‹ Alle nieuwsberichten

Het laatste telecomnieuws van week 21 2016

Het laatste telecomnieuws van week 21 2016

De eerste SmartBike komt uit Nederland, Samsung en Alcatel werken hard aan VR-functies en de EU bereidt zich vast voor op 5G-internet. Dit gebeurde er in telecomland in week 21.

Fietsen en telefoons: topcombinatie of groot gevaar?

In Nederland is het maar lastig te ontkomen aan die eeuwige tweewielers. Het verbaast je dan waarschijnlijk ook niet dat de eerste SmartBike onlangs is geïntroduceerd door een Nederlandse fietsenmaker. Deze fiets beschikt over een touchpad-display in het frame, waarmee je onder andere de snelheid van je fietstochtje kunt aflezen. Daarnaast is de fiets voorzien van een elektronisch slot in het frame. Deze is te unlocken door een bluetooth-verbinding met je telefoon, een app op je smartphone, of een sleutelhanger met afstandsbediening. Bijzonder is dat de fiets over een gsm-chip beschikt die eens per half uur contact maakt met het netwerk van Vodafone. Hierdoor kan, wanneer je fiets gestolen is, deze aan de hand van een sms’je goed getraceerd worden. Een topcombinatie dus!

Anderzijds zijn er echter mensen minder blij met de combinatie van fietsen en telefoons, namelijk minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij wil onderzoeken om te verbieden dat je op de fiets je smartphone gebruikt. Dit zou een hoop ongelukken gaan voorkomen. Huidige campagnes die jongeren moeten wijzen op het gevaar van smartphonegebruik op de fiets hebben bovendien niet het gewenste effect. Een verbod zou hierom volgens Schultz een goede volgende stap zijn. Al jarenlang geldt voor auto’s een soortgelijk verbod. Hier was namelijk aangetoond dat auto-bellers tot vier keer vaker betrokken waren bij ongelukken. Hoe dit zich vertaalt naar fietsers is nog niet helemaal duidelijk. We wachten in elk geval het onderzoek af!

Bron: Tweakers 1, 2

VR-nieuws: Samsung ontwikkelt controller en Alcatel werkt samen met Google

We hebben het de laatste tijd al vaker gehad over Virtual Reality, zoals in ons gloedjenieuwe dossier over VR. Nu zijn er weer een aantal interessante geruchten opgedoken! Zo werkt Samsung volgens een Tsjechische website aan een controller voor de Gear VR. Hiermee zouden gebruikers nog meer de ruimte hebben om echt de controle over die virtuele wereld op zich te nemen. Daarnaast heeft de Chinese telefoonfabrikant Alcatel aangekondigd in 2017 VR-geschikte telefoons te gaan maken. Deze telefoons zouden speciaal gemaakt zijn voor Googles Daydream-systeem. Opmerkelijk is dat Google hoge eisen stelt aan telefoons om het Daydream-ready certificaat te ontvangen. Dit zou dan Alcatels eerste high-end telefoon worden, aangezien ze zich vooral richtten op het budget-segment. Volgens Google zelf komen de eerste Daydream-ready telefoons al dit jaar uit. Houd dus vooral Belsimpel.nl in de gaten voor meer nieuwtjes over deze bijzondere telefoons!

Bron: Tweakers 1, 2

EU bereikt akkoord in voorbereidingen op 5G-internet

Aangezien we steeds vaker en steeds meer internet verbruiken, is het wel zo handig wanneer ook in de toekomst wordt gegarandeerd dat dit allemaal goed blijft gaan. Anders wordt het immers moeilijk om met een app een gestolen fiets terug te vinden, of krijg je last van een haperende VR-ervaring. Gelukkig is hier op internationaal niveau al druk over gepraat. Nu heeft de EU een akkoord bereikt om nog meer frequenties beschikbaar te stellen om snel draadloos internet aan te bieden. Dit houdt in dat ook de komende jaren er genoeg bandbreedte beschikbaar is om zoveel mogelijk mensen op 4G-snelheden te laten surfen. Verwacht wordt dat in 2020 bovendien de opvolger, 5G, alweer nadert. Ook hierop zouden EU-lidstaten beter voorbereid zijn door hun radiofrequenties voor internet te herindelen. Zo blijven we de komende jaren gewoon in staat om nóg meer WhatsAppjes of Snapchats te delen en om nog intenser via onze telefoons online te gamen. Wil je nu al volop profiteren van snel internet op je telefoon? Check dan ook eens onze Top 10 4G-telefoons!

Bron: Nu.nl