‹ Alle nieuwsberichten

Staren naar je smartphone in het donker? Pas op!

Staren naar je smartphone in het donker? Pas op!

Een poosje geleden brachten we het verband tussen smartphonegebruik en een slechte nachtrust al onder de aandacht. Met het nieuws van vandaag blijkt maar weer hoe gevaarlijk het kan zijn om je smartphone in het donker te gebruiken.

In het tijdschrift New England Journal of Medicine waarschuwen artsen ervoor om niet te lang in het donker naar het scherm van je smartphone te kijken. Twee Britse vrouwen van 22 en 40 jaar verloren tijdelijk hun zicht nadat ze met één oog naar hun smartphone hadden gestaard. Nu leek het ons best lastig om in bed met één oog naar je display te kijken, maar beide vrouwen zagen niets omdat hun ene oog werd afgedekt door hun kussen. Toen de vrouwen hun telefoons weglegden zagen zij met hun ene oog niks meer. Het duurde soms wel 15 minuten voordat de Britse vrouwen hun volledige zicht weer terug hadden. Dr. Gordon Plant, arts in het Moorfields Eye Hospital in Londen, kwam met een logische verklaring voor de klachten van beide vrouwen. "Het ene oog is gewend aan het donker, terwijl het andere zich aanpast aan het felle licht van de telefoon. “ De arts geeft als oplossing dat het beter is om met twee ogen naar het scherm te kijken.

Nachtmodus

Het blauwe licht van je smartphonescherm beïnvloedt dus niet alleen je slaapritme, maar kan ook zorgen voor tijdelijke blindheid. Hier kun je uiteraard meer tegen doen dan simpelweg met twee ogen naar je display kijken. iPhones hebben tegenwoordig de functie Night Shift. Als je deze modus aanzet wordt je scherm ’s avonds roder – net als het licht buiten. Dit is veel prettiger voor je ogen. Waarschijnlijk komt er in Android N een soortgelijke functie. Tot die tijd kun je voor Android-toestellen gebruik maken van de app Twilight. Bedenk je wel dat dit niet de perfecte oplossing is. Wanneer jij ’s avonds gebruik maakt van je smartphone, blijven je hersenen nog wel even bezig met het verwerken van informatie. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. 

In ons Dossier Nachtmodus lees je nog veel meer over de invloed van blauw licht op je nachtrust.

Bronnen: NOS, Dutchcowboys, RTL Nieuws

Meer nieuws over: