‹ Alle nieuwsberichten

Zomersnaps: straten en steden gefotografeerd

Zomersnaps: straten en steden gefotografeerd

Stadsfotografie is een aparte vorm van fotografie en kan schitterende resultaten opleveren. Pas onze tips toe in je eigen stadsfoto en win een LG G5!

Een bijzondere tak van fotografie is cityfotografie. Tijdens een citytrip maak je soms de mooiste foto’s en heb je ook al eens goed rondgekeken in je eigen stad? De meeste steden zitten vol verborgen schoonheden, die je op een prachtige manier kan vastleggen. Daarom is deze aflevering van Zomersnaps geweid aan stadsfotografie. Wederom voorziet fotograaf Eelco Roos je van tips en informatie. Zijn foto’s laten zien wat je allemaal kunt met je smartphonecamera.

Ook deze week maak je weer kans om met je eigen foto een LG G5 met cameramodule te winnen. Pas daarvoor onze tips toe in je eigen stadsfoto en stuur je foto uiterlijk 5 september op naar zomersnaps@belsimpel.nl. Let je op, na deze week heb je nog maar één kans om mee te dingen naar deze mooie prijs!

Perspectief

De keuze voor een bepaald perspectief is essentieel voor cityfotografie. Sommige gebouwen en monumenten zijn al ontzettend vaak op de foto gezet. Door een origineel perspectief te kiezen, maak je toch een nieuwe foto van zo’n gebouw. Kies bijvoorbeeld eens voor een verrassende hoek, zak door je knieën of klim juist ergens op. Het perspectief is erg belangrijk om een foto te maken die de kijker meteen boeit.

Wanneer je een foto maakt vanaf een heel hoog punt maak je gebruik van het helikopter-perspectief. De stad lijkt dan net een miniatuur. De kijker krijgt een heel ander gevoel van schaal als hij van een afstand neerkijkt op alle kleine mensen en auto’s. Gebouwen die eerder boven je uit torenden, lijken nu heel klein. Dit is een oogpunt van waaruit de kijker een stad niet vaak ziet en daarom zorgt dit voor een interessant beeld. Foto’s met dit helikopter-perspectief maak je door een zo hoog mogelijk punt op te zoeken: schiet je kiekje vanuit een hoge toren, of vanaf een brug of balkon.

Eelco: “Het is belangrijk rustig de tijd te nemen om een originele hoek te vinden. Dit kan door op zoek te gaan naar een hoog gebouw om iets van boven te fotograferen. Of door je lens juist heel erg dicht bij de grond te houden, daardoor maak je ook hele vernieuwende foto’s. Fotografie gaat hand in hand met research en voorbereidingen.”

Gebouwen

In steden zijn natuurlijk veel gebouwen te vinden en deze bouwwerken zijn altijd een goed onderwerp voor je foto. De valkuil hierbij is wel dat een foto erg saai kan zijn als je het gebouw recht toe recht aan fotografeert. Probeer eens op een andere manier naar het pand te kijken. Door bijvoorbeeld heel dichtbij een hoge flat te gaan staan en bij het fotograferen je smartphone boven je hoofd te houden, lijkt er geen einde te komen aan het gebouw.

Eelco zegt dat er bij het fotograferen van huizen of gebouwen veel dingen zijn waar je rekening mee kunt houden voor een mooi beeld. “Symmetrie bijvoorbeeld kan een foto mooi maken. Probeer dan wel alles netjes recht te fotograferen en evenveel ruimte links en rechts over te houden. Ikzelf houd er erg van als een foto symmetrisch is en pas dat dus vaak toe.” De hoofdfoto van dit artikel is een goed voorbeeld van een symmetrische foto.

Mensen

Als fotograaf maak je ook een keuze over de hoeveelheid mensen in je foto. Door voor dag en dauw op te staan, zorg je dat er geen personen op je foto staan. Maar er zzijn ook handige hulpmiddelen voor. Eelco: “De applicatie TouchRetouch is een hele handige app om bijvoorbeeld mensen ‘uit te gummen’. Een wonderlijke tool”. Maar de aanwezigheid van mensen in je foto kunnen het beeld ook juist laten leven. Eelco stelt dat mensfiguren zorgen voor perspectief en een referentiepunt geven waaruit de kijker bijvoorbeeld af kan leiden hoe groot een bepaald gebouw is. Dit zie je ook op de onderstaande foto die hij maakte.

Eelco zegt verder: “Fotograferen is ook vaak wachten. Je weet welk gebouw je wilt fotograferen, maar welke persoon voegt nou echt iets toe? Een businessman, een skater of een dame met een kinderwagen? Daar sta je soms wel even op te wachten.”

Houd bij het fotograferen van mensen bijvoorbeeld de regel van derden in je achterhoofd, voor een interessante compositie. Meestal geldt: hoe simpeler een compositie, hoe sterker. Té veel personen op een foto zorgt meestal voor een chaotisch beeld en minder aandacht voor de stad die je aan het fotograferen bent. Ook de hoeveelheid verkeer is van grote invloed op je foto. Je kunt hier bijvoorbeeld op in spelen door in een eenrichtingsverkeerstraat te fotograferen, in plaats van tweerichtingsverkeer.

Kies je moment

Het moment dat je op pad gaat om een foto te maken heeft grote invloed op de foto die je maakt. Zo is er een groot verschil tussen een stad overdag en tijdens de nacht. ’s Nachts kun je dankbaar gebruik maken van het grote contrast tussen het donker en de straatverlichting of bijvoorbeeld verlichte reclameborden. Als het regent of net heeft geregend, levert de weerkaatsing van de kleuren en lichten in de plassen water hele mooie effecten op in je foto. Het zorgt ervoor dat gebieden in je foto die normaal donker zouden blijven, nu toch verlicht worden. Het beeld wordt hierdoor kleurrijk en dramatisch: ga dit weer dus vooral niet uit de weg als je gaat fotograferen!

Eelco: “Als het echt donker begint te worden zie je de stadsverlichting pas. Als je wilt fotograferen tijdens deze momenten is een statief of kleiner statiefje wel echt handig, omdat je waarschijnlijk een langere sluitertijd nodig hebt. Een geschikt voorbeeld van een kleiner statief is een ‘gorilla pod’, die je zelfs kunt vastmaken aan lantaarnpalen en hekken.” Als je ’s nachts foto’s gaat maken, lees dan ook onze tips over fotograferen bij weinig licht nog eens. Ook de camera-applicatie Cortex Camera, die we eerder behandelden is praktisch om hierbij te gebruiken.

Het weer

Het weer is ook zeer van belang voor het maken van een origineel stadskiekje. Zoals we net al noemden levert regen juist vaak erg mooie foto’s op. De straten zien er heel anders uit door waterplassen en mensen met paraplu’s. Ook als je door een raam fotografeert zorgt regen voor een mooi effect. Deze foto van Eelco is daar een goed voorbeeld van. Door scherp te stellen op de druppels ontstaat een onscherpe achtergrond en een abstract beeld. Je krijg ook een heel andere foto als de stad bedekt is met een laag sneeuw, dit levert hele rustgevende, sprookjesachtige taferelen op. Probeer bijvoorbeeld eens hetzelfde object in verschillende jaargetijden te fotograferen, dan zie je onder andere hoe erg het licht verandert door de seizoenen heen.

Golden hours

Tijdens de ‘golden hours’ maak je ook in de stad prachtige foto’s. Dit zijn de momenten vlak voor en na zonsopkomst en zonsondergang en veel mensen zijn van mening dat je dan de mooiste foto’s maakt. De rozige en oranje tinten die tijdens deze periode te zien zijn zorgen voor bijzondere plaatjes. Het licht is warm en objecten werpen mooie lange schaduwen. Handig om te bepalen wat de precieze tijden zijn van deze gouden uurtjes in de stad waar jij bent, is de website golden-hour.com.

Licht

Eelco: “Licht en schaduwen kunnen altijd een mooie rol spelen in stadsfotografie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heel stuk schaduw en één persoon die in een streepje licht loopt.” Als je geïnteresseerd bent in zwart-wit-foto’s kan het mooi zijn te fotograferen als de zon heel fel is. Zet je de gemaakte foto’s vervolgens om in zwart-wit, dan zorgt dat voor een mooi, groot contrast tussen de felverlichte delen en zeer donkere schaduwen.

Daarnaast geeft Eelco aan dat het belangrijk is rekening te houden met waar het licht vandaan komt. “Normaal gesproken probeer je altijd met de zon in je rug te fotograferen.” Eelco geeft de tip om de app LightTrac te downloaden. Hiermee kun je precies zien op welk moment van de dag de zon waar aan de hemel staat, op elke specifieke locatie. “Dit is een tool die veel fotografen gebruiken.” Wil je toch met tegenlicht foto’s maken, gebruik dan de HDR functie.

Lijnen

Lijnen zijn er heel veel in steden en je kunt hier dan ook erg goed gebruik van maken in je foto’s. Zoals we vorige week schreven zijn lijnen ideaal om een interessant beeld te maken, omdat ze de ogen van de kijker door de foto leiden. Een weg die in de verte verdwijnt levert een beeld op met erg veel diepte. Bovendien wekt een zogenaamde ‘vanishing point’ nieuwsgierigheid op. Onderstaande foto van Eelco is daar een goed voorbeeld van. De tramrails zijn hier heel duidelijk ‘leading lines’ met een ‘vanishing point’.

Probeer ook eens extra in te zoomen op een object of gebouw, waardoor alleen nog maar de lijnen zijn te zien en de context niet meer. Er ontstaat dan een abstract beeld van herhalende figuren en lijnen, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vormen van ramen en tegels. Dit is vele malen interessanter dan het gebouw in zijn geheel te fotograferen. De hoofdfoto van dit artikel, die Eelco maakte in Turijn, is een goed voorbeeld van herhalende vormen.

De weekwinnaar van deze week!

De weekwinnaar van vorige week is Robert met zijn foto die hij maakte aan de kust van Normandië. Deze foto is gemaakt tijdens het 'golden hour' en hij heeft gebruik gemaakt van een ‘leading line’ wat zorgt voor een heel mooi  beeld . Robert maakt nu kans om de LG G5 met cameramodule te winnen! Wil jij dat ook? Maak dan een mooie stadsfoto en stuur deze uiterlijk 5 september op naar zomersnaps@belsimpel.nl.

 

Bronnen: iPhone Photography School, 500pxISO

Meer nieuws over: