Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht

Dossier Telefoongeheugen: Alle ins en outs over uw smartphone geheugen

Dossier Telefoongeheugen: Alle ins en outs over uw smartphone geheugen
Dinsdag 16 juni 2015

Het geheugen is een belangrijk onderdeel van uw smartphone. Er zijn vele verschillende termen die hiervoor worden gebruikt en elk soort geheugen heeft zijn eigen functie. Hierdoor kan het zijn dat u alles door elkaar haalt en het overzicht niet meer heeft. Belsimpel.nl zet het voor u op een rijtje.

Read Only Memory (ROM) 

Als eerste is er het opslaggeheugen, ook wel het ROM (Read Only Memory) geheugen genoemd. Dit geheugen is het interne geheugen waarop het besturingssysteem geïnstalleerd staat en alle applicaties en bestanden standaard opgeslagen worden. Het opslaggeheugen kan erg variëren van grootte en het vrije opslaggeheugen, welke beschikbaar is voor de gebruiker, is afhankelijk van hoeveel ruimte het besturingssysteem inneemt. Als het opslaggeheugen (bijna) vol zit kan dit gevolgen hebben voor uw toestel, u kunt bijvoorbeeld ervaren dat deze trager is. 

Random Access Memory (RAM) 

Het tweede geheugen dat van belang is voor uw smartphone is het Random Access Memory (RAM) en heet ook wel werkgeheugen. Het werkgeheugen is een tijdelijk geheugen waarin gegevens worden opgeslagen die applicaties nodig hebben. Hierdoor kunt u gebruik maken van uw smartphone. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer processen er tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Extern geheugen

Het laatste geheugen dat u in uw telefoon tegen kunt komen is extern geheugen. Extern geheugen wil zeggen dat het geheugen uitgebreid wordt met een geheugenkaart. Meestal gaat het hier om een microSD-kaartje. Het geheugen van de Honor 6+ kan bijvoorbeeld flink worden uitgebreid dankzij een microSD-kaartje. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken of er wel genoeg opslagrumte is voor alle bestanden. Helaas beschikken niet alle smartphones beschikken over de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden.

Online opslag

Naast intern en extern geheugen kunt u ook gebruik maken van online opslag. Hierbij kunt u bestanden uploaden naar een online opslagplaats, zodat u ze van het interne geheugen kunt verwijderen. Hierdoor kunt u het opslaggeheugen van uw smartphone vrijhouden, maar behoudt u wel de bestanden. Online opslag wordt ook wel Cloud Storage genoemd. Bekende voorbeelden zijn iCloud, Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive.

Een uitgebreider overzicht en enkele tips om uw geheugen vrij te maken vindt u in het dossier over telefoongeheugen.

Aanmelden nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.

Top 5 populairste smartphones

Motorola Moto G5 Grey

Motorola Moto G5 Grey

 
Wileyfox Swift 2X Blue

Wileyfox Swift 2X Blue

 
Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

 
Lenovo P2 Grey

Lenovo P2 Grey

 
Huawei P8 Lite 2017 Black

Huawei P8 Lite 2017 Black

 

Laatste tweets van Belsimpel.nl