‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Hands-on LG V30: LG zet hoog in

IFA 2017 - Hands-on LG V30: LG zet hoog in

In een luxe venue waren we te gast om de onthulling van de nieuwe LG V30 bij te wonen. LG bracht de afgelopen tijd al verschillende teasers uit van dit nieuwe vlaggenschip en noemde daarin al de drie keypoints: design, geluid en camera. Wij hebben al even mogen spelen met het nieuwe pareltje van LG en al onze ervaringen lees je dan ook in deze hands-on.

LG V30 presentatie

We waren uiteraard aanwezig bij de presentatie van de nieuwe LG V30, een toestel dat wel naar Europa wordt gebracht, terwijl dat bij zijn voorganger niet het geval was. Bij dit nieuwe vlaggenschip heeft LG er weer alles aan gedaan om een verfijnde smartphone uit te brengen. Tijdens de presentatie werd er dieper ingegaan op verschillende USP's van het toestel: design, audio- en videomogelijkheden. Tijdens de onthulling kwamen er uiteraard verschillende mensen van het bedrijf zelf aan het woord, maar ook van chipsetbakker Qualcomm of van Google om wat meer uitleg te geven over de VR-mogelijkheden via Daydream en het nieuwe AR-platform.

Verfijnd design

De LG V30 kun je bij ons verkrijgen in twee kleuren: zilver en blauw. De focus tijdens deze hands-on ligt op het design en ik kan direct zeggen dat het design erg verfijnd is. Ondanks het grote scherm van 6.0 inch ligt het toestel goed in de hand en voelt hij zeer licht aan. LG legde tijdens de presentatie uit dat ze hier de focus op hebben gelegd en dat is te merken. De schermranden zijn minimaal en licht gebogen, het toestel is iets meer dan 7 millimeter dik en weegt slechts 158 gram. De afwerking is glimmend en dat is voor verschillende mensen wat té shiny: ook ik moet er nog wat aan wennen. Waar ik de LG G6 op het MWC al één van de mooist gepresenteerde toestellen vond van die beurs, is dat bij deze smartphone ook zeer waarschijnlijk het geval.

De fabrikant heeft het toestel voorzien van een IP68-certificering en zorgt er zo voor dat het toestel voldoet aan militaire standaarden. Het toestel even laten vallen zou ik niet aanraden, maar de smartphone kan dus wel tegen een stootje of een plens water en dat is erg fijn. Daarnaast zijn er een thermal pad en heuse heatpipe aanwezig, zodat het toestel ook nog eens koel blijft bij intensief gebruik. Wat ook direct opvalt is het lage gewicht van de V30: LG liet me weten dat dat onder andere komt door het gebruik van een OLED-paneel in plaats van een LCD-variant.

Display wat ben je mooi

Het scherm van de V30 valt direct op door verschillende factoren en het gebruik van een OLED-paneel is er daar zeker één van. De kleuren van het display zijn erg intens en sprankelend, en het scherm is alleen daardoor al een lust voor het oog. De hoge resolutie speelt daar ook een grote rol in, want deze bedraagt maar liefst 2880x1440 pixels. Door deze combinatie is het de eerste LG-smartphone met een OLED FullVision-scherm zoals de fabrikant liet weten. Door de verhouding van 2:1 is het scherm wat langgerekt, maar in de praktijk valt dit wat minder op dan bij de LG G6, die dezelfde beeldverhouding heeft. Het toestel biedt ondersteuning voor HDR10, zodat contrastrijke content perfect wordt weergegeven. Tijdens de hands-on wilde ik dan ook zoveel mogelijk afbeeldingen en promofilmpjes bekijken!

     "Het scherm is adembenemend!"

Audiokwaliteit en camera

LG zet niet alleen in op het verfijnde design en de goede beeldkwaliteit, want ook audio wordt steeds belangrijker voor de fabrikant. Daarom is de samenwerking aangegaan met het Deense audiobedrijf Bang & Olufsen. Hierdoor wordt het geluid van de V30 naar een hoger niveau getild. Het bedrijf heeft onder andere verschillende presets toegevoegd en met de equalizer kun je de muziek nog meer aanpassen naar jouw persoonlijke smaak. Kies bijvoorbeeld voor de preset enhanced, detaild, live of bass of gebruik. LG liet ook weten een headset van Bang & Olufsen mee te leveren, maar of dat ook in Nederland zal zijn is nog maar de vraag. Ik kon hier helaas geen uitsluitsel over krijgen. In de V30 is een 32 bit quad-dac ingebouwd waar high-res audiobestanden mee kunnen worden geluisterd.

Daarnaast speelt ook de camera weer een zeer prominente rol bij dit toestel. De opzet van de dubbele camera die de fabrikant eerder gebruikte is dan ook weer in dit toestel te vinden. De hoofdsensor op de achterkant heeft een resolutie van 16 megapixels, zodat alle details moeiteloos worden vastgelegd. De tweede camera op de achterkant bevat een groothoeklens, net zoals de LG G6. Hierdoor kun je foto's maken in een veel grotere hoek dan met een conventionele camera en dat werkt erg fijn. Door het gebruik van een lensje van glas in plaats van plastic, moeten ook de kleuren veel natuurlijker zijn op foto's. De frontcam heeft een resolutie van 5 megapixels gekregen, genoeg voor velen. Deze heeft dan wel weer een groothoeklens gekregen, maar meer megapixels had ik toch graag gezien.

Op het gebied van video zien we ook allerlei features die gebruikt kunnen worden om professionele video's te schieten. Het was echter wel tricky om dit goed te testen in de hands-on-area. Wel kun je bijvoorbeeld livefilters over video's gooien, waardoor je dus direct kunt filmen in verschillende stijlen. Als gebruiker van Google Assistant kun je de camera ook gebruiken door voice commands in te geven, uiteraard alleen in het Engels. Zo kun je snel de cinema-mode starten of direct een foto schieten met de groothoekcamera. Al met al is het lastig om de camera perfect te testen tijdens zo'n kore periode, maar de mogelijkheden en eerste resultaten zagen er meer dan prima uit. De applicatie werkt erg intuitief en alles is snel en simpel te bereiken of in te stellen.

Specswise dik in orde

Op het gebied van bovenstaande punten zit het dus zeker goed, maar ook de overige specificaties zijn dik in orde. Tijdens de hands-on sessie gebruik je het toestel natuurlijk niet zoals je het dagelijks zou doen, maar een eerste indruk van de power van dit apparaat is er al wel. Daarmee is het dik in orde, wat uiteraard ook heeft te maken met de gebruikte hardware. Gelukkig heeft LG nu wel gekozen voor de snelste Qualcomm-processor van dit moment in de vorm van de Snapdragon 835. Ook de 4GB RAM speelt een fijne rol en tijdens het testen liep alles dan ook soepel en vloeiend.

Andere specificaties zijn onder andere het uitbreidbare interne geheugen van 64GB, wat tegenwoordig normaal is voor een vlaggenschip. De accu hebben we in zo'n korte periode niet kunnen testen, maar LG beloofde ons dat je de V30 makkelijk één dag intensief kunt gebruiken op een acculading. De capaciteit van de batterij bedraagt 3300mAh, wat niet bijzonder veel of weinig is. Uiteraard zijn ook NFC en een USB C-poort aanwezig en is het mogelijk om snel op te laden via QuickCharge. Draadloos opladen is ook mogelijk, wat ook snel kan, maar hiervoor is wel de los verkrijgbare oplader nodig.

     "Er is gekozen voor de snelste processor van Qualcomm"

Conclusie: the next level

Met deze LG V30 heeft het bedrijf weer laten zien dat ze makkelijk meekunnen met de concurrentie. Bij de LG G6 viel dat op het gebied van de processor wat tegen. De LG V30 is een zeer mooi afgewerkt apparaat, waarbij het scherm direct opvalt. De kleuren, de grootte, de resolutie en de keuze voor OLED zorgen er gewoonweg voor dat het display er adembenemend uitziet. Ook op andere gebieden heeft LG het deze ronde goed voor elkaar. We zien high-end hardware, vernieuwde camera's, een goede geluidservaring en een vernieuwde software-laag. Die laatste is speciaal ontwikkeld voor de schermverhouding van 2:1, waardoor je bijvoorbeeld meerdere apps moeiteloos naast elkaar kunt gebruiken. De softwarelaag is misschien niet aan iedereen besteed, maar valt uiteraard grotendeels te personaliseren.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals helaas ook het geval was bij de onthulling van de LG G6 op het MWC in Barcelona zijn een adviesprijs of datum waarop de toestellen beschikbaar moeten zijn nog niet bekendgemaakt. Houd daarvoor dus onze website in de gaten, je vindt de zilveren variant hier, en de blauwe hier.