‹ Alle nieuwsberichten

Gerucht: Google gaat een eigen smartphone maken

Gerucht: Google gaat een eigen smartphone maken

Er gaan hardnekkige geruchten rond dat Google bezig is met het ontwerpen van een eigen smartphone. De tech-gigant zou op deze manier zijn greep op de smartphonemarkt willen versterken. Googles Android is al het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld en het bedrijf zou zijn positie willen versterken door zelf meer hardware te maken. 

De eigen smartphone van Google zou uitkomen naast de Nexus-toestellen, die Google in de afgelopen jaren uitbracht met andere smartphonefabrikanten. De nieuwe Nexus-toestellen van HTC waar we eerder over berichtten komen dus niet in gevaar. Met het uitbrengen van een helemaal zelf geproduceerd Android-toestel zou Google meer controle krijgen over het gehele proces: van ontwerpen, produceren tot aan de software zelf. Een belangrijke reden om zelf smartphones te produceren zou voor Google de concurrentie van Apple zijn. Hoewel er veel meer Android-telefoons dan iPhones worden verkocht, domineert Apple in het high-end segment. Met een eigen telefoon zou Google minder afhankelijk zijn van andere producenten en de concurrentie met Apple direct aan kunnen gaan.

Android-skins

In de afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld kunnen zien dat veel Android-gebruikers lang moesten wachten op updates. Meestal omdat fabrikanten eigen Android-skins over de updates plaatsen. Google zou bang zijn dat het platform in de afgelopen jaren te veel gefragmenteerd is. Door het produceren van een eigen smartphone kan Google meer controle over Android uitoefenen. Het is goed mogelijk dat het bovenstaande gerucht om de eerder aangekondigde Project Ara gaat. Eerder dit jaar kondigde Google aan een ontwikkelaarsversie van deze modulaire telefoon beschikbaar te willen stellen in 2017.

Hoe een eventuele Google-telefoon er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Ook geeft Googles hoogste baas, Sundar Pichai, aan dat de Nexus-lijn gewoon blijft bestaan. De nieuwe Google telefoon zou mogelijk al eind dit jaar of begin 2017 gepresenteerd kunnen worden. Er kwamen al eerder geruchten naar buiten dat Huawei en Samsung bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. Beide smartphonefabrikanten zijn bang dat Google beperkingen op gaat leggen in hoeverre fabrikanten Android mogen aanpassen. Of Google dit ook daadwerkelijk gaat doen is nog niet bekend.

Bronnen: Tweakers, Telegraph en Phonearena

Meer nieuws over: