‹ Alle nieuwsberichten

Lespakket van Belsimpel.nl leert kinderen omgaan met telefoonkosten

Lespakket van Belsimpel.nl leert kinderen omgaan met telefoonkosten

Veel kinderen in de bovenbouw van de basisschool hebben tegenwoordig een smartphone, maar op school wordt hier nog weinig aandacht aan besteed. Belsimpel.nl ontwikkelde daarom een lespakket om kinderen te leren over de kosten die een smartphone met zich meebrengt.

Afgelopen week was het de Week van het Geld. In deze themaweek staan lessen op de basisscholen in het teken van geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld worden ze financieel zelfstandig, bovendien geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Belsimpel.nl ontwikkelde een lespakket om tijdens de Week van het Geld ook de kosten die met smartphones gepaard gaan onder de aandacht te brengen. Dit lespakket helpt kinderen verstandig om te gaan met de kosten die aan telefoons verbonden zijn. Op basisscholen in heel Nederland werden afgelopen week gastlessen gegeven met het lesmateriaal. Zo ging bijvoorbeeld Marloes, een van onze gastdocenten, langs bij de leerlingen uit groep 7 van De Huifkar in Ten Boer. Meer dan de helft van de kinderen hier heeft een eigen smartphone.

Het lespakket

Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen en begint met een vraag over populaire apps onder de leerlingen. De kinderen discussiëren met elkaar over het antwoord en vergelijken hun antwoorden enthousiast met elkaar, het is duidelijk dat het onderwerp hen aanspreekt!

In de tweede opdracht wordt een drietal telefoons aan de kinderen voorgelegd waarvan de prijzen oplopen van laag naar hoog. Aan de kinderen wordt gevraagd welk toestel ze zouden kiezen en hoe lang ze moeten sparen om hem te kopen, uitgaande van €5 zakgeld per maand. Kiezen ze voor het merk of voor de prijs? “Moet je zo lang sparen voor een iPhone? Dan kies ik voor de Huawei!” Ondertussen leren ze ook wat de consequenties zijn van lenen: rente betalen. De kinderen beslissen of ze €50 van hun ouders gaan lenen tegen €2,50 rente of dat ze zelf gaan sparen. De meningen hierover zijn in de klas duidelijk verdeeld!

In de volgende opdracht wordt het aanschaffen van een telefoon in combinatie met een abonnement behandeld. Kies je voor een goedkoper abonnement en leg je één keer €150 bij voor de telefoon, of voor het duurdere abonnement met een toestel voor €0? De kinderen berekenen de totale kosten en maken hun beslissing. Op die manier worden de kinderen bewust van hoe het werkt om een abonnement af te sluiten: een toestel van €0 is namelijk niet altijd voordeliger!

In laatste opdrachten zoeken de leerlingen uit groep 7 een accessoire bij hun ‘nieuwe telefoon’ uit. Ze leren hierbij producten met elkaar te vergelijken en op basis van hun vergelijking een keuze te maken. Verder wordt er nog aandacht besteed aan data gebruiken terwijl je bundel al op is en betalen met je telefoon. Marloes legt uit dat betalen met je telefoon erg handig is, maar dat je er ook mee moet oppassen. Gelukkig zijn de kinderen hier al aardig van op de hoogte en beschermen ze hun telefoon goed door de laatste versies van apps te downloaden en hun telefoon te vergrendelen met een cijfercode of vingerafdruk. Heel goed!

Zelf het lespakket downloaden

Marloes vertelt na afloop vol enthousiasme over haar gastles op De Huifkar. Het was een gezellige middag en de kinderen deden fanatiek mee tijdens de les! Ben je docent of ouder en wil je het lespakket zelf eens uitproberen? Het lespakket ‘Alles over wat een smartphone kost’ is hier gratis te downloaden. Het lespakket bestaat uit een werkboek, antwoordenblad en een handleiding voor ouders of docenten. Veel plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto header: Femke en Rianne, basisschool Ten Boer. Gemaakt door:Jan Zeeman (voor Dagblad van het Noorden)

Foto 2: Joost en basisschoolklas Tilburg

Meer nieuws over: