‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel Zomerblog: Wat te doen met je abonnement op een ander continent?

Belsimpel Zomerblog: Wat te doen met je abonnement op een ander continent?

Ga jij deze zomer een verre reis maken? Dan is deze informatie misschien wel handig voor jou. Deze week in de Belsimpel Zomerblog vertellen we hoe je torenhoge facturen kunt voorkomen wanneer je buiten Europa op vakantie gaat.

Een vakantie is al een behoorlijke uitgave, dus je komt liever niet voor onaangename financiële verassingen te staan wanneer je weer thuis komt. Hoe goed het toen nog voelde om urenlang met je vriendje thuis te bellen, zo vervelend is het bij thuiskomst om die hoge rekening te moeten betalen. Binnen de EU kunnen we gelukkig al binnen de bundel bellen en internetten en kost dit je dus niks extra’s. Buiten Europa daarentegen wordt het een ander verhaal. Ook daar wil je graag bereikbaar zijn zonder de hoofdprijs te hoeven betalen, maar wat is daarvoor de beste manier?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen abonnement of prepaidkaart te blijven gebruiken tijdens je vakantie. Dit is in Europa prima te doen en sinds 2018 kun je in de EU bellen, sms’en en internetten tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Hier zijn wel wat regels aan verbonden, maar je bent tijdens je vakantie in ieder geval goed bereikbaar, zonder daarvoor hoge kosten te betalen - hier lees je volgende week meer over. Maar hoe zit het eigenlijk als je buiten Europa op vakantie gaat?

Het ligt er een beetje aan waar je naartoe gaat en hoelang je weg gaat. Wanneer je bijvoorbeeld naar Azië gaat, is er in de grote steden overal wel wifi te vinden. Best handig, maar je zal altijd een wifi-spot moeten opzoeken en als je belt zitten hier hoge kosten aan verbonden. In het binnenland zijn meestal echter níet zo veel wifi-spots te vinden. Het is dan toch wel handig om nog wat mobiele data te hebben.

Belsimpel, bellen, data, internet

Buiten Europa bellen met je abonnement

Moet je echt even bellen,heb je geen wifi-hotspot in de buurt en ben je onvoorbereid op reis gegaan? Dan kan je dat duur komen te staan. Wanneer je zelf een minuutje belt in Thailand kost je dat bij Tele2 €2,25 per minuut en gebeld worden kost je €1,78 per minuut. Heb je KPN en wil je even een appje sturen of binnenhalen, zonder dat je een bundel hebt afgesloten? Dan kost je dat €2,50 per MB en we weten allemaal hoe makkelijk MB’s er doorheen worden gejaagd.

Je kunt bij de meeste providers kiezen om een extra bundel af te sluiten speciaal voor buiten de EU, maar let op: deze bundels zijn relatief duur én klein. Genoeg voor een paar dagen of een weekje, maar ga je langer weg, dan lopen de kosten alsnog snel op.

Prepaid-simkaart

Je bent waarschijnlijk het meest voordelig uit als je een prepaid-simkaart koopt in het land waar je naartoe gaat. Je hebt dan tijdelijk een ander telefoonnummer, maar je kunt wel tegen een goedkoop tarief met elkaar bellen en data gebruiken. Wel zo handig wanneer je de weg niet weet en je in een omgeving begeeft waar de lokale bewoners geen woord Engels spreken!

Als je een prepaid-simkaart aanschaft, heb je tijdens je vakantie een ander nummer. Deze hoef je echter niet per se aan iedereen door te geven wanneer het gaat om Whatsapp. Je kunt namelijk je Nederlandse nummer behouden als Whatsapp-nummer, zodat je niet opnieuw toegevoegd hoeft te worden in al die groepsapps. Zo blijf gemakkelijk met elkaar in contact. Dus ben je je vriendin kwijt geraakt in de menigte, of zijn de kinderen niet op de afgesproken tijd terug in het hotel? Bel of app ze, zonder hoge kosten.

Wil je graag bellen met het thuisfront? Dan kun je dit het beste doen wanneer je wifi hebt. Je kunt elkaar dan gratis bellen via bijvoorbeeld Skype, Facetime of Whatsapp. Echt bellen via het netwerk raden we je niet aan, omdat je prepaidtegoed er snel doorheen zal gaan. Daarnaast heb je in veel landen ook prepaidkaarten waarmee je niet naar het buitenland kunt bellen.

Wanneer je op vakantie gaat, zal je abonnement door blijven lopen. Dat is natuurlijk jammer, maar het is niet de moeite waard om hier iets mee te doen voor die 2 of 3 weken dat je op vakantie bent. Ga je voor langere tijd op reis? Lees dan verder!

Abonnement pauzeren

Als je langer op reis gaat en je je abonnement voor langere tijd niet zal gebruiken, heb je bij Vodafone de mogelijkheid om je abonnement te pauzeren. Je kunt dan eenmalig je abonnement tijdelijk stopzetten voor €20,84. Het is wel bedoeld voor de wereldreizigers onder ons, want je kunt je abonnement  alleen voor minimaal 3 tot maximaal 9 maanden stopzetten. Perfect dus voor als je een half jaar in het buitenland gaat studeren of een paar maanden gaat reizen. Je kunt je telefoonnummer in de tussentijd niet gebruiken, maar je betaalt er dan ook niet voor. Heb je een toestel op afbetaling? Dan zal je je toestel in een keer moeten afbetalen. Wanneer je weer terug bent kun je je abonnement hervatten en gaat je contract weer in.

Bundel tijdelijk verlagen

Ga je niet zó lang op reis of zit je bij een andere provider? Verlaag dan tijdelijk je bundel. Bij de meeste providers kun je gratis maandelijks je abonnement aanpassen. Je kunt in dat geval dus beter je internet tijdelijk verlagen, zodat je genoeg hebt voor die ene week dat je terug bent.

Bij Ben kun je bijvoorbeeld kiezen voor het kleinste abonnement, zonder data. Bij T-mobile kun je je abonnement ook bijstellen. Bij een Stel Samen & Stel Bij-abonnement kun je je bundels omhoog en omlaag aanpassen, maar ook uitschakelen. Je kunt er dan dus voor kiezen om de bundels volledig uit te zetten. Je betaalt echter nog wel voor je toestel en het startabonnement, maar het scheelt toch een heleboel!

Als je je bundel bij Simyo verlaagt, betaal je maar 6 of 7 euro per maand. Op deze manier behoud je in ieder geval gewoon je nummer. Bij KPN raden ze je aan alle extra’s uit te zetten, zodat je goedkoper uitkomt en bij Tele2 kun je je bundel gemakkelijk zo laag mogelijk zetten via mijn Tele2. Lees ons Dossier Abonnement pauzeren voor meer info.

Het zou natuurlijk helemaal ideaal zijn als het einde van je contract al in zicht is. Je zegt dan je abonnement op, zodat je helemaal geen kosten meer hebt. Wil je je nummer wel behouden? Dan kun je je nummer over laten zetten op een prepaidkaart. Vergeet deze dan niet eens in de zoveel tijd te gebruiken of op te waarderen, anders komt je nummer alsnog te vervallen! Kijk op de website van je provider om te zien binnen welke tijd dit moet. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Blijf je deze zomer binnen Europa? In de nieuwste Zomerblog vertellen we je alles over bellen en internetten binnen de EU. Als je nog moet inpakken voor je vakantie, ver of dichtbij huis, bekijk dan eens de vakantie-checklist die wij voor je hebben opgesteld. Zo weet je zeker dat je niks vergeet! Stap je binnenkort in de auto voor een lange rit naar je bestemming of pak je het vliegtuig? Check dan ook onze tips voor onderweg.

Tot volgende week!