gebeurt allemaal binnen een fractie van een seconde.
Feature phone Feature phones zijn toestellen die zijn gericht op enkel bellen en sms’en. Daarnaast hebben ze vaak weinig extra’s. Deze telefoons beschikken bijvoorbeeld meestal niet over internet. Ze zijn geschikt voor mensen die bijvoorbeeld geen smartphone willen gebruiken of voor wie smartphones te ingewikkeld zijn.
Fitness trackers Met een Fitness tracker, of een Activity tracker, houd jij je sportprestaties gemakkelijk bij. Een activity tracker houdt namelijk de hele dag bij hoe actief je bent. Naast je activiteit overdag worden bij de meeste activity trackers ook je hartslag en slaapritme bijgehouden. Met bijbehorende apps heb je op je smartphone inzicht in je activiteiten.
Frontcam De camera die aan de voorkant van een telefoon zit. Deze wordt vaak gebruikt om te videobellen. Deze camera wordt door veel fabrikanten ook wel een selfiecamera genoemd. Hiermee kan je gemakkelijk selfies maken.
Full-HD Hiermee wordt de resolutie van 1920x1080 pixels aangeduid. Dit wordt ook wel 1080p genoemd.

G

Geheugen Het telefoongeheugen stelt een telefoon in staat informatie op te slaan. Hoe meer geheugen een toestel heeft, hoe meer data er opgeslagen kan worden. Soms is het geheugen van een telefoon uit te breiden met een geheugenkaart. Geheugen is iets anders dan werkgeheugen.
Gorilla Glass Gorilla Glass is een zeer sterke glassoort, speciaal ontwikkeld voor beeldschermen. Schermen van smartphones of tablets die zijn voorzien van Gorilla Glass gaan dus minder snel kapot.
Gprs Gprs is een techniek die het mogelijk maakt om meer en sneller informatie te verzenden en ontvangen op een mobiele telefoon. Met gprs wordt data niet in één keer over het netwerk gestuurd maar in kleine stukjes. Hierdoor is het mogelijk om via een mobiele telefoon snel informatie uit te wisselen. Gprs wordt ook wel 2.5 G genoemd.
Gps Gps (Global Positioning System) is een systeem dat de positie van een apparaat op aarde kan bepalen door middel van satellieten. De meeste smartphones zijn hier standaard mee uitgerust, zodat het toestel ook voor navigatie gebruikt kan worden.
Grafische processor Wordt afgekort als gpu. De grafische processor zorgt voor de grafische presentatie op een scherm. Als je bijvoorbeeld grafisch zware applicaties wilt draaien of 3D-games wil spelen is een grafische processor belangrijk.
G-sensor Een G-sensor kan de snelheid van je smartphone meten, dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld met een hardloop-app wil bijhouden hoe snel je hebt gelopen. 
Gyroscoop Een gyroscoop is bewegingsmeter die meet of de telefoon in verticale of horizontale richting wordt gehouden.

H

Handleiding Een handleiding is de gebruiksaanwijzing, bijvoorbeeld van een telefoon.
Hardware Met de term hardware worden de fysieke componenten van een apparaat aangeduid. Dit zijn dus de specifieke onderdelen van een pc, telefoon of tablet, zoals een moederbord, de processor of het geheugen.
Hartslagmeter Sommige smartphones zijn uitgerust met een hartslagmeter. Je kan die bijvoorbeeld gebruiken tijdens het sporten. Vaak zijn deze meters in combinatie met verschillende apps te gebruiken en soms ook samen met een smartwatch.
Hdmi Hdmi staat voor High Definition Multimedia Interface. Het is een aansluiting voor audio- en videosignalen. Sommige smartphones beschikken hierover en kunnen via deze manier gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een TV om beelden op een groter scherm te bekijken. In ons streaming dossier kun je meer informatie vinden over hdmi.
HDR HDR staat voor High Dynamic Range, een functie die je vaak vindt in je camera-app. Wanneer deze optie aan staat, maakt je toestel meerdere foto's met verschillende belichtingen. Door de foto's samen te voegen, is de contrastverhouding in je foto's beter. Zorg er wle voor dat je je telefoon stilhoudt als je foto's in HDR-stand maakt.
Headset Een headset is een koptelefoon met een microfoon. Een bluetooth headset is een oortelefoon met microfoon om handsfree mee te bellen.
Hotspot Een hotspot is een plek waar gebruik kan worden gemaakt van draadloos internet. Tegenwoordig heb je hotspots in de trein, hotels, horeca, vakantieparken, restaurants en tankstations. Met veel smartphones kan je ook zelf een mobiele hotspot opzetten. Als je een mobiele verbinding hebt kan je zo andere apparaten verbinden met internet.
Hsdpa Hsdpa staat voor High Speed Downlink Packet Access. Hsdpa zegt iets over de downloadsnelheid van een internetverbinding. De maximale downloadsnelheid die behaald kan worden is 28,8 Mbit/s. Hsdpa wordt ook wel 3.5 G genoemd.
Hsupa Hsupa staat voor High-Speed Uplink Packet Access. Dit zegt iets over de uploadsnelheid van je mobiele verbindingen. Met Hsupa kun je uploaden tot snelheden van 5.76 Mbit/s.

I

iDeal iDeal is een betaalmethode om online aankopen snel en veilig te kunnen afrekenen via internetbankieren. Wanneer je bij Belsimpel met iDeal betaalt, dan staat het geld direct op onze bankrekening en kunnen wij de afwikkeling van je bestelling het snelst verwerken. Wij raden onze klanten dan ook aan deze betaalmethode te gebruiken.
IMEI Het IMEI-nummer is een uniek 15-cijferig serienummer dat de telefoon identificeert. Het nummer staat meestal op een sticker onder de batterij van de telefoon. Je kan je IMEI-nummer ook checken door *#06# in te toetsen in je telefoon.
Inch 1 inch is 2,54 cm. De grootte van beeldschermen van telefoons en tablets wordt vrijwel altijd in inches weergegeven. Als ergens staat dat de beelddiagonaal van een telefoon 4.8 inch is betekent dit dus dat de diagonaal van het scherm 12,2 centimeter is.
Instant messaging Dit is een technologie die het mogelijk maakt om berichten zo snel mogelijk van de ene naar de andere gebruiker te verzenden. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen mensen die gebruik maken van deze technologie. Tegenwoordig stuurt iedereen berichten naar elkaar, maar ook foto’s en video’s. Voorbeelden van Instant Messaging zijn applicaties als WhatsApp, Telegram, Skype en Facebook Messenger.
Internet Internet is het wereldwijde netwerk dat verschillende computernetwerken met elkaar verbindt. Miljoenen pc’s, laptops, tablets en mobiele telefoons zijn via het internet met elkaar verbonden. Wereldwijd gebruiken inmiddels miljarden mensen internet. Internet maakt het mogelijk snel informatie uit te wisselen en direct te communiceren met mensen aan de andere kant van de wereld.
iOS iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. iOS is standaard geïnstalleerd op alle apparaten van Apple, zoals de iPhone en de iPad. In de App Store (applicatiewinkel van Apple) kun je miljoenen applicaties vinden. Klik hier om meer over iOS en de verschillende versies te lezen.
IP-certificering IP-certificering geeft aan in welke mate het toestel beschermd is tegen het binnendringen van vocht en stof. IP staat voor International Protection Rating. De letters worden gevolgd door twee cijfers, bijvoorbeeld IP68. Het eerste nummer verwijst naar bescherming tegen het binnendringen van objecten en stof. Deze schaal loopt van 0 t/m 6. Het tweede getal geeft de bescherming tegen vocht aan en loopt van 0 t/m 8. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.
Ips-LCD Dit is een schermtype dat wordt gekenmerkt door goede kijkhoeken en een mooie witweergave. Veel fabrikanten maken gebruik van dit type scherm, zoals Apple en HTC. hier lees je meer over verschillende typen beeldschermen.

J

JBL JBL is een merk dat zich bezighoudt met audio-apparatuur zoals speakers, headsets en oordopjes. Bekend zijn onder andere de draadloze JBL Flip-speakers. Bekijk alle producten van JBL.

K

Kloksnelheid De snelheid van een processor. De snelheid wordt uitgedrukt in Gigahertz (GHz).
KPN KPN is een provider voor mobiele telefonie (met een eigen netwerk), maar is ook leverancier van vaste telefonie, internet en televisie. Het netwerk van KPN staat bekend om de hoge snelheden en betrouwbaarheid. Hier vind je alle aanbiedingen van KPN.

L

Laser-autofocus Laser autofocus is een methode van focussen die werkt met een speciale sensor naast de camera. Deze sensor maakt gebruik van kleine pulsen infraroodlicht. De sensor meet op welke manier dit licht wordt teruggekaatst en kan op die manier heel precies en heel snel scherpstellen.
LCD LCD staat voor Liquid Crystal Display. Bij een LCD-scherm worden alle pixels achter het beeldscherm tegelijkertijd verlicht. Dit in tegenstelling tot AMOLED, waarbij alle pixels individueel verlicht worden.
Lebara Lebara is een provider van mobiele telefonie. Lebara biedt prepaid en Sim Only-abonnementen aan en maakt gebruik van het netwerk van KPN. Lebara staat bekend om de lage (buitenland)tarieven.
Lichtsensor Deze sensor meet het omgevingslicht en past automatisch de helderheid van het beeldscherm aan.
Lightning Waar de meeste Android-telefoons en -tablets opgeladen worden door middel van een USB-C- of micro-USB-aansluiting, beschikken Apple iPhones en iPads over een Lightning-aansluiting. Als je je Apple-apparaat wilt opladen, heb je dus een Lightning-kabel nodig.
Li-Ion-accu Een Li-ion-accu, of lithium-ion-accu, is een oplaadbare accu waarmee veel toestellen zijn uitgerust. 
LTE LTE staat voor Long Term Evolution en wordt aangeduid als 4G. Het is de opvolger  van 3G/UMTS en kan in theorie snelheden bereiken van 300 Mbit/s.

M

mAh Dit is de afkorting voor milliampère. Hiermee wordt de capaciteit van een accu aangeduid. Zie accucapaciteit.
Megapixel De kwaliteit van een camera wordt vaak aangegeven in megapixels. Een megapixel is gelijk aan 1 miljoen pixels. Hoe groter het aantal megapixels, hoe hoger de resolutie van het beeld.
Mhl Mhl staat voor Mobile High-Definition Link. Als een telefoon deze functie ondersteunt, dan is het mogelijk om de telefoon via een speciale mhl-adapter te verbinden met een HD-televisie. Zo kun je het beeld van je smartphone op je HD-tv bekijken! Voor meer informatie over mhl kun je ons streaming dossier bekijken.
Microsimkaart Een microsimkaart heeft dezelfde mogelijkheden als een reguliere simkaart en nanosimkaart. Het enige verschil is dat de microsimkaart kleiner is dan de reguliere simkaart en groter dan de nanosimkaart. Een reguliere simkaart kan bij een telecomwinkel worden geknipt tot microsimkaart. Een microsimkaart kun je in een adapter doen zodat het de vorm krijgt van een reguliere simkaart.
MicroUSB Dit is een kleinere USB-aansluiting die veel gebruikt wordt om telefoons en tablets op te laden of deze met andere apparaten te verbinden.
Mms Mms is een berichtfunctie waarmee je foto’s, afbeeldingen, geluids- en muziekbestanden kunt versturen. Het versturen en ontvangen van MMS berichten is in Nederland met alle providers mogelijk. De prijs voor een MMS is per provider verschillend. Het versturen en ontvangen gaat via het netwerk van de provider en er is internet voor nodig.
Modulaire smartphone Sommige smartphones zijn ‘modulair’. Dit houdt in dat verschillende onderdelen van de telefoon gemakkelijk kunnen worden vervangen en dat je deze onderdelen ook kan upgraden. Je kan dan bijvoorbeeld de processor vernieuwen, een betere camera aan je telefoon toevoegen of meer werkgeheugen in je telefoon plaatsen. De LG G5 is de eerste high-end smartphone die als (semi)-modulair bestempeld kan worden.
MP3-speler Een MP3-speler is een apparaat dat digitale muziekbestanden bewaart en kan afspelen. Veel mobiele telefoons zijn tegenwoordig voorzien van een ingebouwde MP3-speler zodat je geen losse MP3-speler meer nodig hebt.
Multimedia Onder multimedia vallen onder andere video’s, audio, camera’s en andere mediaspelers etc.
Multipoint pairing Multipoint pairing houdt in dat een headset of speaker met twee of meer apparaten tegelijkertijd verbonden kan worden. Handig als je thuis bijvoorbeeld muziek met meerdere huisgenoten op dezelfde speaker wilt afspelen. Dankzij multipoint pairing wissel je dan snel tussen afspeelapparaten.
Multitasken Multitasken een mooi woord voor het gebruiken van meerdere applicaties tegelijkertijd. Dit betekent dat je een applicatie op de achtergrond geopend kan houden, terwijl je in een andere applicatie bezig bent.
Multitouch Multitouch is een eigenschap van een beeldscherm waarmee aangeduid wordt dat het mogelijk is om meerdere vingers tegelijk te gebruiken op het aanraakgevoelige scherm (touchscreen). Vaak reageert het scherm anders als je dezelfde beweging met één of twee vingers maakt.

N

Nabijheidssensor De nabijheidssensor zorgt ervoor dat het scherm wordt uitgeschakeld wanneer je de telefoon bij je oor houdt.
Nanosimkaart Een nanosimkaart heeft dezelfde mogelijkheden als een reguliere simkaart en microsimkaart. Het enige verschil is dat de nanosimkaart kleiner is dan de reguliere simkaart en de microsimkaart.
Navigatiesoftware Dit is software die waarmee je kan navigeren. Niet alle telefoons beschikken standaard over navigatiesoftware. Je kan navigatiesoftware vaak ook downloaden (bijvoorbeeld Google Maps). Gps is vereist om navigatiesoftware te kunnen gebruiken.
Netwerk Een telefoonnetwerk is een netwerk waarmee mobiele telefoons onderling verbonden zijn. Door de verbinding met een netwerk kan je bijvoorbeeld bellen met anderen.
NFC NFC staat voor Near Field Communication en is een technologie voor draadloze communicatie. Met NFC is het bijvoorbeeld mogelijk om draadloos bestanden te versturen. Ook is het met NFC mogelijk om te betalen met je telefoon. In ons NFC dossier vind je veel meer informatie en uitleg over NFC.
Noise cancelling en noise filtering Bij sommige headsets en oordopjes zie je staan dat deze noise cancelling of noise filtering zijn. Noise cancelling houdt in dat omgevingsgeluid wordt geblokkeerd, zodat je hier geen last meer van hebt. Noise filtering kun je zien als een verzwakte versie van noise cancelling: omgevingsgeluid wordt wel gefilterd, maar hardere geluiden worden niet volledig geblokkeerd.
Nougat Nougat is de naam die Google aan zijn zevende Androidversie heeft gegeven. Android 7.0 Nougat beschikt onder andere over nieuwe emoji's en de mogelijkheid om meerdere vensters tegelijk te openen.
Nummerbehoud Nummerbehoud betekent dat je je huidige nummer kunt behouden als je overstapt naar een andere provider.

O

Octacore Een processor kan uit meerdere kernen bestaan. Hierdoor kan de rekenkracht gesplitst worden over meerdere kernen als er een zware taak uitgevoerd wordt. Hiermee blijft je telefoon sneller en zal de accu minder snel leeg gaan. Octacore-processors hebben acht kernen.
Opslaggeheugen Zie geheugen
Optische beeldstabilisatie Optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je foto's en video's scherp blijven wanneer je met de camera beweegt. Met foto's resulteert dat in foto's die niet 'bewogen' zijn en bij video's zie je dat het beeld minder 'schudt'. 
Orderstatus De orderstatus is de status van je bestelling. Hieraan kan je zien hoe lang het nog duurt voor jouw bestelling bezorgd wordt en waar deze is in het bezorgproces.
Oreo Dit is de naam die Google aan Android 8.0 heeft gegeven. Deze versie is weer iets sneller dan de vorige Androidversie en is uitgerust met slimme functies zoals slimme tekstselectie. 

P

Pakbon De pakbon is de factuur van je bestelling.
Pinch-to-zoom Op veel apparaten met een touchscreen is het mogelijk om te zoomen door een knijpende beweging te maken. Dit wordt pinch-to-zoom genoemd. Uitzoomen is dan mogelijk door een tegengestelde beweging.
Pincode De pincode is een beveiliging op de telefoon. De pincode wordt altijd gevraagd wanneer de telefoon opstart. Wanneer je de pincode drie keer verkeerd invult moet je de PUK-code invoeren. De pincode is gekoppeld aan je simkaart.
Pixel Een pixel is een klein blokje in een bepaalde kleur. Een scherm wordt opgebouwd uit heel veel pixels. Een pixel wordt ook wel een beeldpunt genoemd. Hoe meer pixels een scherm of foto heeft, hoe scherper het beeld is.
Play Store De Play Store is de applicatiewinkel van Google. In de Play Store vind je miljoenen applicaties (apps) die je kan downloaden en installeren op je Android smartphone.
PUK-code Deze code gebruik je als je drie keer de verkeerde pincode hebt ingetoetst. De PUK-code wordt altijd bij de simkaart geleverd. De code is onveranderbaar. Als je de PUK-code kwijt bent dan kan je contact opnemen met je provider om de code opnieuw aan te vragen.
PostNL PostNL is een van de leveranciers die de pakketten van Belsimpel bij jou thuis bezorgt.
Powerbank Met een powerbank voorzie je je telefoon of tablet van stroom zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Hoe hoger het aantal mAh, hoe vaker je je smartphone kunt opladen met de powerbank.
Processor De processor is een onderdeel van je pc, telefoon of tablet dat ervoor zorgt dat je programma’s en applicaties kan afspelen. De processor staat ook wel bekend als CPU (central processing unit). Hoe sneller je processor is, hoe beter en vloeiender je besturingssysteem en applicaties werken.
Providers Dit zijn aanbieders van telefoonabonnementen.
Prepaid Prepaid is een belvorm waarbij je belt met een tegoed dat je van tevoren zelf kunt kopen. Je sluit dus geen abonnement af. Als het tegoed op is kun je niet meer bellen en moet je nieuw tegoed kopen.

Q

Quadcore Hiermee wordt bedoeld dat een processor beschikt over vier kernen. In de praktijk betekent een quadcore- processor vaak een zeer snelle processor, zodat alle handelingen op je telefoon zeer snel en vloeiend verlopen.
Quad-HD-resolutie Quad-HD, ook wel 1440p, betekent in feite vier keer de 720p resolutie. Je zou kunnen zeggen dat het scherm dus vier keer zo scherp wordt. Quad-HD is 2560x1440 pixels. Steeds meer high-end smartphones worden met schermen met deze resolutie uitgerust.
qHD Hiermee wordt een resolutie van 960 bij 540 pixels aangeduid. qHD staat ook wel voor quarterHD, omdat het precies een kwart van de pixels van Full HD bevat. Dit is niet hetzelfde als Quad-HD, waarmee een resolutie van 2560x1440 wordt bedoeld.
QR-code Dit is een code in de vorm van een plaatje (opgebouwd uit allemaal kleine blokjes) die je kunt scannen met de camera van je smartphone. Vaak word je daarmee naar een bepaalde website geleid.

R

RAM-geheugen RAM staat voor Random-acces memory en wordt ook wel het werkgeheugen genoemd. Je smartphone slaat in dit geheugen de programma's die je gebruikt op. Als je een groter RAM-geheugen hebt, kun je meerdere en zwaardere apps tegelijkertijd gebruiken.
Reguliere simkaart Een reguliere simkaart heeft dezelfde mogelijkheden als een microsimkaart en nanosimkaart. Het enige verschil is dat de reguliere simkaart groter is dan de microsimkaart en de nanosimkaart. Een reguliere simkaart kan bij een telecomwinkel worden bijgeknipt tot m icrosimkaart. Een microsimkaart kun je in een adapter doen zodat het de vorm krijgt van een reguliere simkaart.
Resolutie Met resolutie wordt het aantal beeldpunten (pixels) bedoeld waaruit een foto of een beeldscherm is opgebouwd. De resolutie wordt meestal in het aantal lengtepixels bij het aantal breedtepixels uitgedrukt. Meer pixels betekent vaak meer detail.
Roaming Wanneer je je op een plaats bevindt waar verbinding met het netwerk van je eigen provider niet mogelijk is, probeert een telefoon automatisch verbinding te maken met een van de lokale netwerken. Er is sprake van roaming als een telefoon in staat is data te verzenden en ontvangen. Dataroaming is alle dataverbruik vanaf een buitenlands netwerk, wat tot behoorlijke extra kosten kan leiden. Roaming kan je vrij eenvoudig uitzetten. Als je wilt weten hoe dit moet, kijk dan op pagina van jouw toestel op Belsimpel. Onder tips & tricks staat uitgelegd hoe je roaming uitschakelt.
ROM-geheugen Het ROM-geheugen is het geheugen waar je je apps, foto's, video's, muziek en dergelijke op opslaat. Ook je besturingssysteem wordt hier op geïnstalleerd. Hoe groter het ROM-geheugen, hoe meer bestanden je op je telefoon kunt bewaren. Het ROM-geheugen wordt ook wel eens intern geheugen genoemd.

S

Schermflits Sommige toestellen hebben een schermflits. Dat betekent dat het scherm even kan opflitsen wanneer je een selfie maakt. Op die manier wordt je gezicht toch een beetje belicht tijdens het maken van een foto, dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op een donker feestje bent.
SD-kaart Een SD-kaart is een geheugenkaart die je kan gebruiken als uitbreiding op het interne geheugen van je smartphone of tablet. Hierdoor kan je meer bestanden op het apparaat zetten.
Selfie-camera Hiermee wordt de camera aan de voorkant van een smartphone of tablet genoemd. Deze camera wordt vaak gebruikt om een foto van jezelf (selfie) te maken.
Simkaart De simkaart is een klein kaartje dat in een mobiele telefoon of tablet geplaats wordt om te kunnen bellen of internetten. Je telefoonnummer en abonnement zijn gekoppeld aan de simkaart. Er zijn drie types simkaarten: reguliere simkaarten, microsimkaarten en nanosimkaarten.
Simlock Een simlock is een aangebrachte vergrendeling op een telefoon. Dit voorkomt dat een gebruiker een simkaart (zie hierboven) van een andere provider in de telefoon kan gebruiken. Bij Belsimpel verkopen we alle telefoons simlockvrij, dit betekent dat in al onze telefoons simkaarten van alle verschillende providers gebruikt kunnen worden.
Simkaartnummer Dit is het unieke nummer van de simkaart. Het simkaartnummer staat meestal naast de goudkleurige chip op de simkaart. Als dit niet het geval is kan je het simkaartnummer bij de provider opvragen. Het simkaartnummer is bijvoorbeeld nodig om een verlenging van je abonnement aan te sluiten op je simkaart.
Sim Only Een Sim Only-abonnement is een abonnement zonder telefoon. Je betaalt dan alleen voor de belminuten, sms’jes en databundel.
Simpel Simpel is een provider voor mobiele telefonie en maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile. Simpel levert alleen sim only abonnementen (zie hierboven).
Simyo Simyo is een provider voor mobiele telefonie en maakt gebruik van het netwerk van KPN. Het netwerk staat bekend om de uitstekende bereikbaarheid, hoge snelheden en betrouwbaarheid. Simyo levert via hun eigen website alleen Sim Only-abonnementen. Bij Belsimpel kun je Sim Only-abonnementen van Simyo combineren met een telefoon.
Skin (besturingssysteem) Een skin wordt ook wel een 'schil' genoemd. Veel fabrikanten van Android-toestellen hebben hun eigen skins, die een soort 'laagje' over de Androidvariant leggen. Dat betekent dat het uiterlijk en soms ook de functionaliteiten van de Androidversie per toestel en fabrikant kunnen verschillen. 
Skin (cover) Een skin is een hoesje voor je mobiele telefoon dat alleen de achterkant van je telefoon beslaat. Skins zijn vaak erg dun en daarom erg minimalistisch. 
Smartphone Een smartphone is een mobiele telefoon die naast de normale functies ook vele andere functies, zoals mobiel internet, ondersteunt. De meeste smartphones hebben een groot, aanraakgevoelig beeldscherm (zie ook touchscreen).  
Smartwatch Een smartwatch is, zoals de naam al zegt, een slim horloge. Smartwatches zijn er in veel verschillende prijsklassen en uitvoeringen, wat ze kunnen verschilt dus ook per model. De meeste smartwatches kunnen meldingen van je smartphone ontvangen waardoor je je telefoon in je broekzak kunt laten. Sommige smartwatches hebben ook extra's zoals een hartslagmeter, gps-sensor, stappenteller of muziekspeler.
SMS SMS staat voor Short Message Service. Met een SMS kun je korte tekstberichten versturen en ontvangen via je mobiele telefoon. Het sturen van een sms kost geld, een sms ontvangen is gratis.
Spreektijd Dit is de tijd dat er gebeld kan worden met het toestel tot de batterij op is. Deze tijd geldt alleen wanneer er verder geen andere functies van de telefoon worden gebruikt.
Standbytijd Dit is de tijd dat een toestel mee kan op een batterijlading wanneer de telefoon niet gebruikt wordt en op de stand-bystand staat.
Stock Android Stock Android is de Androidversie zoals Google hem heeft uitgebracht, zonder een extra schil van de fabrikant. 
Stylus Een stylus pen is een speciaal soort pen waarmee je je smartphone of tablet kunt bedienen. Vaak beschikken stylussen over extra functies zoals een druksensor waarmee je op je tablet tekent alsof het papier is. Bekende voorbeelden zijn de Apple Pencil en de S-Pens van de Samsung Galaxy Note-toestellen. Bekijk stylus pennen.
Super AMOLED Dit is een bepaald type beeldscherm. Super AMOLED wordt gekenmerkt doordat het dunner is dan een normaal AMOLED-scherm . Verder is de kwaliteit beter doordat het scherm veel minder reflecteert en een beter contrastverhouding heeft.

T

Tablet Een tablet is een draagbare computer die je bedient met een touchscreen. Een tablet is meestal vrij klein en vrijwel altijd rechthoekig en plat. De groottes van de schermen lopen uiteen van 7 tot zo’n 13 inch. Een bekend voorbeeld van een tablet is de iPad van Apple. Voor alle tablets en aanbiedingen kijk je hier.
T-Mobile T-Mobile is een provider voor mobiele telefonie en maakt gebruik van het eigen netwerk. Ook andere providers als Ben en Simpel maken gebruik van het netwerk van T-Mobile. Voor meer informatie over T-mobile klik je hier.
Tele2 Tele2 is een provider voor mobiele telefonie en maakt gebruik van een eigen 4G-netwerk. De provider staat bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Alle aanbiedingen vind je hier.
Telfort Telfort was een provider voor tv, internet en mobiel. De provider maakte gebruik van het KPN-netwerk. Sinds januari 2020 is Telfort helemaal opgegaan in KPN en zijn alle Telfort-abonnementen automatisch omgezet naar KPN-abonnementen.
TomTom TomTom is een maker van navigatiesystemen. Tegenwoordig is TomTom ook verkrijgbaar als app op Android- en iOS-apparaten (zie ook navigatiesoftware).
Touchscreen Dit is een scherm dat reageert op aanrakingen. Hierdoor kunnen er oneindig veel virtuele knoppen worden aangestuurd. Veel smartphones beschikken over een touchscreen. Een capacitief touchscreen reageert op aanraking, een resistief touchscreen reageert op druk.
Track & Trace Dit is de manier waarop je je pakketje kan volgen. Met de Track & Trace code kan je een pakket via internet volgen vanaf het moment dat je het besteld hebt. Je kan zo zien wat ongeveer het verwachte moment is dat pakket wordt thuisbezorgd.
Tuner Een tuner is een antenne voor FM-radio. Als deze functie de telefoon zit kan je naar de radio luisteren zonder, zonder dat je verbinding met internet hoef te maken.

U

Umts Wordt ook wel 3G genoemd. UMTS is de derde generatie mobiel internet. Hiermee kun je snelheden van maximaal 384 kbit/s bereiken.
Uploadsnelheid Uploadsnelheid staat voor de snelheid waarmee een telefoon en de internetverbinding gegevens kunnen plaatsen op het internet. Hoe hoger de uploadsnelheid, des te sneller een bestand van de telefoon op internet geplaatst kan worden, oftewel ‘geüpload’ kan worden.
Usb USB is een standaardaansluiting om allerlei apparaten met elkaar te verbinden en staat voor Universal Serial Bus. Veel telefoons en tablets maken gebruik van microUSB om het toestel op te kunnen laden. Er zijn verschillende versies van Usb. Met USB-C kunnen bij bestandsoverdracht bijvoorbeeld snelheden van 5 tot 10 Gbit/s worden gehaald. Ook laad je met USB-C je telefoon sneller op dan met oudere versies van USB, zoals microUSB.

V

Verlenging Je kan je abonnement bij je huidige provider verlengen als je huidige abonnement bijna afloopt. Bij sommige providers kan je al een paar maanden van te voren je abonnement verlengen. Bij verlenging kan je je telefoonnummer behouden.
Verzekering Met een verzekering ben je er zeker van dat je gedekt bent bij schade aan je telefoon of tablet. Je kunt bij Belsimpel een verzekering voor je aankoop afsluiten bij Tulip Assist. Kijk voor meer informatie op onze pagina over verzekeringen
Videobellen Veel smartphones hebben een camera aan de voorkant zodat je kan videobellen. Dit kan bijvoorbeeld door het downloaden van de applicatie Skype. Dit is een programma waarmee je gratis kan videobellen via internet. Op iPhones zit standaard het programma Facetime, waarmee je met andere Applegebruikerskan videobellen. Hiervoor is ook een internetverbinding nodig.
Videocamera Bij veel telefoons zit een camera ingebouwd. De camera heeft in de meeste gevallen een videofunctie. De kwaliteit van de videocamera wordt meestal met het aantal pixels aangeduid. Veel telefoons kunnen tegenwoordig filmen in Full HD.
Vingerafdrukscanner Steeds meer smartphones en tablets worden uitgerust met een vingerafdrukscanner. Dit is een manier om je smartphone te beveiligen. Je kan dan bijvoorbeeld de smartphone alleen ontgrendelen met je vingerafdruk.
Virtual reality Virtual reality (VR) is een techniek om de omgeving te simuleren via een computerscherm. Met een virtual reality-bril lijkt het alsof je werkelijk in een bepaalde omgeving bent en kan je echt om je heen kijken. Een bekend voorbeeld van een VR-bril is de Oculus Rift. Ook op smartphone-gebied gebeurt er steeds meer met virtual reality.
Vliegtuigmodus Als je de vliegtuigmodus aanzet, schakelt het toestel alle mogelijke draadloze verbindingen uit. Je kan dan dus niet meer bellen, internetten of bluetooth gebruiken.
Vodafone Vodafone is een provider voor mobiele telefonie en maakt gebruik van het eigen netwerk. het netwerk staat bekend om de snelheid en betrouwbaarheid. Bij Vodafone kan een abonnement al 120 dagen van tevoren verlengd worden. Aanbiedingen van Vodafone vind je hier

W

Werkgeheugen Het werkgeheugen wordt gebruikt om actieve processen tijdelijk in op te slaan. Als een apparaat veel werkgeheugen heeft, betekent dit dat het veel processen tegelijk uit kan voeren.
Widget Een widget is een soort mini-programma op een smartphone of tablet, dat tevens dienst doet als snelkoppeling naar een app. Met een widget kun je bijvoorbeeld je laatste mails checken of een versimpelde versie van je agenda inzien. Je kan de widgets bijvoorbeeld op je homescreen plaatsen, zodat je altijd meteen op de hoogte bent.
Wifi Wifi is een technologie om draadloos te verbinden met een netwerk op korte afstand. Je kunt Wifi gebruiken op je computer, laptop, tablet en telefoon om verbinding met internet te maken.
Windows Phone Windows Phone (afgekort WP) is een besturingssysteem van Microsoft bedoeld voor smartphones. Klik hier om meer over Windows Phone te lezen.

X


Y


Z