Dossier 4G internet

Wat is 4G-internet eigenlijk?


4G-internet is de vierde en voorlopig nieuwste generatie van het mobiele internet. Mobiel internet ontwikkelt zich als een speer – er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt op het gebied van snelheid, stabiliteit en dekking. In Nederland hebben we voor 4G eerst 1G-, 2G- en 3G-internet gehad. Bij deze benamingen staat de G voor generatie en het cijfer geeft aan om welke generatie het gaat. Een hogere generatie betekent kort gezegd sneller en stabieler internet. 4G wordt ook wel LTE genoemd, vooral in het buitenland. De afkorting LTE staat voor Long Term Evolution. De providers in Nederland met een eigen 4G-netwerk zijn KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile. Lebara en Budget Mobiel bieden 4G aan via het netwerk van KPN. Ben gebruikt het netwerk van T-Mobile en hollandsnieuwe maakt gebruik van het netwerk van Vodafone.

4G is aanzienlijk sneller dan 3G, de vorige generatie mobiel internet. Je kunt het verschil tussen een 3G- en 4G-netwerk het beste vergelijken met een race tussen een haas en een schildpad. In theorie haalt 4G een snelheid van 150 Mb/s. Dit is ten opzichte van het 3G-netwerk, met een maximale downloadsnelheid van 56 Mb/s, een grote vooruitgang. De snelheid van het netwerk ligt in de praktijk uiteraard wat lager, omdat de maximale downloadsnelheid alleen gehaald kan worden onder ideale omstandigheden.

Providers blijven investeren in hun netwerk. Door de verbeteringen wordt het 4G-netwerk steeds sneller en stabieler, zodat je altijd over snel internet beschikt. Inmiddels zijn providers al bezig met 4G+-internet; hierbij zijn datasnelheden mogelijk die kunnen oplopen tot maximaal 225 Mb/s(!). Alle Nederlandse 4G-aanbieders zijn in meer of mindere mate bezig met de uitrol van 4G+, bij Tele2 wordt het zelfs al aangeboden.


Voordelen van 4G-internet

4G-internet biedt vele voordelen, met name op het gebied van snelheid en stabiliteit. Webpagina’s laden enorm snel, foto’s uploaden gaat soepel en videobellen of streamen gaat zonder haperingen met 4G-internet. Je hoeft niet langer te vragen om de wifi-wachtwoorden van je vrienden. Het is ook mogelijk om te bellen via 4G – dit wordt VoLTE (Voice over LTE) genoemd. In Nederland is Tele2 de enige provider die dit op beperkte schaal aanbiedt. In de toekomst wordt dit uitgebreid en de andere providers hebben al laten weten dat ze zich ook bezighouden met bellen via 4G. Waarschijnlijk gebeurt dit in de loop van 2016. Verder kan 4G in landelijk gelegen gebieden zelfs gebruikt worden als hoofdaansluiting voor internet, aangezien huishoudens in het buitengebied momenteel nog vaak tragere internetsnelheden hebben.


Wat heb ik nodig om 4G-internet te gebruiken?

Er zijn drie zaken die je nodig hebt om 4G-internet te kunnen gebruiken. Je hebt een 4G-abonnement, een 4G-toestel en een 4G-netwerk nodig.

  1. 4G-abonnement.
    Niet alle abonnementen ondersteunen 4G. Bij het uitzoeken van een nieuw abonnement dien je dus goed te kijken of het abonnement geschikt is voor 4G. Meestal wordt er duidelijk aangegeven per abonnement of je internetten via 4G mogelijk is. Verderop in dit dossier hebben we meer informatie over de 4G-dekking per provider. Bekijk op Belsimpel de beste 4G-aanbiedingen van Vodafone, KPN en T-Mobile en Tele2.
  2. 4G-toestel.
    De meeste smartphones hebben inmiddels 4G-ondersteuning, met uitzondering van sommige oudere toestellen en budgettelefoons. Kijk voor de zekerheid altijd even bij de specificaties, daar staat onder het kopje 'connectiviteit' aangegeven of het toestel 4G-internet ondersteunt. Bij Tele2 is het zelfs verplicht om je 4G-abonnement op een toestel te gebruiken dat 4G-ondersteuning biedt. 4G+ is in Nederland al beperkt beschikbaar, maar nog niet veel toestellen ondersteunen dit. Ook deze informatie vind je bij de specificaties van het toestel.
  3. 4G-netwerk.
    Providers zijn volop bezig met het uitrollen en ontwikkelen van hun eigen 4G-netwerk. Momenteel bieden KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 4G-internet aan in Nederland, Tele2 biedt zelfs het nog snellere 4G+ aan. Providers maken gebruik van verschillende frequenties voor LTE. Je telefoon moet dus ook de desbetreffende frequentie ondersteunen, dit staat altijd bij de specificaties van het toestel. Meer informatie over de frequenties per provider vind je in het volgende hoofdstuk.

4G-dekking per provider in Nederland

Providers maken gebruik van een eigen 4G-netwerk met verschillende frequenties. Daar komt bij dat de landelijke dekking verschilt per provider. T-Mobile loopt momenteel voorop en heeft de beste landelijke dekking, maar de onderlinge verschillen tussen providers zijn heel erg klein. Providers bieden ook nog eens verschillende internetsnelheden aan, hierin kunnen de verschillen wel flink oplopen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond 4G door het 4G-dossier van Belsimpel in de gaten te houden!

KPN

KPN biedt in vrijwel heel Nederland 4G aan. Verder heeft KPN ook al 4G+-internet; de maximale datasnelheid van 4G is 5 Mb/s, met 4G+ loopt dit op tot een maximale snelheid van 225 Mb/s. In september 2014 begon KPN al met het uitrollen van 4G+ in Den Haag. De volgende frequenties worden gebruikt door KPN: 800 Mhz (band 20), 1800 Mhz (band 3) en 2600 Mhz (band 7).

Vodafone

Met Vodafone heb je momenteel bijna overal in Nederland 4G tot je beschikking. Daarnaast is Vodafone ook al bezig met een upgrade van het huidige 4G-netwerk naar 4G+. Ook op het netwerk van Vodafone zijn maximale datasnelheden van 225 Mb/s mogelijk. Sinds maart 2015 is 4G+-internet van Vodafone in 55 steden toegankelijk. Vodafone maakt gebruik van de volgende frequenties: 800 Mhz (band 20), 1800 Mhz (band 3) en 2600 Mhz (band 7).

T-Mobile

T-Mobile is de derde grote provider, die momenteel 4G aanbiedt in Nederland. Het netwerk van T-Mobile is in 2016 als het beste geteste netwerk van alle Nederlandse providers. De dekking van T-Mobile is sinds oktober 2015 landelijk. 4G-internet van T-Mobile biedt datasnelheden aan tot maximaal 120 Mb/s. Via de volgende frequenties biedt T-Mobile 4G aan: 1800 MHz (band 3), 900 MHz (band 8), 2100 MHz (band 1) en 2600 MHz (band 7). T-Mobile heeft in 2015 in een rap tempo de 900 MHz frequentieband toegevoegd aan hun 4G-arsenaal, zodat vanaf oktober iedereen met 4G van T-Mobile gebruik kan maken van deze frequentieband. Dit compenseert voor het niet gebruiken van band 20, die in Nederland het meest wordt gebruikt. Dankzij de toevoeging van band 8 geniet je bij T-Mobile dus net zo goed van razendsnel 4G-internet als bij andere providers, overal in Nederland.

Tele2

De vierde grote provider in Nederland met 4G is Tele2. Tele2 maakte met 2G en 3G altijd gebruik van de masten van T-Mobile, maar heeft een geheel eigen 4G-netwerk opgebouwd. Ook biedt de provider inmiddels ook 4G+ aan. De provider noemt dit een 4G-only netwerk, waarbij je supergrote bundels aan kunt schaffen. Het doel is om uiteindelijk in heel Nederland voor jou dekking te creëren. De provider is er hard mee bezig om dit te realiseren. Als je nog geen dekking hebt, maak je gewoon gebruik van T-Mobiles 2G/3G-netwerk, zoals je gewend bent. Tele2 maakt gebruik van de volgende frequenties: 800 Mhz (band 20) en 2600 Mhz (band 7).


Dekkingspercentages providers


KPN Vodafone T-Mobile Tele2
Dekking inwoners: 96,8% Dekking inwoners: 93,3% Dekking inwoners: 98,8% Dekking inwoners: 83%
Dekking oppervlakte: 96,1% Dekking oppervlakte: 86,3% Dekking oppervlakte: 98% Dekking oppervlakte: 76,1%

Bron: www.4gdekking.nl


Is mijn simkaart geschikt voor 4G-internet?

Oude simkaarten (van voor 2006) zijn niet geschikt voor 4G/LTE-internet. Vrijwel elke nieuwe smartphone heeft een nano- of micro-simkaartslot. Bij Belsimpel kun je voor elke provider een nieuw type simkaart aanvragen. Meer informatie over de verschillende soorten simkaarten vind je hier.

Normale simkaart Microsimkaart Nanosimkaart
Normale simkaart Microsimkaart Nanosimkaart

Dataverbruik 4G

De hoogte van het dataverbruik verschilt natuurlijk per persoon. 4G Is vele malen sneller dan 3G, maar het kost niet meer data om bijvoorbeeld een foto te versturen. Het is wel zo dat video’s vaak op hogere kwaliteit laden via een 4G-verbinding – dit kost wel meer MB’s. Uiteraard is het ook verleidelijk om meer te internetten als het soepel en snel werkt. Het is daarom verstandig om een app te downloaden die je datagebruik weer kan geven. Deze handige apps maken een voorspelling op basis van jouw huidige dataverbruik. Bij Belsimpel hebben we een handige app gemaakt waarmee je je verbruik gemakkelijk meet, deze heet In Control Met In Control heb je namelijk volledige controle over je bundel. Daarnaast hebben we een handig dossier gemaakt over datagebruik, met daarin ook enkele tips om op je datagebruik te besparen.


Wat zijn de kosten van 4G?

Er zijn grote verschillen tussen de providers. Je ziet echter dat net als met 3G, je bij de meeste providers meer moet bijbetalen voor hogere snelheden en grotere databundels. Bij Vodafone is dit anders; bij alle abonnementen krijg je dezelfde snelheid. Je bestelt een Sim Only-abonnement met 4G-internet via Belsimpel bij o.a. Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2.


Is 4G ook beschikbaar in het buitenland?


Er is inmiddels in heel veel landen 4G-internet beschikbaar. Ook hier geldt dat de dekking vooral goed is in stedelijke gebieden. Vodafone, KPN en T-Mobile bieden in een aantal landen 4G-internet aan.

Hier zie je de lijst met 4G-Ready bestemmingen op het Vodafone-netwerk:

Albanië Guam Kroatië Rusland
Antigua en Barbuda Filipijnen Koeweit Saoedi-Arabië
Armenië Finland Luxemburg Servië
Australië Georgië Letland Singapore
Azerbeidjan Griekenland Litouwen Spanje
België Hong Kong Macedonië Slovenië
Brazilië Hongarije Maleisië Slowakije
Brunei Italië Mexico Sri Lanka
Cambodja Israël Mauritius Tadzjikistan
Canada Ierland Monaco Taiwan
China IJsland Noorwegen Tsjechië
Colombia Indonesië Nieuw-Zeeland Thailand
Denemarken Japan Oostenrijk Verenigde Arabische Emiraten
Dominicaanse Republiek Kaaimaneilanden Peru Verenigde Staten
Duitsland Kazachstan Portugal Zuid-Afrika
Estland Jordanië Oman Verenigd Koninkrijk
Fiji Kenia Qatar Zwitserland
Frankrijk Korea Roemenië Zweden

Dit is de lijst van landen waarin je met KPN 4G kunt ontvangen:

Australië België Brazilië Canada
China Duitsland Estland Finland
Frankrijk Groot Brittannië Hong Kong  Italië
Japan Kroatië Luxemburg  Mexico
Noorwegen Oostenrijk Polen Qatar
Roemenië Rusland San Marino Saoedi Arabië
Singapore Spanje Sri Lanka Tibet
Taiwan Vaticaan Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Staten
Zweden Zwitserland

Hier zie je de lijst met landen waarin T-Mobile 4G-roaming aanbiedt:

Australië België Bulgarije Canada
China Kroatië Denemarken Duitsland
Estland Finland  Frankrijk Griekenland
Hong Kong Hongarije IJsland Ierland
Italië Letland Litouwen Luxemburg
Marokko Noorwegen Oman Oostenrijk
Polen Portugal Roemenië  Rusland
Saoedi-Arabië Slowakije Slovenië Spanje
Thailand Tsjechië Verenigde Arabische Emiraten Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten  Zweden Zwitserland