‹ Alle nieuwsberichten

Nokia 8 hands-on: eerste nieuwe Nokia-vlaggenschip maakt verwachtingen waar

Nokia 8 hands-on: eerste nieuwe Nokia-vlaggenschip maakt verwachtingen waar

Ondanks het IFA-geweld zijn we donderdag 31 augustus ook uitgenodigd in Amsterdam door onze vrienden bij HMD Global, om de Nokia 8 te komen bekijken. Dit nieuwe Nokia-vlaggenschip heeft hoge verwachtingen en daarom hebben wij het toestel alvast voor je uitgeprobeerd! 

Omdat Colin bij de oosterburen op de IFA de bloemetjes buiten zet, mocht ik afreizen naar het launch-event van de Nokia 8, waar ik rondgeleid werd door mannen en vrouwen met gekke pakjes aan en zilverschmink op. Bij binnenkomst werd ik meteen naar de ‘Infinity Room’ geleid, waar een set-up klaar stond om meteen de belangrijkste eigenschap van de Nokia 8 te tonen: de camera.

Drie keer Carl Zeiss

Met camera bedoel ik eigenlijk camera’s. Ze zijn namelijk alle drie de moeite waard om over te hebben.

Aan de achterkant vinden we een dubbele camera met twee 13-megapixelsensors en lenzen ontworpen door niemand minder dan Carl Zeiss. Deze ‘fabrikant van optische systemen’ is welbekend in de wereld van camera, wat de verwachtingen nog hoger maakt. De ene sensor maakt kleurenfoto’s, terwijl de andere monochroom beelden vastlegt. Deze foto’s worden gecombineerd om zo een plaatje van hogere kwaliteit te kunnen produceren.

Aan de voorkant vinden we wederom een 13-megapixelsensor met ZEISS-lens, dit keer met een grote hoek. Dit zorgt ervoor dat de frontcam, net als de camera aan de achterkant, autofocus heeft. Hierdoor zijn je selfie’s (en nog belangrijker: de #bothie – komen we straks op terug) altijd scherp!

Nokia 8 - overview

Dual-Sight modus

Nokia 8 - bothie

In de Infinity Room werd aan mij getoond hoe de Nokia 8 de front- en backcam tegelijk kan gebruiken in Dual Sight modus. Op deze manier film of fotografeer je zowel voor- als achter de telefoon, wat erg leuke video’s oplevert. Zo film je bijvoorbeeld je eigen reactie terwijl je iets super episch aan het filmen bent! Als je er zo over nadenkt is het idee eigenlijk best simpel, maar Nokia is de eerste die deze functie toegankelijk maakt zonder het gebruik van 3rd-party-apps.

#bothie

Het is aan Nokia om de eerste te zijn die met een nieuwe toevoeging in de categorie bijzondere selfies komt. Naast de stemfie, belfie, groufie, brilfie en helpie presenteert Nokia nu de bothie! Omdat je een foto van zowel de voor als de achterkant tegelijk kan maken kun je leuk op de foto met iemand tegenover je, terwijl je zelf de foto maakt. Zie hiernaast twee prachtige resultaten!

Een echte krachtpatser

Twee foto’s tegelijk maken vereist trouwens wel redelijk wat rekenkracht, iets wat de Nokia 8 gelukkig niet te kort komt. Dankzij de Snapdragon 835-chipset, gecombineerd met 4 GB werkgeheugen heb ik weinig tot geen haperingen kunnen ontdekken terwijl ik ermee aan het spelen was, ook niet bij de zwaardere taken. Het toestel is dus met recht een high-end krachtpatser. Wat hieraan bijdraagt is het prachtige Quad-HD scherm wat lichtjes afgerond is, en natuurlijk de fijne software. Nokia belooft stock Android-ervaring, en die belofte komen ze na. Op het toestel staan bijzonder weinig vooraf geïnstalleerde apps en dat merk je. De menu’s zijn erg ‘snappy’ en reageren enorm snel op aanrakingen en knoppen. Nokia heeft toegezegd dat het toestel snel en vaak updates krijgt – de tijd zal leren of dit echt het geval is.

OZO 360 audio

Op het evenement was een speciale plek ingericht om de volgende unieke feature van de Nokia 8 uit te proberen: OZO spatial 360° audio. Nokia vertelt mij dat deze technologie veel wordt gebruikt door film- en muziekproducenten in Hollywood, dus ik heb wederom hoge verwachtingen. In de ruimte bevinden zich om je heen een aantal schermen, met een aantal koptelefoons. De koptelefoons laten je kennismaken met OZO-audio, waarbij dankzij audiofocus het juiste geluid wordt benadrukt, terwijl minder belangrijke achtergrondgeluiden gedempt worden. In de ruimte stonden geen Nokia 8-toestellen om dit mee te proberen, dus ik zal ze maar op hun woord moeten geloven.Nokia 8 - camera

Hands-on

Vanzelfsprekend hebben we veel tijd gehad om met het toestel te mogen spelen, en de telefoon voldeed voor de periode volledig aan de verwachtingen. Het uiterlijk is simpel doch doeltreffend, zonder te veel poespas en tierelantijnen. Het geheel ligt lekker in de hand, is niet zwaar en fijn om naar te kijken. Over het algemeen zijn de functies en knoppen goed geplaatst, al moest ik met mijn kleiner-dan-gemiddelde handen wel erg mijn best doen om het volume-omhoog-knopje te bereiken. De homeknop geeft fijne haptische feedback bij aanraking, zodat het indrukken van een fysieke knop niet per sé gemist wordt. Verder steekt de camera niet ver uit, waardoor je het toestel met een gerust hard op zijn rug kan leggen.

Ondanks het simplistische, industriële design is het toestel van alle gemakken voorzien: Dual Tone-flitser, USB Type-C, Bluetooth 5.0, NFC, ANT+, een microSD-slot, een rappe vingerafdrukscanner, en de niet-geheel-onbelangrijke 3,5mm-poort die andere fabrikanten maar wat graag weglaten de laatste tijd. De accuduur kunnen we nog weinig over zeggen, maar dankzij 3090 mAh aan capaciteit is de verwachting dat er weinig te klagen valt.

Nokia 8 - overview

Snake Challenge – the Final!

Als kers op de taart was het evenement host voor de spannendste wedstrijd van de avond (de andere interessante wedstrijd voor Oranje was niet heel spannend heb ik mij laten vertellen): de finale van de Snake Challenge! Onze winkel-kampioen Jaïro vertegenwoordigde Belsimpel maar moest helaas het onderspit delven tegen een van de twee concurrenten. Door de nipte tweede plek greep hij net mis bij de hoofdprijs, maar desondanks ging Jaïro naar huis met zijn eigen Nokia 8.

Eindoordeel

Al met al was het een interessante avond waar we kennis hebben mogen maken met HMD’s eerste Nokia-vlaggenschip: de Nokia 8. Wat mij betreft heeft Nokia de hoge verwachtingen prima waargemaakt door een echte high-end smartphone af te leveren, wat ook nog eens uitgerust is met een aantal unieke functies, zoals Dual-Sight modus en OZO audio.

Wist je trouwens dat je de Nokia 8 al kunt bestellen op Belsimpel.nl? Kijk voor meer informatie op onze Nokia-8-pagina! Houd de nieuwspagina in de gaten voor alle informatie rondom de IFA.

Meer nieuws over: