‹ Alle nieuwsberichten

Langs bij Nubia, submerk van ZTE: hands-on met huidige line-up

Langs bij Nubia, submerk van ZTE: hands-on met huidige line-up

Chinese fabrikanten zijn ook groots aanwezig op het Mobile World Congress. Nadat we bij ZTE langs zijn geweest, hebben we ook de stand van hun submerk Nubia bezocht. De verhoudingen tussen Nubia en ZTE zijn een beetje hetzelfde als bij Huawei en Honor: als je niet weet dat ze bij hetzelfde bedrijf horen, zul je misschien denken dat het geduchte concurrenten van elkaar zijn.

Nubia N1: de grote broer van de nieuwe Lite-versie

Het MWC was voor Nubia het podium om de N1 Lite te presenteren, een iets afgekalfde variant van de N1, die alweer een jaar op de markt is. Zo zien we bij de N1 Lite een andere processor, minder werkgeheugen en een accu met een kleinere capaciteit. Daar staat wel een lager prijskaartje tegenover. Het toestel zal in verschillende Europese landen uit worden gebracht, maar Nederland is daar nog niet bij genoemd. De normale N1 was uiteraard aanwezig op de stand en die heb ik dan ook kunnen bekijken.

Zoals we inmiddels gewend zijn van Chinese fabrikanten, is het toestel goed afgewerkt met premium materialen. De N1 voelt robuust aan, maar misschien wat zwaar door onder andere de krachtige accu van 5000mAh. De N1 Lite weegt daardoor waarschijnlijk wat minder, maar heeft tegelijkertijd wel dezelfde basis en dat is een fijn gegeven.

Nubia Z11 en Z11 Max: de huidige top van de fabrikant

De Nubia Z11 en Z11 Max zijn bekende toestellen die al eerder werden gepresenteerd, maar als productspecialist is het natuurlijk fijn om ze nog eens goed te bekijken. De Z11 is een toestel met 5.5-inchscherm en valt op door de minimale randen aan de zijkanten van het scherm. De smartphone is te verkrijgen in verschillende kleurvarianten, waarbij ook het werk- en opslaggeheugen kunnen verschillen. Voor elk wat wils dus!

Ook zien we metaal in beide smartphones. De Max-variant is door zijn 6.0-inchdisplay uiteraard een stuk groter. Helaas biedt dat toestel niet de minimale schermranden die de Nubia Z11 wel biedt, waardoor het toestel het wow-effect op dat gebied mist. Bij elke grote Chinese stand was een miniatuurwereld te vinden met verschillende bewegende objecten. Kwestie van een smartphone pakken en allerlei foto’s maken om zo de camera’s uitgebreid te testen.

Ook bij ZTE is dat het geval, waardoor de camera’s van de twee Z11-toestellen uitvoerig kunnen worden getest. Hierin zien we op papier wel wat verschillen, onder andere qua resolutie en mogelijkheden. Zo bevat de Nubia Z11 bijvoorbeeld optische beeldstabilisatie, wat bij de Z11 Max niet aanwezig is. Hierdoor kun je scherpere beelden maken, omdat kleine bewegingen worden gecompenseerd.

De looks en feel zijn clean en goed, maar van een dochtermerk van ZTE hadden we ook niet anders verwacht. Het is natuurlijk lastig om te concurreren in de alsmaar groter wordende wereld van smartphones, maar met deze toestellen mag Nubia zich zeker aan de bovenkant van de markt scharen. 

Nu is Nubia nog een relatief onbekend merk in Europa. De Z11 en Z11 Max zijn echter zeker interessante toestellen op meerdere vlakken. Zowel qua design, afwerking, software en features zien de toestellen er namelijk strak uit!

Nubia Z11 Mini en Mini S : fabrikant gaat ook voor glas

Ten slotte heb ik de Nubia Z11 Mini en Mini S ook aan de tand gevoeld. Wat direct opvalt bij de Z11 Mini is dat de achterkant niet van metaal is gemaakt, maar van glas. Hier zou ik zelf niet voor gekozen hebben omdat vingerafdrukken zo sneller zichtbaar zijn. Medewerkers liepen dan ook rond met poetsdoekjes om elke vingerprint snel weg te poetsen. Er bestaan tegenwoordig mogelijkheden om vingerafdrukken tegen te gaan op zulke oppervlakken, door speciale coatings, maar die ontbreken helaas bij dit toestel. Het toestel biedt redelijke interessante specificaties zoals een Snapdragon-processor, 3GB RAM en een 16-megapixelcamera. De software van dit toestel is nog gebaseerd op Android 5.0 Lollipop en dat is wel een beetje gedateerd. Jammer!

De Nubia Z11 Mini S bevat geen achterkant van glas, ook al zou je dat misschien denken. Hier is weer gekozen voor metaal, waardoor je geen vingerafdrukken ziet. Het 5.2-inchmodel bevat een op elkaar afgestemd pakket van hardware en de prestaties waren dan ook goed. Ook de resultaten van de camera leken op de schermen van de toestellen zelf gewoon prima. De Chinese fabrikant biedt dus verschillende toestellen aan, waarbij het wel opletten geblazen is welk toestel nu welke hardware aan boord heeft. Qua uiterlijk zien we veel dezelfde elementen en als je de smartphones naast elkaar legt gaat het dan ook om de details. Budgettoppers zijn deze telefoons dus niet, maar we mogen dit submerk van ZTE zeker niet uitvlakken!

 

Meer nieuws over: