‹ Alle nieuwsberichten

Veilig appen dankzij end-to-end encryptie!

Veilig appen dankzij end-to-end encryptie!

Misschien heb je het wel gezien: een melding van WhatsApp over end-to-end encryptie. Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel en, nog belangrijker, heel veilig. WhatsApp voert met deze encryptie een ijzersterke beveiliging in voor de berichten die worden verzonden. Wij leggen je uit wat dit voor jou betekent.

Whatsapp end-to-end encryptie

Er heerst sinds de rechtszaak van de FBI tegen Apple een discussie over de beveiliging van klantgegevens door commerciële bedrijven. WhatsApp is nu begonnen met het invoeren van een nieuwe beveiliging van de berichten. Iedereen met de nieuwste versie van WhatsApp krijgt een melding in de app-gesprekken te zien waarmee de versleuteling wordt aangegeven.

Voorheen werden berichten verzonden van de ene telefoon naar de andere via een server. Eenmaal aangekomen bij de server werd het bericht daar versleuteld en zo doorgestuurd naar de ontvanger. Totdat het bericht bij de server aangekomen was, was het bericht door derden te onderscheppen en in te zien. Het bericht had namelijk nog de vorm van de originele tekst. Voortaan zal het bericht door de telefoon van de verzender al meteen worden versleuteld. Hierdoor zal het bericht direct in code de telefoon verlaten, om pas op het toestel van de ontvanger weer te worden ontgrendeld. Dit wordt ‘end-to-end’-encryptie genoemd. Ook audioberichten, foto’s en video’s zullen op deze manier vergrendeld worden. De inhoud van je berichten is dus veiliger dan ooit! De versleuteling is ook beschikbaar voor oudere besturingssystemen en is standaard geactiveerd als beide partijen de laatste versie van WhatsApp gebruiken.

Niemand kan je berichten dus nog ongewenst inzien! Ook WhatsApp zelf kan de berichten die via de server worden verzonden niet meer bekijken. Zo zal het bedrijf dus nooit voor het dilemma komen te staan waar Apple nu voor staat. Het is namelijk simpelweg niet mogelijk de berichten openbaar te maken.

Bron: Tweakers