‹ Alle nieuwsberichten

Apple presenteert iOS 9

Apple presenteert iOS 9

Op 8 juni 2015 vond de jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) plaats. Zoals gebruikelijk kondigde Apple daar nieuwe versies van het mobiele besturingssysteem iOS voor iPhones en iPads en het OS besturingssysteem voor Macbooks en Macs aan. Wat betreft iOS lijkt het Amerikaanse bedrijf zich vooral te gaan richten op het verbeteren van spraakassistent Siri, algemene prestaties en multitasking.

De focus van iOS 9 lijkt gericht te zijn op spraakdienst Siri, die volgens Apple interactiever en pro-actiever zal worden. Zo zal Siri suggesties doen voor veelgebruikte applicaties op de bijbehorende tijdstippen, kan ze afspraken in e-mails automatisch in de agenda zetten en is het vanaf nu mogelijk om met Spotlight applicaties te zoeken. Een volledig nieuwe dienst van Apple is Apple Music waarmee de fabrikant de strijd aan wil gaan met online streamingdiensten als Spotify. Tegen betaling van een vast bedrag per maand kan Apple Music worden afgesloten voor maximaal zes personen per abonnement. Overige vernieuwingen zijn te vinden in de naam News, in plaats van Newsstand/Kiosk en de Notes app, waarin een verbeterde ondersteuning komt voor foto’s en tekeningen. Tevens wordt het mogelijk om met checklists te werken. Apple heeft daarnaast een speciale ‘Move to iOS’ applicatie ontworpen, waarmee het gemakkelijker moet worden voor Android gebruikers om al hun gegevens over te zetten naar een iOS apparaat. Wat betreft privacy heeft Apple aangegeven dat gegevens van de gebruiker de iPhone of iPad niet verlaten. Het bedrijf claimt dat gebruikers zelf de controle houden en dat gegevens niet automatisch gelinkt worden of gedeeld worden met derden.

Daarnaast heeft Apple een aantal specifieke functies voor iPads aangekondigd. Zo komt er een Splitview-functie, waarmee twee applicaties tegelijk kunnen worden weergegeven. Andere fabrikanten, zoals Samsung en Microsoft, bieden deze mogelijkheden al langere tijd aan. Splitview is beschikbaar voor de iPad Air 2 en kan worden opgeroepen door vanaf de rechterkant van het scherm naar het midden te swipen. Overige nieuwe functies die wel voor oudere iPads beschikbaar worden zijn de mogelijkheid tot het gebruiken van het toetsenbord als trackpad en het weergeven van een video in een hoek van het scherm. Zo kunnen gebruikers tijdens het bekijken van een video of tijdens het videochatten ook andere applicaties gebruiken. Apple belooft dat het nieuwe besturingssysteem zuiniger met de accuduur zal omspringen en deze standaard met een uur zal verlengen. Een nieuwe Low Power Mode moet de accuduur bovendien tot drie uur extra kunnen verlengen.

De nieuwe iOS versie zal beschikbaar worden voor iPhones vanaf de iPhone 4S, iPads vanaf de iPad 2 en iPod Touch v5. Dinsdag komt de eerste versie beschikbaar voor ontwikkelaars, waarna enkele maanden later de wereldwijde release volgt. Ook worden binnenkort de iPhone 6S en iPhone 6S Plus verwacht als opvolgers van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus.

Bron: Tweakers

Meer nieuws over: