‹ Alle nieuwsberichten

Update naar iOS 9 beschikbaar: wat is er anders?

Update naar iOS 9 beschikbaar: wat is er anders?

Sinds woensdagavond 16 september kun je je iDevice upgraden naar iOS 9, tenminste, de apparaten na de iPhone 4S, iPad 2 en iPod Touch 5. Hieronder een overzicht van de verschillen met iOS 8.* 

Apple heeft met iOS 9 vooral kleine veranderingen toegevoegd. Op het eerste gezicht lijkt er niet heel veel veranderd, maar als je wat langer bezig bent met het nieuwe besturingssysteem valt het op dat er toch aardig wat is aangepast.

Interface

Apple heeft het lettertype gewijzigd naar San Francisco, wat er iets anders uit ziet dan het oude lettertype. Verder kun je met de iPad veel beter multitasken dan eerst: met Slide Over kun je een app openen zonder de actieve applicatie te stoppen. Met Split View kun je twee applicaties naast elkaar weergeven en in allebei werken: je kunt dan bijvoorbeeld op internet zoeken naar vakantiebestemmingen en ondertussen in Maps de plaats opzoeken.

Siri is slimmer

De alom bekend assistente van Apple, Siri, heeft weer een flinke upgrade gekregen. Deze dame kan spreektaal beter begrijpen en je kunt vragen of ze je op een bepaalde plaats aan iets kan herinneren. Ook is ze proactiever: wanneer je je koptelefoon inplugt, kan je verder luisteren naar je podcast waar je de vorige keer bent geëindigd. Verder zijn zoekopdrachten grondiger en uitgebreider.

Nieuwe en verbeterde applicaties

Op het gebeid van applicaties is ook het een en ander gebeurd. Er zijn apps toegevoegd en uitgebreid. Je Notitie-app heeft veel meer functies dan eerst: je kunt een lijstje maken, die afvinken, er vervolgens een foto aan toevoegen en een tekening erbij maken. Er is een News-app toegevoegd, waar je je nieuws kunt personaliseren. Zo kun je regelen wat voor nieuws er in die app komt. Hierdoor staat al het voor jou relevante nieuws op een plek, zodat je niet meer allerlei verschillende nieuwssites af hoeft te gaan.

Overige verbeteringen

Een andere verbetering is de accuduur: die zou langer mee moeten gaan op iOS 9 door het inzetten van de sensoren: je scherm gaat bijvoorbeeld niet aan wanneer je een notificatie krijgt terwijl je toestel ondersteboven op tafel ligt. Ook is iOS 9 veel kleiner dan iOS 8: 1,3 GB tegenover 4,58 GB. Zo houd je meer ruimte over voor applicaties, foto’s en video’s.

*Niet alle functies zijn op alle apparaten beschikbaar.

Op Belsimpel.nl kun je verschillende Apple-producten vinden met de beste aanbiedingen, waaronder de gloednieuwe iPhone 6S en de iPhone 6S Plus. De 6S en 6S Plus draaien uit de doos gelijk op iOS 9. Verder krijgen o.a. de iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus de update naar iOS 9. Ook de iPad Air 2, iPad Air en iPad Mini 3 ontvangen de update.

Bronnen: Apple, NU.nl

Meer nieuws over: