‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel Zomerblog: Bellen en internetten in het buitenland? Roam like at home

Belsimpel Zomerblog: Bellen en internetten in het buitenland? Roam like at home

Stap jij binnenkort in het vliegtuig naar een zonnige bestemming in Zuid-Europa? Of zoek je het dichter bij huis, en ga je lekker naar België of Duitsland? Deze week leggen we je in onze Zomerblog alles uit over bellen en internetgebruik binnen de EU. Zo ben jij onbezorgd bereikbaar!

Je kijkt vast ontzettend uit naar je heerlijke weekje strand in Spanje, je avontuur in de Ardennen of citytrip naar Budapest. Heb je alles al voorbereid? Genoeg zomerkleding ingeslagen, oppas gevonden voor je kat, een extra internetbundel voor in het buitenland aangeschaft.. Oh nee, dat hoeft helemaal niet meer! Sinds de zomer van 2017 gelden er namelijk andere regels omtrent roaming in de Europese Unie. Wat dit precies betekent en waar je rekening mee moet houden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Roam like at home

Wanneer je gebruik maakt van een ander telecomnetwerk dan dat van je provider, noemen we dit “roaming”. Tot 15 juni 2017 mochten providers binnen de Europese Unie extra kosten in rekening brengen wanneer je gebruik maakte van roaming. Je kon dan voor vervelende verrassingen komen te staan als je na de vakantie je factuur op de mat kreeg. Doordat deze roamingkosten zijn afgeschaft, kun je nu vanaf je vakantieadres binnen de EU gebruik maken van je abonnement zoals je dat in Nederland gewend bent. Bellen (naar vast en mobiel), internetten en sms’en doe je dus gewoon vanuit je bundel: ‘Roam like at home’. Ook wanneer je prepaid-tegoed gebruikt bel, sms en internet je tegen hetzelfde tarief in de hele Europese Unie.

Ok, we begrijpen best dat je je tijdens je vakantie graag even afsluit van je zeurende schoonouders en die gestreste collega’s die tegen een deadline aanzitten. En zo’n ramp is het niet om niet als eerste op de hoogte te zijn van de Kinderpostzegelactie van je nichtje via de familie-app. Toch is het in sommige gevallen wel erg handig om online te zijn tijdens je vakantie. Hoe zoek je anders de leukste restaurantjes op TripAdvisor op, post je je mooiste foto’s op Instagram om je vrienden thuis jaloers te maken of kijk je die ene mooie etappe van de Tour de France als je lekker voor je tent zit? Ook wanneer je even helemaal offline wilt zijn, kan het wel goed van pas komen dat je op vakantie kunt bellen zoals je gewend bent. Zo check je gewoon even waar die vriend blijft die twee uur geleden al terug zou zijn van zijn bezoekje aan de Eiffeltoren of laat je diegene die boodschappen doet weten dat er toch nog wel echt een extra flesje wijn nodig is, zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaalt.

Belsimpel, bellen, data, internet, EU

Fair Use Policy

De ‘Roam like at home’-regeling geldt voor alle landen binnen de Europese Unie. De meeste providers kiezen ervoor om daarnaast landen toe te voegen, zodat je abonnement ook geldig is in landen zoals Noorwegen en Zwitserland. Dit verschilt per provider. Als je een Vodafone-abonnement hebt gebruik je bijvoorbeeld ook internet vanuit je bundel in Turkije en als Simyo je provider is kun je in Kosovo ook bellen en internetten zoals thuis. Naast dat het per provider verschilt in welke landen je je abonnement kunt gebruiken, verschillen ook de voorwaarden van de zogenaamde Fair Use Policy (FUP). Een FUP wordt door providers gehanteerd om misbruik te voorkomen en kan tot gevolg hebben dat er een limiet geldt voor gebruik van je bundels in het buitenland. Dit is met name het geval bij onbeperkte abonnementen. Kijk in ons Dossier roaming EU voor een overzicht van welke landen er mee doen bij jouw provider en welke FUP je provider hanteert.

Waar moet je verder aan denken?

  • Je belt volgens je bundeltarief als je vanuit de EU belt naar een nummer in Nederland of de EU; vanuit Nederland bellen naar het buitenland (naar een Nederlands of buitenlands nummer) valt niet onder de ‘Roam like at home’-regeling. Als je je Italiaanse vakantieliefde elke dag wilt bellen als je weer thuis bent, moet je dus wel wat dieper in de buidel tasten. Tip: met WhatsApp spraakoproepen bel je via Wifi wel gratis, ook als je met iemand belt die in het buitenland zit.
  • Op zee maak je verbinding via een satelliet in plaats van een zendmast. De afschaffing van roamingkosten is hier niet van toepassing; kosten voor bellen en het gebruik van internet op zee zijn daarom erg hoog. Zet je vliegtuigstand aan als je zeker wilt weten dat je geen hoge kosten maakt.
  • Als je toestel op “Automatisch netwerk selecteren” staat, wordt er verbinding gemaakt met het netwerk dat het sterkste signaal heeft. Wanneer je op vakantie bent in de EU vlakbij de grens met een ander land in een andere (buitenbundel) zone, kan het voorkomen dat er automatisch verbinding met een netwerk over de grens tot stand komt. Je kunt dit voorkomen door je toestel op “Handmatig netwerk selecteren” in te stellen en een binnenlands netwerk te kiezen.
  • Nederlandse mobiele nummers zijn 06-nummers. Vanuit het buitenland kun je deze niet bellen. Zet je contacten daarom met landcode in je telefoon; de landcode van Nederland is +31 (of 0031), dit gebruik je in plaats van de 0 in het 06-nummer. Voorbeeld: 06-123 456 78 wordt +316-123 456 78.

Blijf je niet binnen Europa, maar vertrek je naar Azië of Amerika? In onze blog over verre reizen vind je allerlei tips voor als je lang of ver van huis bent. Check ook onze blog over headsets voor info over het vinden van de ideale headset en een handige top 10. Wil je zeker weten dat je niets vergeet voordat je op vakantie gaat? Neem dan onze vakantie-checklist door.

Tot volgende week!