‹ Alle nieuwsberichten

Dossier Dataverbruik: Tips voor het gebruik van mobiel internet

Dossier Dataverbruik: Tips voor het gebruik van mobiel internet

Veel smartphonegebruikers hebben tegenwoordig een abonnement met een databundel voor mobiel internet. Aangezien veel applicaties actief of ongemerkt gebruik maken van internet, kan de hoeveelheid gebruikte data snel oplopen. Belsimpel.nl heeft voor u een dossier datagebruik samengesteld, met daarin handige tips voor het gebruik van mobiel internet. Er is een wijd bereik aan mogelijkheden voor handmatige instellingen.

Zoals gezegd kan er een onderscheid worden gemaakt tussen het actief gebruiken van internet en gebruik op de achtergrond. Bij actief gebruik kunt u denken aan het bezoeken van webpagina’s, versturen van e-mail en Facebook bekijken. Veel applicaties maken echter op de achtergrond gebruik van internet, ook wanneer u ze niet zelf heeft geopend. Deze apps blijven regelmatig verbinding zoeken met internet, om notificaties te kunnen geven. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan WhatsApp, e-mail, Facebook en Snapchat. Ook andere automatische processen kunnen de hoeveelheid verbruikte data doen oplopen. Daarbij kunt u denken aan het automatisch afspelen van filmpjes op uw Facebook tijdlijn, automatisch afspelen van Instagram video’s, synchronisatie van gegevens of locatievoorzieningen. Door de instellingen hiervoor te wijzigen, kunt u het verbruik van uw mobiele databundel drastisch verlagen.

Uw verbruikte hoeveelheid MB’s kunt u vaak in de gaten houden via het instellingenmenu op uw smartphone of via de website of mobiele applicatie van uw provider. Zo krijgt u een realistisch inzicht in uw dataverbruik. De meeste providers bieden een internetbundel aan als onderdeel van een abonnement met bellen en sms’en. De maatregelen na het verbruiken van uw volledige bundel kunnen daarbij verschillen. Sommige providers verlagen de internetsnelheid van bijvoorbeeld 14.4 MB/s naar 64 Kb/s, zonder daarbij extra kosten in rekening te brengen. Andere providers rekenen kosten buiten de bundel of zetten het internet volledig stop.

De volledige tips met uitleg vindt u in het dossier Datagebruik.