‹ Alle nieuwsberichten

Een smartphonekeuze maken

Een smartphonekeuze maken

Een nieuwe telefoon kiezen, het blijft altijd lastig. Waar letten jullie het meest op wanneer jullie een nieuwe telefoon willen aanschaffen? We vroegen het jullie in een poll op Twitter. 

Snelheid

15 procent van de stemmers vond snelheid het belangrijkste bij het kiezen van een smartphone. Zaken die de snelheid van je smartphone beïnvloeden zijn onder andere de processor en het interne geheugen. Er worden steeds krachtiger processors ontwikkeld die ervoor zorgen dat je telefoon nóg sneller reageert. Een krachtige processor zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je grote games kunt spelen zonder dat ze haperen. Een voorbeeld van een telefoon met een snelle processor is de Samsung Galaxy S8.

Ook de grootte van het intern geheugen heeft invloed op de snelheid van je telefoon. Een groter werkgeheugen betekent dat je telefoon meer apps tegelijkertijd kan uitvoeren, zonder dat deze gaan haperen. Een voorbeeld van een telefoon met een uitzonderlijk groot werkgeheugen is de Huawei P10 Plus. Dit toestel beschikt over maar liefst 6GB intern geheugen! Ter vergelijking: de Motorola Moto G5 beschikt over 3GB intern geheugen en dit is ook al vrij veel!

De kwaliteit van de camera

Voor veel mensen is een goede camera een harde eis wanneer zij een nieuwe telefoon uitkiezen: 29 procent van jullie koos dit ook als belangrijkste eigenschap van een smartphone. Wanneer je telefoon over een goede camera beschikt heb je een professionele camera niet vaak meer nodig. Veel fabrikanten hebben dit ook door en innoveren daarom voortdurend op het gebied van camera’s. Telefoons met camera’s van 20 megapixels, zoals de Microsoft Lumia 950 XL, zijn geen uitzondering meer en Kodak heeft zelfs een speciale cameratelefoon geproduceerd!

Wat je precies met een dubbele camera kunt doen verschilt eigenlijk per toestel. Zo zorgt bij sommige toestellen de dubbele camera ervoor dat lichtverschillen beter onderscheiden worden en details nog beter vastgesteld worden. Andere extra’s die dubbele camera’s kunnen bieden zijn het maken van groothoekfoto’s, de mogelijkheid om verder in te zoomen en het achteraf aanpassen van de focus.

Opslaggeheugen

Al je zelfgemaakte foto’s wil je natuurlijk wel kunnen bewaren! Veel high-endtoestellen worden daarom ook standaard geleverd met 32 of 64GB aan intern geheugen. Hier kun je héél veel foto’s mee opslaan! Maar ook met minder GB aan intern geheugen moet je gemakkelijk uit de voeten kunnen omdat veel toestellen ook de mogelijkheid bieden om het geheugen uit te breiden met behulp van een microSD-kaartje.

Met in populariteit groeiende services zoals de iCloud en Google Drive is het mogelijk om foto’s, video’s en andere bestanden op te slaan in de ‘cloud’. Dit betekent dat je bestanden geen geheugen meer innemen op je telefoon omdat ze online staan. Bijkomend voordeel van deze manier van opslaan is dat je bestanden altijd bewaard blijven en dat je ze vanaf verschillende apparaten kunt openen. Je loopt dus niet het risico je bestanden te verliezen wanneer je telefoon in het water of onder een bus belandt.

Accuduur

De meesten van jullie, 44 procent, vinden een krachtige accu erg belangrijk. Het is natuurlijk ook hartstikke onhandig als je telefoon uitvalt, terwijl je hem die dag nog helemaal niet zo veel gebruikt hebt. Veel producenten zijn dan ook bezig met het ontwikkelen van krachtiger accu’s. De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in mAh: dit is het aantal uren (h) dat de batterij stroom in milliampères (mA) af kan geven.

Veel accu’s van telefoons beschikken over zo’n 3000mAh, maar hier zitten ook flinke uitschieters naar beneden en boven tussen. De Lenovo P2 beschikt bijvoorbeeld over 5100mAh: dit is héél erg veel. Let wel op dat de grootte van de batterij niet altijd iets zegt over hoe lang de telefoon mee gaat: telefoons met een groter scherm hebben ook meer stroom nodig. Een 4-inchbeeldscherm met een accu van 2900 mAh gaat in de praktijk dus langer mee dan toestel met een scherm van 6,2 inch met dezelfde accu.

Bron: iCulture, Tweakers