‹ Alle nieuwsberichten

47% Van de Nederlandse mannen had iemand dood kunnen rijden in het verkeer door smartphone

47% Van de Nederlandse mannen had iemand dood kunnen rijden in het verkeer door smartphone

Eén seconde een berichtje checken en je hebt al iemand aangereden. Zo snel kan het gaan.

Tom is onderweg naar zijn vrienden voor een avond Netflixen en chillen. Hij is er bijna en slaat de hoek om. Er volgt een knal, een gil en het geluid van een auto die plotseling tot stilstand komt. Tom's fiets ligt 10 meter verderop. Daarnaast ligt zijn levenloze lichaam.

Uit onderzoek dat Belsimpel.nl liet uitvoeren door een onderzoeksbureau, onder een representatieve steekproef van 1126 deelnemers, blijkt dat 47% van de Nederlandse mannen zijn smartphone wel eens gebruikt als hij autorijdt. Misschien heb je die reclame van een zorgverzekeraar wel gezien, waarin een man vertelt hoe hij een jongetje doodreed toen hij in het verkeer met zijn smartphone bezig was. Dit lijkt voor veel mensen een ‘ver-van-mijn-bed-show’, maar deze situatie kan toch écht iedereen overkomen. En wij snappen dat. Je kijkt 1 seconde op je telefoon en mist een kind dat plotseling oversteekt of een fietser die afslaat. Opeens ben je veranderd van een onbezorgde weggebruiker in de veroorzaker van een (al dan niet) dodelijk ongeluk.

Overigens gebruiken niet alleen mannen hun smartphone in het verkeer: 26% van de Nederlandse vrouwen gaf aan af en toe de aantrekkingskracht van hun telefoon niet te kunnen weerstaan wanneer ze autorijden.

Wij geven zelf ook toe niet altijd weerstand te kunnen bieden aan onze smartphones en juist daarom vinden we het belangrijk alles over dit onderwerp te weten. Dit is dan ook de reden dat we een onderzoek hebben laten uitvoeren naar het telefoongebruik in het verkeer.

Mannen veroorzaken vaker gevaarlijke verkeerssituaties dan vrouwen

Dat de percentages waarin mannen en vrouwen hun telefoons gebruiken in het verkeer extreem hoog zijn, schokt ons. Maar misschien nóg wel opvallender: uit dit onderzoek blijkt dat mannen sneller naar hun telefoon grijpen dan vrouwen. Mannen gebruiken hun smartphone kennelijk vaker in het verkeer.

Van de Nederlandse mannen geeft 13% aan daadwerkelijk een gevaarlijke verkeerssituatie te hebben veroorzaakt, doordat ze met hun smartphone bezig waren. Dit geldt voor 5% van de Nederlandse vrouwen. Het gebeurt opvallend vaker dat men het smartphonegebruik van anderen de schuld geeft. Van de Nederlanders zegt 27% van de mannen, en 22% van de vrouwen, wel eens in een gevaarlijke situatie te zijn beland, door het smartphonegebruik van een ander. Of hier op de juiste manier aan zelfreflectie is gedaan, laten we in het midden.

Bellen favoriete bezigheid in het verkeer

Duidelijk is wel dat we allemaal, zowel mannen als vrouwen, onze smartphones het liefst gebruiken in het verkeer om te bellen: of we nou op de fiets zitten, of aan het autorijden zijn. Maar liefst 15% van de mensen die hun smartphone in het verkeer gebruiken neemt áltijd, of in de meeste gevallen gewoon de telefoon op als ze gebeld worden tijdens het deelnemen aan het verkeer, ook als dit niet handsfree is.

Hoewel wij helemaal voor het gebruik van mobiele telefoons zijn, vragen wij je die telefoon te laten liggen, op het moment dat je deelneemt aan het verkeer. Anders kan het maar zo zijn dat jouw leven, en dat van een ander, binnen een paar seconden compleet verandert. En zeg eens eerlijk, heb je dat over voor dat ene belletje of whatsapp-berichtje?

Check hier alle onderzoeksresultaten.

 

Let op: denk jij goed bezig te zijn door je telefoon in een houder te plaatsen? De kantonrechter van de rechtbank Noord Nederland heeft op 8 augustus 2017 besloten dat je ook dan je telefoon niet mag gebruiken: op die manier is handsfree ook écht handsfree. De politie kan je dus beboeten wanneer je je telefoon gebruikt of bedient terwijl deze in een houder geplaatst is. 

Meer nieuws over: