‹ Alle nieuwsberichten

Zomersnaps: nabewerken van foto's

Zomersnaps: nabewerken van foto's

Afgelopen weken behandelden we vooral hoe je mooie foto’s maakt, maar ook ná dat je een foto hebt gemaakt is er nog veel mogelijk met nabewerking. Er zijn ontzettend veel applicaties te downloaden om je foto’s nog mooier te maken door filters toe te voegen, de helderheid en het contrast aan te passen of bijvoorbeeld te zorgen dat je onderwerp recht op de foto staat. 

Dit is ook de laatste week om kans te maken op de LG G5 met cameramodule! Wil je kans maken? Maak gebruik van de tips in dit artikel en stuur uiterlijk 12 september je foto op naar zomersnaps@belsimpel.nl. Geef daarbij aan op wat voor manier je je foto hebt bewerkt en misschien ga jij er wel vandoor met deze mooie prijs!

Als algemene tip geeft fotograaf Eelco Roos om je foto’s bij het maken iets te onderbelichten. Later kun je dan je foto weer wat lichter maken in de nabewerking, maar zo is alle waardevolle informatie in ieder geval vastgelegd. Zoals je zult zien zijn Eelco’s ‘before’ foto’s ook wat onderbelicht, dus hij doet dit ook altijd!

Als Eelco zijn foto’s bewerkt, gaat hij uit van het credo ‘Less is more’. Het aanpassen van bijvoorbeeld de kleuren doet hij wel vaak en dat moet ook vaak wel vindt hij. “Bij het maken van foto’s met een smartphone is het belangrijk om achteraf nog even wat dingen recht te trekken of er misschien een filter overheen leggen zodat het beeld meer gaat leven. Maar ik hou het wel zo natuurlijk mogelijk!” Eelco vindt het namelijk lelijk als je kunt zien dat de kleuren van een foto niet natuurlijk zijn. “Ook zie ik wel eens mensen die hun foto’s achteraf té scherp maken, ook dat ziet er dan heel onnatuurlijk uit. Voor de rest zeg ik: leef je uit!” Het is erg handig een kopie te maken van je originele foto en vervolgens deze kopie te bewerken. Daardoor blijft je originele foto bewaard.

foto Eelco Roos foto after Eelco Roos

Er zijn verschillende manieren van het bewerken van je foto. Zo kun je onder andere onderdelen verwijderen of wegretoucheren, kleurenfilters gebruiken, spelen met lichtinval en contrast, je foto rechtzetten of juist vervormen en ten slotte kun je ook objecten toevoegen aan je foto’s. De foto hierboven heeft Eelco iets aangepast in helderheid, contrast en scherpte en er een filter overheen gedaan. In deze aflevering van Zomersnaps behandelen we een aantal applicaties waarmee je je foto op verschillende manieren kunt bewerken. Er zitten meer serieuze bewerkingsapplicaties bij, maar ook een aantal apps die gewoon een erg leuk effect hebben of je foto opvrolijken.

Objecten verwijderen of juist toevoegen

TouchRetouch

Deze applicatie noemden we al even in onze vorige aflevering. Dit is een bijzonder handige applicatie waarmee je in een oogwenk onderdelen van je foto “weggumt”. Staat er bijvoorbeeld een paaltje op je foto dat je er niet mooi bij vindt passen, dan is dat met deze app zo opgelost. Je verwijdert het paaltje met groot gemak en de applicatie genereert een nieuw deel van de foto op de plaats van het paaltje. Je ziet er dus helemaal niks van dat er ooit iets heeft gestaan!

Dit doe je als volgt. Gebruik je kwast om het paaltje te selecteren. Selecteer ruim om het paaltje heen en druk op ‘Go!’. Je zult zien dat het paaltje verdwijnt. Zoom vervolgens nog eens in op de plek waar eerst het paaltje stond en doe hetzelfde met eventueel overgebleven delen. Let hierbij bijvoorbeeld goed op dat je ook schaduwen van weggegumde objecten helemaal verwijdert.

Het aantal keren dat je iets ongedaan kunt maken is onbeperkt. Zo kom je nooit in de problemen als je veel wijzigingen doorvoert en je dan toch bedenkt!

Grote bewerkingen, zoals dingen weghalen, doet Eelco Roos niet graag. “Een foto is goed of niet en hem dan oppoetsen door dingen te verwijderen vind ik niet chique. Héél soms haal ik wel eens iets weg als het niet goed in de compositie past.” Ook al verwijdert hij alleen af en toe wat kleine dingen met TouchRetouch, zoals in de foto hieronder, hij vindt het geen oplossing echt uit te gaan van de mogelijkheden van nabewerking.

foto Eelco Roos foto after Eelco Roos

Bronnen: TouchRetouch, iCulture

Piclab

Piclab is een hele leuke applicatie waarmee je heel simpel teksten toevoegt aan je foto. In de app vind je stickers in verschillende “handgeschreven” lettertypes waarmee je de kijker een boodschap mee kunt geven. Daarnaast kun je ook zelf teksten schrijven en deze geheel naar eigen wens aanpassen in kleur, vorm en lettertype. Dit vrolijkt je foto ontzettend op.

Je kunt ook abstracte objecten en kleurverlopen toevoegen aan je foto. Bovendien beschikt de applicatie over een aantal simpele kleurfilters, waarmee je de sfeer van je hele foto kunt aanpassen. Kortom, een leuke app met veel grappige functies, die op een simpele manier te gebruiken is.

Bron: Piclab

Belichting, contrast en filters

Snapseed

Snapseed is een behoorlijk uitgebreide nabewerkingsapplicatie waarmee je heel makkelijk dingen aanpast. Zo kun je kiezen uit een aantal vette filters, maar ook voor meer specifieke bewerkingen van je foto is Snapseed een goede keuze. Zo kun je onder andere de helderheid, contrast en de belichting aanpassen.

Eelco zegt over deze app: “Snapseed is ideaal voor de basis edits, zoals brightness, contrast en details. Dit is altijd de eerste applicatie die ik gebruik bij correcties. Ik gebruik de app om de helderheid aan te passen en maak de foto ook meestal eerst wat warmer of kouder, afhankelijk van wat de foto nodig heeft. Regelmatig doe ik vervolgens iets met de ‘ambiance’ en als laatste gebruik ik de knop ‘details’ om de foto meer structuur en scherpte te geven. Let wel op, zowel bij ‘ambiance’ en ‘details’: don’t over do it!”

Door met je vinger van boven naar beneden over het scherm te gaan pas je de functie van de tool aan en door van rechts naar links te vegen pas je de mate toe waarin een bewerking wordt toegepast. Als je even kwijt bent wat een bepaalde tool precies doet, kun je altijd op het vraagteken linksboven drukken. Dan krijg je een korte animatie te zien van wat een bepaalde functie precies doet. Een preview van de foto before en after tover je tevoorschijn door op het vierkantje rechtsboven te tikken. Het cijfertje bovenin geeft het aantal bewerking weer en door hierop te tikken kun je ook stappen terug zetten en zo bewerkingen ongedaan maken.

De foto hieronder heeft Eelco met behulp van Snapseed iets aangepast in helderheid, contrast en scherpte.

foto Eelco Roos foto after Eelco Roos

Bron: Snapseed

Prisma

Prisma is een zeer populaire bewerkingsapplicatie. Met deze app verandert je foto bijvoorbeeld in een meesterwerk van een zeventiende-eeuwse schilder. Dankzij het filter lijkt het na het bewerken net alsof de afbeelding geschilderd is, in plaats van gefotografeerd.

Hiervoor open je een foto die je eerder maakte, of maak je een foto in de app zelf. Onderin de applicatie maak je een keuze uit heel veel verschillende schilderstijlen. De schilderstijlen geven ook andere kleuren en sferen aan je foto’s. Na er een te kiezen geef je de mate aan waarin de stijl wordt toegepast. Dit doe je door van links naar rechts over je scherm te vegen.

Prisma is een hele leuke app om eens mee te spelen en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Het is heel makkelijk om foto’s direct vanuit de app te delen op een van de sociale media.

Bron: iPhoned

Je foto rechtzetten of juist vervormen

SKRWT

We hebben Eelco Roos in onze serie al regelmatig horen noemen hoe belangrijk het is om rechte foto’s te maken. Er zijn camera-applicaties die je daarbij kunnen helpen door hun ingebouwde waterpas, maar je kunt er ook voor kiezen achteraf te bekijken of je foto recht is en dit eventueel aan te passen. Een handige applicatie hiervoor is SKRWT. Eelco: “Dit is een handige app om foto’s recht te maken en te zorgen dat een foto echt symmetrisch is.”

Met deze app is het mogelijk toch te zorgen dat alles recht op je foto staat. Bovendien kun je het perspectief aanpassen. Er treedt altijd veel vervorming op in foto’s, zeker als je hele grote objecten zoals gebouwen of grote ruimtes op de foto zet. Als je een gebouw op ooghoogte fotografeert wordt de bovenkant veel smaller weergegeven dan de onderkant, vanwege het verschil in afstand tot de camera. Met deze app zorg je dat het gebouw er toch recht op staat.

Je kunt dus delen die verder weg waren, dichterbij halen, waardoor het perspectief totaal verandert. Daarnaast kun je gedeeltes van je foto klonen en spiegelen. Als je de gespiegelde helft er aan de andere kant weer bij plakt, hou je een perfect symmetrische foto over.

Als je goed kijkt naar de foto hieronder heeft Eelco deze met behulp van een nabewerkingsapplicatie rechtgezet. Daarnaast heeft hij een filter toegevoegd en de helderheid en het contrast wat omhoog gedaan.

foto Eelco Roos foto after Eelco Roos

Bron: SKRWT

Tiny Planet

Tiny Planet is een voorbeeld van een zeer unieke en leuke nabewerkingsapp. Met deze applicatie verander je je foto’s in miniplaneetjes, wat een erg leuk effect heeft. De applicatie vouwt als het ware je foto in het rond. Daardoor wordt de binnenkant een klein rondje en alles wat daar boven op de foto staat wordt uitgerekt en komt om deze cirkel heen.

Het leukste effect krijg je met een foto van een landschap met een groot stuk lucht erboven. Bij dit soort foto’s ontstaat echt een kleine aarde met daaromheen allemaal lucht. Je kunt vervolgens nog heel veel aanpassen, zoals de grootte van je planeet. Ook kun je filters toe passen of objecten toevoegen zoals een maan of zon. Een ideale app om eens mee te gaan spelen en te ontdekken wat voor leuke effecten je allemaal uit de applicatie kunt toveren!

Bron: Infoding

Laatste kans om een LG G5 te winnen!

Dit is de laatste week om mee te dingen naar onze grote fotoprijs, de LG G5 met cameramodule! De weekwinnaar van vorige week is: Thomas Blom! Hij maakte onderstaande foto in Cuba met zijn Nexus 5.

De andere weekwinnaars die kans maken op deze fantastische prijs zijn: Robert Moes, Aniek Veenstra, Manon Bouma en Rianne Mellema. Wil je ook in dit rijtje terecht komen en kans maken op de prijs, stuur dan je foto uiterlijk 12 september op naar zomersnaps@belsimpel.nl. Pas hierin de tips van dit artikel toe en laat weten hoe je je foto bewerkt hebt!

foto Eelco Roos

 

Meer nieuws over: