‹ Alle nieuwsberichten

Dit is er nieuw in Android P

Dit is er nieuw in Android P

Deze week vindt Google I/O plaats: Googles jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Vannacht werd Android P aangekondigd, de opvolger van Android 8.1 Oreo. Wat is er allemaal nieuw aan deze Android-versie?

Google in de strijd tegen smartphoneverslaving

Het opvallendste nieuwtje was toch wel dat Android P een nieuwe functie gaat krijgen die mensen moeten helpen inzicht te krijgen in hun smartphoneverbruik. Op die manier wil Google smartphoneverslaving voorkomen. De functie, die Dashboard heeft, houdt precies bij welke apps gebruikers op welke momenten gebruiken. Daarnaast krijgen ze inzicht in hoe vaak ze het toestel ontgrendelen en hoe veel notificaties ze per app krijgen.

Je kunt ook meldingen instellen voor wanneer je een bepaalde app lang gebruikt. Heb je nog wat strakkere coaching nodig? Dan kun je een strengere limiet instellen die je app pauzeert zodra je je tijd overschrijfd.t je moet dan terug naar de Dashboard app om het ongedaan te maken. Het app-icoon wordt dan ook grijs zodat duidelijk is dat je je tijd hebt overschreden. Dit is allemaal onder het motto van ‘Digital Wellbeing’ en het idee dat technologie je leven moet verbeteren in plaats van je af te leiden van wat er in je omgeving gebeurt.

Gestures

In Android P worden gestures (veegbewegingen) geïntroduceerd waarmee je snel verschillende acties uitvoert. Door op een bepaalde manier op de navigatiebalk te tikken of vegen, kun je bijvoorbeeld een bepaalde app openen.

’Niet storen’-functie uitgebreid

Het is nu al mogelijk om de Niet Storen-functie ’s nachts automatisch in te laten schakelen, maar Google heeft besloten de functie nog wat uit te breiden. Zo kun je instellen dat Niet Storen automatisch inschakelt als je het toestel op het scherm neerlegt en kun je een onderscheid maken tussen werk-apps en privé-apps. Je kunt er dan voor zorgen dat bepaalde apps geen notificaties kunnen sturen in privé-tijd.

Betere batterijduur

Zoals met elke nieuwe Android-versie, verbetert ook deze de batterijduur van je toestel. Met behulp van kunstmatige intelligentie houdt het systeem het gedrag van de gebruiker bij om zo te anticiperen welke apps binnenkort nog geopend gaan worden. De ander apps worden dan sneller afgesloten om zo batterij te sparen.

Bèta

Eerder waren de bètaversies van nieuwe Android-versies alleen beschikbaar op toestellen van Google zelf. Dit jaar is dat veranderd: de bètaversie van Android P wordt onder andere beschikbaar voor de Google Pixel toestellen, Sony Xperia XZ1, Essential Phone, Nokia 7 Plus en de OnePlus 6, die volgende week gepresenteerd wordt.

Bron: Android Planet, NU.nl, RTL nieuws

Meer nieuws over: