‹ Alle nieuwsberichten

Berichten in de Facebook Messenger-app binnenkort ook versleuteld?

Berichten in de Facebook Messenger-app binnenkort ook versleuteld?

Facebook voert een test uit om de berichten in de Facebook-messenger op dezelfde manier de versleutelen als de end-to-end encryptie van WhatsApp!

Kortgeleden introduceerden de makers van WhatsApp de end-to-end encryptie. Hiermee worden berichten direct bij het versturen door je toestel omgezet in code. De telefoon van de ontvanger vertaalt de informatie vervolgens weer naar leesbare tekst. Als een buitenstaander een bericht onderschept is het daardoor niet leesbaar.

Nu test Facebook ook de mogelijkheid om zo’n soort beveiliging toe te passen in hun Messenger app. Dat juist Facebook hier mee komt is opvallend, want het bedrijf verdient veel geld door te weten wat de gebruikers belangrijk vinden. Door deze versleuteling kan Facebook niks meer uit de berichten opmaken. De test wordt nu onder een klein aantal gebruikers uitgevoerd. Als dit succesvol is, wordt de beveiliging in de loop van deze zomer beschikbaar.

Voor de beveiliging gebruikt Facebook het Signal-protocol, dat WhatsApp ook gebruikt. Het verschil met de beveiliging van WhatsApp is dat de versleuteling in Facebook-messenger niet automatisch op alle berichten wordt toegepast. In plaats daarvan krijg je de mogelijkheid een ‘geheime’ chat te starten. In deze chat kun je ook een timer instellen, waarna je berichten automatisch verdwijnen. Berichten in de geheime chat kun je maar op één apparaat bekijken. Je smartphone-gesprek voortzetten op een tablet of pc gaat dus niet.

De geheime chat zorgt dus voor extra zekerheid dat je informatie privé blijft. Dus als je voortaan je wachtwoord of Burgerservicenummer met iemand wilt delen, weet je zeker dat er niemand meeleest!

Bronnen: NU.nl en iCulture