‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on Huawei Mate 10 Pro: fabrikant slaat nieuwe weg in

Hands-on Huawei Mate 10 Pro: fabrikant slaat nieuwe weg in

Huawei heeft vanmiddag zijn eerste smartphone met de nieuwe Kirin 970-processor gepresenteerd in de vorm van de Huawei Mate 10 Pro. Deze chipset zet in op AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Dit nieuwe vlaggenschip biedt daarnaast een vernieuwd design en Androidversie, tijd voor een hands-on dus!

Huawei Mate 10-familie

Afgelopen weken verschenen er al wat details over de aankomende Mate 10 familie van het Chinese merk Huawei en vanmiddag werden verschillende smartphones in deze reeks dan ook gepresenteerd. Belsimpel was uiteraard aanwezig bij dit grootste evenement in München en we hebben de gepresenteerde toestellen dan ook alvast uitgebreid kunnen testen. In de presentatie die werd afgetrapt door CEO Richard Yu werden verschillende punten belicht, waarbij er begonnen werd met de huidige functies van een smartphone. Hierbij kun je onder andere denken aan sociale activiteiten, het lezen van nieuws, het doen van aankopen of voor de studie. Ook heeft de consument steeds meer meer eisen waarbij gedacht kan worden aan een lange accuduur, professionele performance, een goede camera en natuurlijk een toestel dat betrouwbaar is en blijft. Naast de Pro-variant zagen we ook de Mate 10, die niet naar onze markt zal komen en ook de Mate Lite 10 werd stilletjes gepresenteerd, een midrange-toestel waar Belsimpel afgelopen week de wereldwijde primeur mee had.

Het design van het toestel is geheel symmetrisch, wat opvalt aan de voor-, maar ook aan de achterkant. De twee camerasensoren zijn onder elkaar geplaatst en de dubbele flitser en laser autofocusmodule hebben dezelfde afmetingen en vorm. Qua design is er keuze uit verschillende kleuren, die niet allemaal hier gevoerd zullen worden en de afwerking ervan is erg prima, maar de looks zijn natuurlijk erg persoonlijk. De finish van de toestellen is erg glimmend en niet iedereen zal daar evenveel van houden. De schermranden aan de voorkant zijn minimaal en dat resulteert in de plaatsing van de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Deze kan je vinger in slechts 0,33 seconden lezen en het toestel unlocken, wat uiteraard getest is. Getimed heb ik het niet, maar het ontgrendelen van de smartphone op de testvloer ging razendsnel. De accu heeft een capaciteit van 4000mAh, maar Huawei heeft dit verwerkt in een niet al te dikke behuizing met een wat afgeronde achterkant, die daardoor goed in de hand ligt. Opladen van die grote accu moet razendsnel gaan met behulp van eigen technologie van de gigant, waarbij de accu meer dan de helft wordt volgeladen in 30 minuten. Dat moet uiteraard getest worden in de praktijk, wat niet kon op de vloer. Volgens Huawei kun je 22 uur video's kijken of webbrowen, voordat je weer moet opladen, of 80 uur muziek afspelen en dat is nogal wat.

Kunstmatige intelligentie in een telefoon

Huawei Mate 10 Pro - AI in cameraHet nieuwe vlaggenschip van de fabrikant heeft een adviesprijs van € 799. Voor dat bedrag moet je tegenwoordig niet alleen maar naar hardware kijken, want ook de software en features spelen mee. De Kirin 970-processor werd al gepresenteerd op de IFA, maar deze high-end phablet is het eerste apparaat waarin deze wordt gebruikt. Er wordt gebruikgemaakt van een speciale Neural Network Processor Unit, waarbij er kunstmatige intelligentie wordt gebruikt. Tijdens de presentatie werden er al verschillende praktijkvoorbeelden genoemd en realtime getoond. Zo herkent de camera met behulp van AI wat voor object er te zien is, waarop instellingen worden aangepast. Zo worden dieren, maar ook mensen, een zonsondergang of voedsel direct gespot. Tijdens het gebruik van verschillende Mate 10 Pro's in de groots opgezette demoruimte was dit ook allemaal te testen, onder andere met behulp van het herkennen van objecten, wat erg goed werkte. Ook met zoomen wordt AI gebruikt, waardoor de geschoten foto's nog beter bruikbaar zijn, wat zeker niet altijd het geval is als je de zoomfunctie gebruikt.

AI wordt ook gebruikt om toestelprocessen te optimaliseren, waardoor het toestel alleen de nodige processen start en het toestel niet onnodig langzaam wordt. Volgens Huawei is het toestel na 18 maanden gebruik slechts 10,7% langzamer dan het begin, terwijl dat bij de concurrentie zo'n 200% zou zijn. Vergelijkingen met concurrenten zoals Apple en Samsung werden op het podium trouwens veel gemaakt, iets dat een fabrikant als Huawei gewoon weg niet nodig heeft, helemaal niet gezien de uitstekende marktpositie. Ook de accuduur wordt geoptimaliseerd door kunstmatige intelligentie, waardoor je het toestel langer kunt gebruiken op één acculading. Ook kun je denken aan het sneller kunnen verwerken van vertaalopdrachten of image translation, waarbij je bijvoorbeeld een menukaart kunt fotograferen in een taal die je niet kent, waarna het realtime in een gekozen taal wordt weergegeven. Naast al deze eigen toepassingen van Huawei wordt het ook mogelijk om hier als developer gebruik van te maken, waarbij onder ander Google het podium betrad voor wat extra duiding. Vanaf volgend jaar moeten we dan ook meer mogelijkheden gaan zien en als je er even bij stilstaat zijn de mogelijkheden eindeloos.

Dubbele camera in samenwerking met Leica

Het apparaat bevat twee camerasensoren, waarbij de 12-megapixelsensor foto's maakt in kleur. De andere sensor is een 20-megapixelexemplaar en schiet plaatjes in grijstinten. Door het combineren van beide foto's ontstaat er zo een contrast- en kleurrijke foto. De belichting in de testruimte was verre van optimaal, maar plaatjes zagen er in eerste instantie goed uit. De samenwerking met Leica is weer aangegaan, net zoals we in het verleden hebben gezien. Het is mogelijk om foto's te maken met bokeh-effect, waarbij je wat kunt spelen met de scherptediepte en filmen in 4K behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De focus is snel dankzij de dual isp, oftewel image signal processor. In de testruimte was dit onder andere te testen door foto's te maken van bewegende race-auto's op een racebaan, wat erg goed werkte.

FullView Display van 6.0 inch

Langwerpige schermen zien we steeds vaker en ook Huawei heeft deze stap gemaakt in de Mate 10 Pro. Het FullView-display bevat een RGBW lay-out, waarbij naast de bekende rode, groene en blauwe pixels ook voor witte pixels gekozen is. Volgens de fabrikant is het tonen van witte pixels ook nog eens energiezuinig, wat bij AMOLED-schermen normaal alleen wordt genoemd in combinatie met het weergeven van zwart, aangezien pixels dan uitstaan. Het scherm heeft een helderheid van meer dan 700 nits aldus de specs, maar het LCD-scherm van de Nokia 8 (700 nits) die ik ook bij me had deed, leek stukken helderder. Wel moet daarbij genoemd worden dat het licht in de testruimte verre van optimaal was, maar dan zou het ook bij de Nokiatelg minder te zien moeten zijn. De resolutie bedraagt 2160x1080 pixels en biedt ondersteuning voor HDR 10, waardoor contrastrijke content nog beter te zien is.

Huawei Mate 10 Pro

Andere benoemenswaardigheden 

Functies die niet direct getest konden worden zijn onder andere de waterdichtheid van het toestel dankzij de IP67-certificering en ook de audiomogelijkheden heb ik niet getest. Er is geen 3,5mm-poort meer aanwezig, dus luisteren naar muziek moet draadloos of via de USB C-poort. Ook toonde de fabrikant mogelijkheden om de power van het toestel te gebruiken als desktopcomputer, waarbij geen dock benodigd is. De verbinding met een extern scherm wordt gemaakt via een kabel, waarna de smartphone gebruikt kan worden als touchpad. Via Bluetooth kun je dan een toetsenbord en muis aansluiten, waarna je een volledige werkplek hebt om aan de slag te gaan. Het toestel is voorzien van Android 8.0 Oreo met de nieuwe EMUI 8.0-schil, maar qua uiterlijk zag ik naast de AI-features niet heel veel nieuwe mogelijkheden. Wel kun je bijvoorbeeld multiscreen gebruiken of multikolom in de e-mailapplicatie, handige features met zo'n groot scherm.

Porsche Design en normale Mate 10

Een luxueuze variant van de Mate 10 Pro zal ook verschijnen, want de samenwerking met Porsche is ook dit jaar weer aangegaan. De Mate 9 Porsch Design bleek een groot succes te zijn en deze smartphone met een prijskaartje van € 1395,00 was dan ook één van de blikvangers tijdens de presentatie. Het toestel komt met 6GB RAM en 256GB aan opslag, is qua design op verschillende punten aangepast ten opzichte van de 10 Pro. Zo is er onder andere een behuizing aanwezig die wat doet lijken op keramiek en de de 'signature stripe' is bij dit toestel niet te vinden. Deze versie was vooralsnog alleen achter glas te bekijken, maar is een toestel dat je in het dagelijks leven niet tot nauwelijks zal zien.

Ook heb ik even gespeeld met de Mate 10, een toestel dat dus niet op onze markt wordt uitgebracht. Deze smartphone met 5,9 inchscherm is ook voorzien van een dubbbele camera, maar Huawei heeft niet de keuze gemaakt om te gaan voor een langwerpig scherm. De resolutie bedraagt 2560x1440 pixels wat neerkomt op een verhouding van 16:9. Dat toestel bevat een vingerafdrukscanner aan de voorkant en deze is verwerkt in de bezel onder het scherm die 10,7mm breed is. Ook is voor die camera set-up samengewerkt met het bekende Leica. Qua hardware is het pakket ten opzichte van de Mate 10 Pro flink afgeslankt en als je daarvoor wilt gaan kun je hier met de Mate 10 Lite aan de slag, die € 349,00 zal gaan kosten.

Huawei Mate 10

Pre-order

De Huawei Mate 10 Pro is per direct te pre-orderen voor een bedrag van € 799,00, waarbij je de keuze hebt uit de sprankelende grijze kleur of de luxueuze bruine variant. Als je een pre-order plaatst in de actieperiode, ontvang je daarnaast ook nog eens een Moleskine Smart Writing Set ter waarde van € 299,00, waarover je hier alles kunt lezen.