‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on Samsung Galaxy S9: verfijning van zijn voorganger

Hands-on Samsung Galaxy S9: verfijning van zijn voorganger

Aan de vooravond van het Mobile World Congress 2018 heeft Samsung zijn nieuwe Galaxy S9 en S9+ getoond. Deze ronde draait het om meer om evolutie dan revolutie, maar het S9+-model biedt op verschillende punten wel wat grotere veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, maar ook ten opzichte van de normale Galaxy S9.

Galaxy S9-time

Afgelopen weken was de Zuid-Koreaanse fabrikant alweer flink bezig met het teasen van de aankomende Samsung Galaxy toestellen en een Unpacked-evenement op 25 februari 2018 deed veel harten al een flinke tijd kloppen. Samsung heeft zojuist de Samsung Galaxy S9 en S9+ gepresenteerd en wij hebben daar al uitgebreid mee kunnen spelen. Vorig jaar verraste de producent vriend en vijand door met de S8-familie met toestellen te komen die veel meer weg hadden van de toekomst dan huidige smartphones. De schermverhouding van 18,5:9, de keuze voor een Infinity Display en de minimale schermranden deed veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Het ontwerp is doorgezet bij de Galaxy S9 en S9+ en in eerste instantie zie je ook geen verschillen, maar als je beter kijkt zijn die weldegelijk te vinden.

Design: 'Hé een Galaxy S8'

Daarnaast zijn het de details die het moeten doen, waaronder de aanwezigheid van stereospeakers, waar de S8 en S9+ het nog moesten doen met een enkele speaker. Deze zijn tuned by AKG en er is DolbyAtmos-technologie aanwezig, waardoor het geluid zuiverder en harder kan worden afgespeeld, waarbij ook de bass verbeterd is. Er is weer gekozen voor een waterdichte, glanzende, glazen behuizing en ook een 3,5mm-poort is nog aanwezig, waar dat bij veel concurrenten niet meer het geval is.

Fijne vernieuwingen qua specificaties

Samsung Galaxy S9 - blauwDe S9 en S9+ zijn iets zwaarder, dikker en breder dan hun voorgangers, maar wel iets korter. Daarbij gaat het wel slechts om minimale verschillen, die je in eerste instantie niet een zou opmerken. Het bekende Inifinity Display is weer aanwezig en dat betekent dat het scherm een langwerpige verhouding heeft wat in de praktijk erg goed werkt. Er is weer gekozen voor prachtige Super AMOLED-displays, gewoonweg de beste op de markt. Verschillen met de voorgangers zijn duidelijk te zien aan de achterkant van de toestellen, want de vingerafdrukscanner is nu onder de camera set-up geplaatst, wat mij betreft een fijne aanpassing. Daarnaast is de S9+ uitgerust met een dubbele camera op de achterkant en Samsung komt nu direct met een paarse variant op de proppen, een welkome kleur die "zich wat meer richt op vrouwelijke gebruikers', aldus Thomas Rodrigues van Samsung Nederland.


Samsung is één van de weinige fabrikanten die eigen processoren maken voor mobiele devices en dat is ook bij de S9-reeks het geval. Er is gekozen voor een vernieuwde Exynos-chipset die nog krachtigere prestaties levert en ook op het gebied van de accu geoptimaliseerd is. Volgens Samsung levert deze chipset 'tot 40% betere prestaties dan zijn voorganger'. De devices zijn voorzien van Android 8.0 Oreo met daaroverheen de TouchWiz-schil en in de praktijk liep alles smooth en snel. De normale S9 is voorzien van 4GB RAM en 64GB opslag, terwijl de grotere variant is voorzien van meer werkgeheugen: 6GB, en evenveel opslag. Intelligente scan is een toevoeging aan het beveiligingsarsenaal en daarbij maakt het toestel zelf de keuze of er gebruik wordt gemaakt van de irisscanner of van gezichtsherkenning, waardoor het toestel altijd snel unlocked wordt. Ook liet Rodrigues weten dat er nog verder in werd gezet op Bixby, de digitale assistent van Samsung. Tijdens het maken van een foto van voedsel kun je zodoende al extra informatie zien over dat gerecht of de voedingdwaarde en dankzij AR-mogelijkheden krijg je direct informatie te zien over je omgeving.

Het interne geheugen bedraagt 64GB en uiteraard is er ruimte om dit uit te breiden dankzij een microSD-kaartje. Als je dat gebruikt kun je echter geen tweede simkaart meer plaatsen, want er is een hybride slot aanwezig. De Galaxy A8 2018 die eerder werd gepresenteerd beschikt echter over twee simkaartsloten én een geheugenkaartslot, dat had ik ook graag bij de S9-devices gezien. De toestellen beschikken over een USB C-poort, waarmee je het toestel snel kunt opladen of data kunt synchroniseren en ook de mogelijkheid om de Galaxies draadloos op te laden is aanwezig. Ook werken de S9 en S9+ met het nieuwe Dex Pad, waarmee je de power van je smartphone kunt gebruiken om te werken op een groter extern scherm, waardoor je nog productiever bent.

The camera reimagined

Samsung Galaxy S9+ - paarsIn de afgelopen tijd werden al verschillende teasers uitgebracht, waarin de camera en de slogan 'the camera reimagined' centraal stonden en dat is dan ook één van de speerpunten van de nieuwe toestellen. Resolutie zegt tegenwoordig zeker niet alles meer en Samsung heeft dat al jaren door. Waar de eerste S-toestellen nog voorzien waren van camera's met hogere resoluties zijn de S8 en S9-familie voorzien van 12-megapixelcamera’s. Het gaat om verfijning en evolutie en dat zie je ook terug bij de camera’s. Zo kan er gebruikgemaakt worden van een variabel diafragma – gekozen door het toestel of handmatig – waardoor je altijd de beste foto’s maakt in wat voor lichtomstandigheden dan ook.

De S9+ is daarnaast voorzien van een tweede camera, een telephotolens, waarmee je onder andere optische zoom kunt gebruiken. Hierdoor heb je geen kwaliteitsverlies als je inzoomt en ook kun je gebruikmaken van Live Focus, waarmee je kunt spelen met de scherptediepte. Hiermee heeft deze camera dezelfde opzet als de Note 8, ook al één van de beste camera’s in smartphoneland. Snufjes zoals filmen in een 4K-resolutie zijn ook weer aanwezig en Samsung heeft het mogelijk gemaakt om te filmen met 960 frames per seconde, in een HD-resolutie, iets wat één bepaalde concurrent vorig jaar al implementeerde.

Conclusie: interessant, maar niet voor iedereen

Het gaat deze ronde zoals gezegd om verfijning en als je al voorzien bent van een prachtige Galaxy S8 of S8+ is een overstap misschien wat té, of je moet net gekozen hebben voor een éénjarig abonnement. Veel is er namelijk hetzelfde bij deze nieuwelingen en hun voorgangers. Zo beschik je weer over een prachtig Infinity Display, is het design inmiddels grotendeels bekend en weet je zeker dat je snelle hardware in je hand hebt, evenals een zeer goede camera. Loop jij nog met een ouder Samsungtoestel en ben je wel toe aan wat nieuws, dan maak je met de S9 en S9+ gewoonweg één van de beste keuzes in smartphoneland!

Samsung Galaxy S9+ family

Verkrijgbaarheid Samsung Galaxy S9 en S9+

De adviesprijs van de S9 bedraagt € 849,00 en bestellen kan direct via deze pagina, waarbij je de keuze hebt uit zwart, blauw en paars. De grotere S9+ heeft een adviesprijs gekregen van € 949,00 en is via deze pagina direct te bestellen in de drie genoemde kleuren. Daarbij kun je ook je oude toestel inruilen, waardoor je wat extra korting kunt krijgen bij de aanschaf van zo'n nieuwe smartphone en meer informatie hierover is hier te vinden.