‹ Alle nieuwsberichten

Waarom je moet uitkijken met Whatsapp, ondanks encryptie

Waarom je moet uitkijken met Whatsapp, ondanks encryptie

Je hebt het waarschijnlijk al gezien: een bericht dat WhatsApp gebruik maakt van end-to-end-encryptie. Al eerder bespraken we wat deze techniek inhoudt. Maar zitten er ook risico's aan? We leggen het voor je uit.

End-to-end encryptie WhatsAppOndertussen is het een dikke maand geleden dat er end-to-end-encryptie toegepast wordt door WhatsApp en we legden al aan je uit hoe het precies werkt. Toch merken we nog wat onduidelijkheid over wat dit nou precies inhoudt. Daarom een korte reminder. Als je een melding hebt gehad over dat end-to-end-encryptie gebruikt wordt in een gesprek, betekent dit dat je privacy beter gewaarborgd is. De informatie die je verstuurt wordt al op je telefoon versleuteld, en dit wordt pas op de smartphone van je contactpersoon weer leesbaar. In het hele proces tussen de twee telefoons kunnen berichten dus niet gelezen worden, omdat ze niet als gewone tekst verstuurd worden. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen de berichten lezen – kwaadwillenden kunnen je berichten dus niet onderscheppen en lezen. Ook WhatsApp zelf heeft geen inzicht in je appjes. Dit betekent ook dat de overheid bijvoorbeeld geen berichtjes op kan vragen bij WhatsApp.

Is dan echt alles goed versleuteld?

Toch moet je nu niet roekeloos vertrouwelijke informatie of media gaan delen via WhatsApp, want er zit een 'maar' aan het verhaal. Als je een foto of video ontvangt slaat je telefoon deze automatisch op bij het downloaden. Dat zal je vast bekend voorkomen, want je vindt deze dan terug in je galerij. Doordat media hier wordt opgeslagen is het systeem niet waterdicht, want apps die toegang hebben tot je galerij, zoals Clouddiensten, kunnen hier vervolgens bij. Dit geldt ook voor je berichten die je verstuurt en ontvangt via WhatsApp; deze zijn ook niet per definitie veilig. 

Je hoeft niet direct in paniek te raken, want dat het in theorie kan wil natuurlijk niet zeggen dat het in de praktijk ook gebeurt. Toch is het verstandig om op te passen wat je via internet verstuurt. Als je je ervan bewust bent dat alles wat je op het internet zet niet per definitie veilig is, hoef je geen risico te lopen. 

Kijk voor meer functies van WhatsApp in ons WhatsApp-dossier!

Bronnen: Tweakers en Frankwatching

Meer nieuws over: