‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on: de Huawei P20-familie

Hands-on: de Huawei P20-familie

Onze toestelspecialist Colin heeft de nieuwe Huawei P20, Huawei P20 Lite en Huawei P20 Pro al uitgebreid onder handen kunnen nemen, natuurlijk met extra aandacht voor de drie camera's op de Pro. Benieuwd naar zijn mening over deze telefoons?

See mooore with AI

Huawei P20 Lite

De naam van de uitnodiging om met Huawei naar Parijs af te reizen verraadde eigenlijk al waar het deze ronde om zou draaien: AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Op een groots event in deze Europese hoofdstad presenteerde de Chinese grootmacht de nieuwe Huawei P20 en de Huawei P20 Pro. Plaats voor de Lite-variant was er op dit evenement niet, want deze werd vorige week al wereldkundig gemaakt. De reden daarvan is onbekend, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen wanneer wereldwijde media twee keer in één week over jouw merk schrijven...

Huawei brengt net als vele andere fabrikanten al jaren toestellen uit in verschillende series en de producent brengt veelal meerdere varianten uit. Een 'normale' variant, voorzien van high-end hardware en interessante snufjes, een variant met net iets betere specificaties en een Lite-model, de meest betaalbare van het stel die wat features mist die zijn duurdere broers wel aan boord hebben. Waar we vorig jaar nog de P10-serie zagen is Huawei dit jaar qua naamgeving overgestapt naar P20. Ik heb de drie nieuwe modellen al ruim voor de officiële presentaties uitvoerig kunnen bekijken en daarop zijn onderstaande eerste indrukken dan ook gebaseerd.

Huawei P20 Lite: schermvullend display en dubbele camera

De Huawei P20 Lite is de ‘instapper’ van het stel, alhoewel een adviesprijs van € 369,00 natuurlijk nog steeds niet aan iedereen besteed is. De smartphone komt op onze markt in het blauw en zwart en is voorzien van een vernieuwd design ten opzichte van zijn voorgangers. Designwise zien we een toestel dat laat zien waar het uiterlijk van smartphones in de nabije toekomst heen gaat. Aan de voorkant is een groot verlengd scherm te vinden met een diagonaal van 5.8 inch en een ‘notch’. Deze inkeping aan de bovenkant van het scherm biedt plaats voor onder andere de frontcamera, oorspeaker en lichtsensor. Deze aanpassing van het display zien we steeds vaker bij telefoons en is vooral bekend van de iPhone X van Apple, maar het is mooi om te zien dat Huawei dit design niet alleen bij high-end modellen gebruikt. Wat je van de ‘notch’ an sich vindt is natuurlijk aan jou. Mij stoort het niet, maar of ik deze trend nou bij elke smartphone wil gaan zien..?

De behuizing van de P20 Lite is erg shiny en glad, waardoor er vrij snel vingerafdrukken op de achterkant te zien zijn. Dat de dubbele camera uitsteekt, vind ik geen geweldige oplossing. Bij de Honor 8 – enkele jaren geleden ook gepresenteerd in Parijs– waren de twee camerasensoren in de body verwerkt, een stuk eleganter als je het mij vraagt. Dubbele camera’s zijn een trend in smartphoneland en de P20 Lite is hier dus ook mee uitgerust. Dankzij deze dubbele camera kun je onder andere spelen met scherptediepte, ook wel bokeh-effect genoemd, en dat werkt erg prettig. De camera op je smartphone heb je altijd bij de hand en met de P20 Lite hoef je je over fotokwaliteit geen zorgen te maken!

Met een processor van eigen makelij en 4GB aan werkgeheugen heb je aan snelheid geen gebrek, maar de ruwe power die je vindt bij de highend-chipsets van Huawei of concurrenten zoals Samsung of Qualcomm is natuurlijk niet aanwezig. Al met al is de ervaring meer dan prima. Door Android Oreo en de vernieuwde EMUI-schil werkt alles intuïtief en kun je direct aan de slag. 

Huawei P20: snellere hardware en artificial intelligence

De 'normale' Huawei P20 is de opvolger van de P10 en is voorzien van een stuk krachtiger hardware ten opzichte van zijn Lite-broertje met Artificial Intelligence. Deze AI-toepassingen maken het gebruik van de smartphone op allerlei manieren makkelijker voor de eindgebruiker. Bij de P20 moet dat onder andere zorgen voor een optimaler gebruik van de accu, maar er wordt ook AI toegepast bij het maken van foto's. In de praktijk zagen we dit al eerder bij onder andere de Huawei Mate 10 Pro.

De kunstmatige intelligentie in de camera herkent objecten herkent en past met die informatie automatisch de instellingen aan voor een mooiere foto. Zo wordt een blauwe lucht nét wat blauwer gemaakt, ziet een mooi bord voedsel er op de foto’s net wat lekkerder uit dan wanneer je geen AI gebruikte en kun je van documenten direct een scan maken om ze zo snel te kunnen delen. Maar dat is nog niet alles wat de camera van de P20 kan, want je kunt ook nog 2x zoomen zónder kwaliteitsverlies, een technologie die door Huawei tot ‘Hybrid Zoom’ is gedoopt.


Het toestel ziet er voor de rest erg strak afgewerkt uit, maar door het gebruik van glas is ook dit toestel erg gevoelig voor stof en vingerafdrukken, niet helemaal mijn ding. De accu opladen kan snel dankzij eigen snellaadtechnologie en de Kirin 970-chipset is inmiddels ook een bekende bij Huawei-toestellen. De P20 beschikt over 4GB werkgeheugen waardoor je goed kunt multitasken, en standaard is er 128GB aan opslagruimte aanwezig. Een mogelijkheid om dit uit te breiden door middel van een geheugenkaartje is er echter niet: wat mij betreft een zeer aparte keuze. Ook een 3,5mm-poort is niet meer aanwezig, waardoor je alleen muziek kunt luisteren met een adapter, draadloos of via een USB C-headset. Opvallend is dat deze ingang wel aanwezig is op de veel goedkopere P20 Lite.

De frontcam heeft een resolutie van maar liefst 24 megapixels en schiet dus uiterst scherpe plaatjes, verwerkt in de notch bovenin het FullView-scherm. Als je geen fan bent van de notch is het trouwens mogelijk om deze 'weg te werken', door via het instellingenmenu de pixels naast de notch zwart weer te laten geven, zo lijkt het net alsof de bovenkant een recht, zwarte balk is. Een ietwat aparte keuze van het design van de P20 en de P20 Pro is dat de vingerafdukscanner aan de voorkant zit, en niet zoals bij de P20 Lite aan de achterkant. De schermranden zijn minimaal, er is gekozen voor een notch, maar aan de onderkant is de bezel daardoor toch nog vrij aanwezig. Daar tegenover staat wel weer dat deze scanner echt razendsnel is. Je kunt de telefoon ook unlocken via gezichtsherkenning. Al met al koop je voor de adviesprijs van € 649,00 een interessante high-ender die een fijne combinatie biedt tussen hardware en interessante features.

Pièce de résistance: Huawei P20 Pro

De derde van dit trio is de Huawei P20 Pro, deze lijkt in de basis op de normale P20, maar is qua hardware op een aantal punten beter. Zo is er meer RAM aanwezig en zien we een iets groter scherm van 6.1 inch, wat ook nog eens een OLED-paneel betreft. In vergelijking tot de LCD’s van zijn meer betaalbare broertjes, zijn kleuren van een OLED-scherm net wat sprankelender en is bijvoorbeeld het zwart een stuk dieper en donkerder. Ook op de P20 zijn de schermranden minimaal, met de inkeping aan de bovenkant van het scherm en een vingerafdrukscanner aan de voorkant. Plaats voor een 3,5mm-poort of uitbreiding voor het geheugen is ook bij deze smartphone helaas niet aanwezig. Dualsimmogelijkheden kennen de drie leden van de P20-familie allemaal wel, altijd goed!

Als je het toestel omdraait zie je ook weer de dubbele verticale camera, maar daaronder is nog een dérde camera te vinden en dat maakt dit echt een unieke set-up. In samenwerking met de bekende fabrikant Leica is gekozen voor een samenstelling van een 40-, 20, en 8-megapixelsensor. Door deze drie camera's heb je met deze telefoon mogelijkheden die je niet op andere smartphones tegenkomt. Zo kun je foto’s schieten met een machtige resolutie van 40 megapixels, vol details! Daarnaast is de Hybrid Zoom-functie ten opzichte van de P20 flink uitgebreid. Met de Pro kun je namelijk objecten tot vijf keer dichterbij te halen ‘zonder kwaliteitsverlies’ aldus Huawei. Uiteraard heb ik deze mogelijkheid uitgebreid getest en ik moet zeggen dat ik impressed ben. De vele martphonecamera’s hier op de werkvloer konden objecten nooit zó dichtbij halen, waarbij de foto nog zo scherp bleef als bij de Pro. Ook de professionele modus van de camera is zéér uitgebreid en daarbij kun je onder andere spelen met de witbalans, het diafragma, de ISO-waarde en meer.

Voor deze drie camera’s aan de achterkant en de extra mogelijkheden die dit brengt, moet je wel diep in de buidel tasten. Afgezien van de camera is de hardware maar een beetje beter dan die van de P20, maar de adviesprijs is wel een stuk hoger. De losse prijs voor het toestel bedraagt € 899,00. Of je de Pro dit extra geld waard vindt, zal per persoon verschillen. Het is bij Belsimpel natuurlijk mogelijk om deze smartphone in combinatie met een abonnement aan te schaffen, waardoor je de kosten wat verspreidt.

P20-family biedt voor ieder wat wils

Al met al kan er gezegd worden dat Huawei met de P20-serie weer helemaal up-to-date is, en misschien zelfs wel voorop loopt. Qua prijs start dit P2--trio bij € 369,00 voor de P20 Lite die je kunt aanschaffen in het blauw of zwart, en voor € 649,00 heb je een P20 in je bezit, waarbij je ook kunt kiezen tussen prachtig zwart of blauw. Als je alles uit jouw smartphone wilt halen op het gebied van fotograferen, kun je voor € 899,00 kiezen voor de P20 Pro, eveneens in de kleuren zwart en blauw. Bij die laatste kun je ook nog eens een 360-gradencamera aanvragen, zodat je foto's kunt maken van de gehele omgeving!