‹ Alle nieuwsberichten

Blog 7 Slim Zakelijk | Is jouw zakelijke informatie wel veilig?

Blog 7 Slim Zakelijk | Is jouw zakelijke informatie wel veilig?

Als je zzp’er bent en je smartphone voor zakelijke doeleinden gebruikt is het bijzonder belangrijk je gegevens extra goed te beschermen. In de zevende Slim Zakelijk-blog, in samenwerking met Telfort Zakelijk, behandelen we alles wat je moet weten over de beveiliging van je toestel.

Toestelvergrendeling

Het vergrendelen van je toestel is van groot belang voor het geval je toestel in verkeerde handen valt. Veel mensen denken dat je toestel het beste beveiligd is als je dit doet met je vingerafdruk. Dat is echter niet altijd het geval. Een vingerafdruk is namelijk relatief makkelijk ergens af te halen en te gebruiken. Het is dan beter om te kiezen voor een moeilijk wachtwoord. Het veiligst zijn pincodes van zes of meer getallen. Je kunt op je telefoon de manier van vergrendeling zelf instellen. Zo bepaal je zelf hoe goed je je telefoon wilt beveiligen.

Gegevens wissen

Door je telefoon zelf alle gegevens te laten wissen, voorkom je te allen tijde dat je gegevens in verkeerde handen vallen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je telefoon dat doet nadat er tien keer een verkeerd wachtwoord is ingevuld.

Find my iPhone of Android Device Manager is een andere manier om je gegevens op afstand te kunnen wissen. Dit is dus erg handig in het geval dat je je telefoon kwijtraakt of het toestel wordt gestolen. Bovendien kun je met deze functies het toestel traceren als deze aanstaat en kun je je telefoon bellen. Zorg echter wel dat je erg zorgvuldig met het wachtwoord omgaat, want als je dat niet meer weet kun je, net als eventuele dieven, geen toegang meer krijgen tot je apparaat!

Verstuur je gegevens veilig via het internet

Voor het binnenhalen van je zakelijke informatie is het van groot belang dat je op een veilige internetverbinding zit. Een openbare wifi-verbinding, zoals in de trein of in een hotel, is niet altijd veilig. Het is namelijk al vaker gebleken dat deze verbindingen niet goed beveiligd zijn. Zo kunnen kwaadwillenden makkelijk rondneuzen in jouw gegevens! Zorg dus dat je een iets grotere mobiele internetbundel afsluit, zodat je altijd en overal je zakelijke mail kunt binnenhalen of bijvoorbeeld veilig kunt internetbankieren. Een 3G- of 4G-verbinding is namelijk veel veiliger. Telfort biedt bijvoorbeeld een grote internetbundel van 3GB per maand aan.

Ook per website verschilt de mate van beveiliging en het is goed hierop te letten als je ergens je gegevens invult. Een website met een beveiligde verbinding naar de server is te herkennen aan dat het adres begint met ‘https’ in plaats van ‘http’. Bovendien komt er bij een beveiligde website een hangslotje in de adresbalk te staan.

Dit hangslot kan twee kleuren zijn, die verschillen van betekenis. Wanneer dit een zwart hangslot is, wordt de informatie veilig verzonden. Als je een groen hangslot ziet, betekent dit dat de ontvanger een geverifieerde partij is dus is wie hij zegt dat hij is. Het veiligste is dus een groen hangslot, omdat je dan zeker weet met welke partij je te maken hebt, bij een zwart hangslot weet je zeker dat je informatie beveiligd wordt verzonden. Bij een beveiligde website is het nagenoeg onmogelijk om informatie te onderscheppen of mee te lezen.

Ook anderen kunnen je informatie kwijtraken

Ook als je de bovenstaande tips allemaal goed volgt, is er nog geen garantie dat je gegevens nooit in verkeerde handen vallen. Hackers proberen namelijk ook databases van bedrijven of websites te hacken. Alle instellingen zijn verplicht er melding van te maken als ze gegevens zijn kwijtgeraakt bij zo’n aanval en dit is ook inzichtelijk gemaakt. Benieuwd of een externe partij jouw gegevens wel eens is kwijtgeraakt? Vul je e-mailadres eens hier in!

Hoe voorkom je een virus?

Ook op je smartphone moet je alert zijn voor virussen. Deze kunnen het gebruik van je telefoon aardig verzieken of zonder dat je het doorhebt je persoonlijke gegevens stelen. Het downloaden van apps is een van de makkelijkste manieren om een virus op je telefoon te krijgen. Kijk dus altijd goed naar wat je downloadt! Een goede maatstaf is het aantal keer dat een app is gedownload. Is een app al miljoenen keren gedownload, dan kun je er meestal van uitgaan dat het veilig is.

Wanneer je een app downloadt krijg je altijd een pop-upvenster te zien. De meeste mensen klikken dit weg zonder te kijken, maar het is toch echt de moeite waard hier wat beter naar te kijken. Hier wordt namelijk aangegeven tot welke onderdelen van je telefoon je de app toegang geeft. Als een zaklamp-app bijvoorbeeld toegang nodig heeft tot je foto’s of contactpersonen, zouden er wat alarmbellen af moeten gaan.

Het is ook mogelijk om de permissies van apps later nog eens kritisch te bekijken en eventueel in te trekken. Dit doe je in het appoverzicht van je telefoon.