Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

Android informatie over games, updates, telefoons, navigatie en interfaces

Android

Over Android

Mobiele telefoons worden net als computers aangedreven door een besturingssysteem. Android is zo’n besturingssysteem. Android is ontwikkeld door Google en de Open Handset Alliance en is gebaseerd op Linux. Eind 2008 werd het eerste Android toestel uitgebracht: de HTC Dream, ook wel bekend als de T-Mobile G1. Sindsdien zijn er vele fabrikanten die Android gebruiken als software op hun smartphones en tablets en is het besturingssysteem waanzinnig populair geworden.
Android is een open source besturingssysteem, dat betekent dat de software door derden aangepast kan worden en verspreid mag worden. Nieuwe applicaties voor je smartphone vind je in de Google Play Store, die ondertussen meer dan een miljoen apps in allerlei categorieën bevat!

Voordelen van Android

Een groot voordeel van Android is dat de integratie met Google-diensten optimaal is. Android is namelijk onderdeel van Google. Daarnaast is Android dus een open source besturingssysteem. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot de bronmaterialen van het besturingssysteem. Een gevolg hiervan is dat alle telefoonleveranciers het besturingssysteem voor hun hardware zonder licentiekosten kunnen installeren en aanpassen. Open source betekent ook dat Android er volledig op gebouwd is om onafhankelijk van hardware te zijn. Hierdoor is het mogelijk dat een bepaalde applicatie op elk apparaat met Android werkt. Een ander voordeel van Android is dat elk programma de gebruiker om toestemming moet vragen om bepaalde rechten te mogen gebruiken op het systeem. Elke applicatie verandert niets aan het geheugen en bestanden van andere applicaties. Ten slotte is er natuurlijk de Google Play Store. Deze applicatie-winkel biedt tegenwoordig al meer dan een miljoen verschillende applicaties aan, in alle soorten en maten!

Google Play Store

De Google Play Store is de plek waar je met een Android-toestel applicaties, spelletjes, films, muziek en boeken kunt downloaden. De Play Store is in de loop der tijd erg uitgebreid en biedt ondertussen meer dan anderhalf miljoen applicaties aan!
In de Google Play Store heb je keuze uit betaalde en gratis apps. Wanneer je een applicatie wil kopen zijn er verschillende betaalmogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van PayPal, een prepaid creditcard of een Google Play Gift Card. Bij sommige providers is het ook mogelijk om via je telefoonrekening te betalen voor applicaties.

Android Navigatie

Bijna elk toestel heeft tegenwoordig wel beschikking over een GPS-ontvanger. Hiermee kun je navigeren. Met het Android besturingssysteem kun je hiervoor gebruik maken van Google Maps, wat standaard op je telefoon staat. Andere navigatiesoftware kun je downloaden uit de Play Store, bijvoorbeeld TomTom. Om nog sneller de positie te bepalen hebben sommige Android telefoons Assisted GPS (ook wel A-GPS). A-GPS is een techniek waarbij de GPS antenne tijdens de plaatsbepaling ook gebruik maakt van de internetverbinding. Om A-GPS te gebruiken heb je dus een dataverbinding nodig. Dankzij A-GPS kan worden bepaald op welke afstand je je van een aantal vaste punten bevindt. Als je afstand ten opzichte van minstens drie vaste punten bekend is, kan met behulp van een driehoeksmeting de locatie erg nauwkeurig worden bepaald.

Android-versies en updates

Er zijn inmiddels al een vele versies van het Android besturingssysteem verschenen. We gaan de nieuwste versies (vanaf Ice Cream Sandwich) kort bij langs.

Android 4.0 - Ice Cream Sandwich

Android 4.0 werd in oktober 2011 op de Galaxy Nexus geïntroduceerd als opvolger van Android 3.0. Met deze versie van het besturingssysteem werd de ondersteuning voor smartphones en tablets verenigd. In Android 4.0 kwamen een aantal nieuwe functies, zoals Google Televisie, Facetracking en geoptimaliseerde mappen. Ook werd het design wat aangepast, werd de standaard browser sneller en kwam de mogelijkheid om Panoramafoto’s te maken.

Android 4.1-4.3 - Jelly Bean

De Android-versies 4.1 tot en met 4.3 kregen allemaal de naam Jelly Bean. De grootste veranderingen in deze versies waren: de toevoeging van Adobe Flash 10.1, de mogelijkheid om applicaties op een SD-kaart op te slaan, de mogelijkheid om de smartphone als WiFi-hotspot te gebruiken, multitouch-mogelijkheden, HTML5-ondersteuning en de verbeterde Google Maps.

Android 4.4 - KitKat

Deze KitKat Android-versie was een soort overbrugging tussen Jelly Bean en Lollipop en werd tegelijk met de LG Nexus 5 geïntroduceerd. Een van de doorgevoerde verbeteringen was het nieuwe toetsenbord, dat typefouten automatisch kan corrigeren. Ook kwamen er uitgebreide mogelijkheden voor het kopiëren en plakken van teksten.

Bekijk hieronder 10 tips voor Android 4.4 KitKat:

Android 5.0 - Lollipop

De Android Lollipop versie werd in oktober 2014 geïntroduceerd met de Motorola Nexus 6. Je kunt met Lollipop vanuit het vergrendelscherm reageren op notificaties en je hebt als gebruiker meer privacy. Met de priority-modus kan ingesteld worden welke notificaties je wel en niet wilt ontvangen op een bepaald moment. Ook is er een verbeterde batterijduur en de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen, zodat anderen geen gebruik meer te hoeven maken van jouw Google account! Android 5.0 werd in het najaar van 2014 uitgerold.

Android 5.1 - Lollipop

Allerlei kleine foutjes uit Android 5.0 zijn in Android 5.1 Lollipop gerepareerd. Het besturingssysteem loopt hierdoor soepeler en stabieler. De stille modus is weer terug in Android, zodat je zelf bepaalt of je gestoord wilt worden of niet. Ook is Device Protection toegevoegd, waarmee je gestolen smartphone of tablet vergrendeld blijft totdat je hierop weer inlogt met je eigen Google-account. Deze functie is beschikbaar voor toestellen die uit de doos op Lollipop 5.1 of nieuwer draaien, zoals bijvoorbeeld de Google Nexus toestellen. Tot slot kunnen telefoongesprekken met Android 5.1 in hogere audiokwaliteit gevoerd worden.

Android 6.0 - Marshmallow

De nieuwste versie van Android van dit moment is Android Marshmallow. Marshmallow wordt gezien als een verfijnde versie van Android Lollipop en heeft ook nog een aantal extra’s. Met Marshmallow kun je per app aangeven welke rechten deze krijgt. Zo hoef je een normale applicatie niet direct toegang te geven tot je hele toestel en wordt Android een stuk veiliger! Nieuw is de functie Now on Tap. Als je de homeknop ingedrukt houdt wordt de pagina die je op dat moment voor je hebt geanalyseerd door Google. Hierna toont Google allerlei relevante informatie voor deze pagina. Ten slotte is er de nieuwe functie Doze, waarmee de achtergrondprocessen worden uitgeschakeld. Zo gaat je batterij langer mee!

Android 7.0 - Nougat

Na Android Marshmallow konden we natuurlijk wachten op Android Nougat. In maart 2016 heeft Google hiervan de eerste bèta-versie beschikbaar gesteld. De bèta-versie biedt een interessant kijkje in de nieuwe versie van Android. Interessant is dat deze versie standaard multitasken met meerdere schermen ondersteunt. Daarnaast biedt Android Nougat nu ook de mogelijkheid om direct op berichten te reageren vanuit de notificatiebalk, waardoor je niet meer volledig van app hoeft te wisselen. Bovendien zijn er verbeteringen doorgevoerd in bijvoorbeeld Doze en zijn menu’s overzichtelijker gemaakt.

Het voordeel van Android-telefoons is dat Google updates zelf aan de gebruiker als download aanbiedt. Je kunt regelmatig checken voor updates en deze direct zelf op je toestel downloaden en installeren. Deze updates zijn vaak Over The Air (OTA) te downloaden. Dit betekent dat de telefoon de update zelf downloadt via een WiFi- of 3G-verbinding. De telefoon hoeft dus niet aan een computer gekoppeld te worden.

Android Interfaces

De interface van een telefoon zet alle eentjes en nulletjes om in begrijpelijke en herkenbare informatie. Het is eigenlijk niets anders dan de vormgeving waardoor we door het menu kunnen navigeren. Er zijn maar weinig Android-toestellen waarop de originele gebruikersinterface (Vanilla) van Android gebruikt wordt. Vanilla wordt ook wel stock-Android genoemd. De meeste fabrikanten hebben een eigen interface voor hun toestellen ontwikkeld. Op deze manier proberen toestelfabrikanten zich te onderscheiden. De bekendste interfaces zijn Touchwiz van Samsung, Emotion UI van Huawei, Optimus UI van LG, Xperia UI van Sony, MotoBlur van Motorola en Sense van HTC.

Samsung TouchWiz

TouchWiz is ontwikkeld door Samsung. TouchWiz wordt gebruikt voor het Android besturingssysteem en ook voor Samsungs voormalig eigen besturingssysteem Bada. Voorheen werden er altijd vele functies en mogelijkheden toegevoegd en zag Android er significant anders uit, maar tegenwoordig zijn de veranderingen ten opzichte van stock Android wat kleiner geworden. Klik hier voor een overzicht van alle Samsung telefoons.

Huawei Emotion UI (EUI)

Emotion UI is de interface die ontworpen is door Huawei. Sinds 2012 hebben alle Android toestellen van Huawei en Honor een Emotion UI-interface. De interface is heel kleurrijk en erg overzichtelijk. Klik hier voor een overzicht van alle Huawei telefoons. of een overzicht van alle Honor telefoons.

LG Optimus UI

De Optimus UI interface is ontworpen door LG voor de gelijknamige telefoonserie de LG Optimus. Maar dat zijn niet de enige telefoons die de Optimus UI-interface hebben. Alle nieuwe modellen van LG hebben ook een Optimus interface. Klik hier voor een overzicht van alle LG telefoons.

Sony Timescape UI

Een ander veel gebruikte interface is de Xperia UI interface. Deze interface is gemaakt door Sony en wordt gebruikt op Sony Xperia-modellen. Een groot voordeel van de Xperia UI-interface is dat je altijd toegang hebt tot het Sony Entertainment Network. Klik hier voor een overzicht van alle Sony telefoons.

Motorola

De skin van Motorola heette altijd Motoblur, maar sinds de overname van het bedrijf door Google heeft deze geen naam meer. En dat is eigenlijk ook niet echt nodig, want de gebruikersinterface die Motorola gebruikt is vrijwel hetzelfde als kale Android. Klik hier voor een overzicht van alle Motorola telefoons.

HTC Sense

Sense is de gebruikersinterface die ontwikkeld is door HTC. De belangrijkste toevoeging die HTC aan Android heeft gedaan is BlinkFeed. Dit is een thuisscherm die updates uit sociale netwerken en nieuws laat zien. HTC BlinkFeed kun je naar eigen voorkeuren instellen. Klik hier voor een overzicht van alle HTC telefoons.

Toestellen

Eind 2008 werd het eerste Android-toestel uitgebracht: de HTC Dream, Ook wel bekend als de T-Mobile G1. Niet lang daarna volgden er nog veel meer. Een aantal toestelfabrikanten die op dit moment werken met het Android besturingssysteem zijn: Samsung, HTC, LG, Sony, Motorola, Acer, Huawei, Honor, Alcatel, Kazam en Wiko. Android is tegenwoordig het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons. Steeds meer toestellen worden uitgerust met het besturingssysteem Android. De meest populaire Android toestellen van dit moment zijn de Motorola Moto-toestellen, de Samsung Galaxy S- en Samsung Galaxy Note-series, de Huawei Ascend-modellen, de LG G-smartphones en de Sony Xperia-telefoons. Al deze toestellen zijn bij Belsimpel.nl in combinatie met een voordelig abonnement, maar ook los verkrijgbaar!