‹ Alle nieuwsberichten

Apple hernoemt iOS voor iPads naar iPadOS

Apple hernoemt iOS voor iPads naar iPadOS

Op 3 juni organiseerde Apple zijn eigen ontwikkellaarsconferentie WWDC 2019. Naast de iOS 13-aankondiging, maakt het bedrijf ook bekend om iOS voor iPad te hernoemen naar iPadOS. Dit betekent niet dat het besturingssysteem compleet anders is zoals je tot nu toe gewend bent op een iPad.

De specifieke iPad-ervaring benadrukken

De keuze voor een nieuwe naam is gemaakt om de unieke functies en eigenschappen van de iPad beter te ervaren. Op dezelfde basis als iOS bouwt iPadOS zich voort. Daarbij kent krachtige besturingssysteem functies die gericht zijn op de iPad vanwege het grotere display en zijn veelzijdigheid.

Alle updates van iOS 13 worden overigens gewoon meegenomen naar iPadOS. Dit betekent dat de Donkere modus dus ook naar de iPad komt. Verder heeft iPadOS een nieuw beginscherm met widgets, betere multitasking wanneer je meerdere apps tegelijk gebruikt en optimalisatie van Apple Pencil.

Vernieuwd startscherm met meer apps

Apple heeft het beginscherm compleet nieuw ontworpen. Zo is er nu aan de linkerkant een Vandaag-weergave beschikbaar; hierin staan widgets met directe informatie. Vanuit de widgets schakel je ook snel naar een app. Van vrijwel alle apps zijn widgets beschikbaar: het weer, de agenda, de batterij-informatie, de mail-app en notitie-app.

iPadOS nieuw beginscherm

Multitasking nog makkelijker

Het gebruik van meerdere apps tegelijkertijd zal met iPadOS nog makkelijker en soepeler gaan. Zo kun je in één app meerdere vensters openen: bijvoorbeeld een mail schrijven terwijl je ook je inbox opent hebt staan. Je kunt ze naast elkaar gebruiken, en ook los van elkaar.

Updates vanuit iOS 13

Apple vertelt dat functies van iOS 13 mee worden genomen naar het vernieuwde iPadOS. Hierin zitten onder andere een Donkere modus, een vernieuwde Kaarten-app, de inlogfunctie Sign In with Apple en een slimmere, verbeterde Foto's-app. Meer informatie over de updates van iOS 13 vind je in dit artikel.

iPadOS Donkere modus

Deze iPads zijn geschikt voor iPadOS

Nu iPadOS en iOS 13 zijn aangekondigd, zullen deze versies van het besturingssysteem eerst alleen als bèta beschikbaar zijn voor ontwikkelaars. In het najaar zal de definitieve versie verschijnen voor iPad- en iPhone-gebruikers. Benieuwd of je de update ook krijgt? De volgende iPads zijn geschikt voor iPadOS: