‹ Alle nieuwsberichten

10 handige tips en functies voor iOS

10 handige tips en functies voor iOS

iOS is een zeer gebruiksvriendelijk besturingssysteem, zowel voor beginnende als gevorderde iPhone gebruikers. Toch biedt iOS ondanks zijn gebruiksgemak meer mogelijkheden dan u misschien had gedacht. Met deze 10 tips en tricks kunt u nieuwe functies op uw iPhone ontdekken! De meeste tips gelden voor zowel iOS 7 als 8, tenzij anders aangegeven.

1. Snel opladen

Wanneer u weinig tijd heeft om uw toestel op te laden, is een handige optie om het toestel in vliegtuigmodus te zetten. Dit kan eenvoudig via het onderste slidemenu. Alle dataverbindingen en netwerkontvangst worden uitgezet. Daardoor zal uw iPhone twee keer zo snel opladen. In iOS 8 kunt u via Instellingen > Algemeen > Gebruik ook statistieken bekijken voor batterijverbruik. Zo heeft u inzicht in het verbruik per applicatie.

2. Foto’s maken met de volumeknop

Foto’s maken kunt u niet alleen doen door op de fotobutton te drukken, maar ook door de volumeknop + in te drukken. Dit geldt niet alleen voor de iPhone zelf, maar ook voor de headphones die worden meegeleverd. Wanneer u de volumeknop + ingedrukt houdt, zal de telefoon meerdere foto’s achter elkaar maken.

3. Meerdere toetsenborden en snelzinnen

Het is mogelijk om meerdere toetsenborden te gebruiken. Deze zijn te downloaden via de App Store en kunnen vervolgens via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord worden toegevoegd of uitgezet worden. Ook kunnen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Trefwoorden bepaalde snelzinnen worden toegevoegd. Wanneer u bijvoorbeeld een bepaalde emoticon veel gebruikt, kunt u daarvoor een lettercombinatie instellen. Op die manier hoeft u niet steeds van toetsenbord te wisselen wanneer u deze emoticon wilt gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk dit voor complete zinnen in te stellen.

4. Tekst wissen

Wanneer u een tekst aan het typen bent en deze in één keer wilt wissen, kunt u de iPhone schudden. Er zal een scherm verschijnen waar u op “herstel” kunt klikken, waarna alle tekst zal verdwijnen. Om deze toch weer terug te halen, kunt u nogmaals schudden en op “opnieuw” klikken. Zo wordt het heel eenvoudig om mailtjes of grote stukken tekst te wissen.

5. Verschillende ringtones en selectieve notificaties

Het is mogelijk om per contact een andere ringtone in te stellen, zodat u weet wie u probeert te bereiken. Dit kan via de groene telefoon > een contact > wijzig > Beltoon/Trilling. Ook is het mogelijk om waarschuwing geheel uit te zetten. Een leuke optie is het aanmaken van een nieuwe trilling, waarbij u zelf het trilpatroon kunt bepalen. Via Instellingen > Niet storen > Gepland kunt u automatisch notificaties uitzetten van bijvoorbeeld 23:00 tot 07:00 de volgende ochtend.

Ook kunt u in iOS 8 wanneer u een e-mail typt op het alarm icoontje in de onderwerp regel klikken. Op die manier kunt u instellen dat u voor een reply op deze specifieke e-mail een notificatie wilt ontvangen, zelfs als u verdere notificaties heeft uitgeschakeld. Dit kan ook achteraf door naar een e-mail te gaan, te klikken op het vlaggetje linksonder, vervolgens op “Melden…” en dan de notificaties aan te zetten. Dit kan altijd weer uitgezet worden.

6. Muziek timer

Wanneer u bijvoorbeeld een tijdje muziek wilt luisteren voor het slapen gaan, maar niet wilt dat uw iPhone de hele nacht blijft afspelen, is daar een oplossing voor! Via Klok > Timer > Als Timer Eindigt. Vervolgens staat onderaan de optie “Stop afspelen”. Door de timer in te stellen op 30 minuten, zal deze na 30 minuten automatisch stoppen met afspelen.

7. Beveiliging met letters

Naast de nieuwe beveiliging met vingerafdrukscanner op de iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus is het ook mogelijk om een beveiliging met letters in plaats van cijfers in te stellen. Via Instellingen > Toegangscode (iOS 7) of Instellingen > Algemeen > Wachtwoord (iOS 8) kunt u “Simpele toegangscode” (iOS 7) of "Eenvoudige code" (iOS 8) uitzetten. Vervolgens kunt u een lettercode invoeren.

8. Interactieve notificaties

Notificaties zijn in iOS 8 interactief gemaakt; dit betekent dat u direct kunt reageren op een binnenkomende notificatie van bijvoorbeeld iMessage. U hoeft dus niet meer eerst naar de berichten applicatie te gaan, maar u kunt een bericht typen in het notificatiecentrum. Bij een binnenkomende bericht sleept u het bericht naar links, u klikt vervolgens op antwoord en daarna kunt u een bericht typen en versturen.

9. Locatie delen

Een handige manier om voor een afspraak te laten weten waar u zich bevindt is het delen van uw locatie. Dit doet u eenvoudig door in WhatsApp te klikken op het pijltje links van de tekstinvoerbalk en in het opkomende menu te kiezen voor “Deel locatie”. Hiervoor dient u wel via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen de locatie aan te zetten.

10. Flyover City Tour

Een leuke mogelijkheid in de Kaarten applicatie is de Flyover City Tour. Wanneer u het op 3D klikt, kunt u een tour maken langs bekende plekken in de stad die u bekijkt. Het lijkt alsof u in een vliegtuig over de stad vliegt. Momenteel wordt deze optie ondersteund voor zo’n 90 steden verspreid over de hele wereld, waaronder Parijs en Londen.

Meer informatie over Apple iOS in het algemeen kunt u vinden op deze pagina. In onze toestelhulp vindt u uitleg over basisfunctionaliteiten van dit besturingssysteem. Ook biedt iOS 8 een ingebouwde Tips applicatie waarin alle mogelijkheden worden uitgelegd.

Meer nieuws over: