‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Hands-on Gear Fit 2 Pro en Gear Sport: voor ieder wat wils

IFA 2017 - Hands-on Gear Fit 2 Pro en Gear Sport: voor ieder wat wils

Als je op zoek bent naar alle Samsungproducten op de IFA hoef je maar op één plek te zijn en dat is de CityCube op het immense complex. Alle laatste technologie van het bedrijf is daar te vinden en wij hebben daar dan ook de nieuwe Gear Fit Pro en Gear-smartwatch kunnen proberen.

Samsung is groots aanwezig

Samsung is een grote speler als het gaat om smartphones, maar dat is zeker niet alles waar het bedrijf zich op richt. Op de IFA in Berlijn hebben we dan ook een bezoekje gebracht aan de prachtige venue van het bedrijf. Van witgoed, tot wearables en van de nieuwe Samsung Galaxy Note 8 tot de nieuwste computerschermen en televisies, alles was daar te zien en bevoelen. Uiteraard heb ik de Galaxy Note 8 uitgebreid bekeken, maar onze Kas heeft afgelopen week een uitgebreide hands-on sessie gehouden in Nederland, dus daar ga ik hier niet verder op in. Wij waren daar voor de nieuwe Gear Fit 2 Pro-activiteitentracker en de nieuwe Gear-smartwatch en onze eerste indrukken lees je deze hands-on.

Gear Fit 2 Pro: luxueuze activiteitentracker

Activiteitentrackers zijn hot en worden door steeds meer mensen ontdekt, "omdat ze toch wel handig zijn". Met zo'n apparaatje om je pols kun je dus allerlei info bijhouden over je dagelijkse activiteiten. Van het aantal gezette stappen tot je slaapritme en van je hartslag tot de locatie waar je actief bent geweest. Activiteitentrackers zijn al te verkrijgen vanaf enkele tientjes, maar dan heb je uiteraard geen beschikking over alle functies. Als je op zoek bent naar een activitytracker met uitgebreide mogelijkheden en een flitsend design, dan is de Gear Fit 2 Pro misschien wel de ideale tracker voor jou!

Op de beursvloer hebben we het apparaatje uiteraard uitgebreid getest en onze eerste indrukken zijn zeker positief te noemen. De Fit 2 Pro is te verkrijgen in twee kleurstellingen, namelijk geheel zwart of zwart met rood, waarbij je ook nog eens keuze hebt uit verschillende maten qua bandjes. Het apparaatje is voorzien van een gekromd AMOLED-display dat er erg goed uitziet en je in een oogopslag de belangrijkste info laat zien. Samsung heeft gekozen voor een kromming van het scherm, zodat de tracker dan perfect om de pols staat, aldus de medewerkster op de beursvloer. Het scherm is aanraakgevoelig en aan de rechterzijkant van de Gear Fit 2 Pro zijn twee kleine knopjes aanwezig, die je ook kunt gebruiken om door het menu te scrollen.

     "Dank aan Andrea (Samsung) voor de hands-on sessie!"

IFA 2017 - Samsung Gear Fit 2 Pro

De bediening is erg intuitief en zelfs als je nog nooit met een (soortgelijke) tracker hebt gewerkt, begrijp je in een minuut hoe alles werkt. Samsung heeft de tracker voorzien van het eigen ontwikkelde Tizen OS, dat eveneens te vinden is op de nieuwe Gear-smartwatch. Zodoende kun je zelf verschillende applicaties downloaden, installeren en gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verschillende apps om de routes die je loopt te tracker, waaronder Strava. Muziek kun je luisteren via Spotify, waarbij je nummers kunt skippen of pauzeren via de polsband en ook de tijd is uiteraard direct te zien.

Ik ben zelf gewend om te lopen met een tracker / horloge / smartwatch en de Gear Fit 2 Pro voelde direct goed aan, uiteraard ook dankzij het lage gewicht. Het bandje zat goed om de pols en het lockmechanisme voelde goed aan. Het schermpje reageert snel op aanrakingen en zag er dankzij het gebruik van een OLED-paneel goed uit. De prijs is daardoor vast en zeker wel opgedreven, maar bij goedkopere trackers is er weer geen touchscreen aanwezig of kan het display alleen zwartwit weergeven. Het apparaatje ziet er flashy uit, voelt goed aan en dankzij Tizen OS kun je zelf apps installeren en gebruiken. Daarnaast is de Fit 2 Pro voorzien van een hartslag- en GPS-sensor en is deze volledig water- en stofdicht, waardoor je er zelfs mee kunt zwemmen. Een ideale tracker dus voor de persoon die al zijn activiteiten bij wil houden en niet toe is aan een heuse smartwatch!

Gear Sport: de nieuwe Samsung-smartwatch

IFA 2017 - Samsung Gear Sport-smartwatch

Als je wel op zoek bent naar zo'n slim horloge dan kun je deze ronde ook weer terecht bij Samsung, want op de IFA presenteerden zij ook de Gear Sport-smartwatch. Dat horloge is voorzien van een rond AMOLED-paneel van 360x360 pixels en het geheel draait net als de Gear Fit 2 Pro op Tizen. Het AMOLED-paneel zorgt voor prachtige kleuren, iets dat bleef opvallen tijdens de hands-on sessie. Het bijgeleverde bandje voelde wat goedkoop aan en was niet helemaal mijn ding, maar een fijn gegeven is dat je zelf bandjes kunt verwisselen. Samsung brengt er zelf verschillende op de markt, maar je kunt ook standaardbandjes gebruiken (20mm), om zo je eigen stijl te creeeren.

Je hebt de keuze uit een zwarte of blauwe variant, waarbij de kleur van de horlogekast verschilt en natuurlijk die van het zelf te verwisselen bandje. De fysieke draairing is ook weer aanwezig en dat is iets waar Samsung echt mee uitblinkt. Deze is bovenop het horloge te vinden en door middel van hieraan te draaien kun je een stapje terug of juist verder doen in het menu. Ook bij de vorige generaties van Gear-smartwatches was deze vorm van bediening al aanwezig en wat mij betreft mogen meer fabrikanten dat gaan gebruiken.

     "Standaard bandje voelt wat goedkoop aan"

De accu heeft een capaciteit van 300mAh en moet op één acculading 3 tot 4 dagen meegaan aldus Samsung, iets dat we op de beursvloer uiteraard niet hebben kunnen testen. Sensoren zoals voor de hartslag en GPS zijn aanwezig en daarnaast zien we een accelero-, gyro- en barometer in het horloge. Daarnaast zien we ook hier weer de stof- en waterdichtheid, zodat het horloge in verschillende omstandigheden te gebruiken is. Naast het touchscreen zijn er aan de rechterkant van de kast ook twee knopjes aanwezig, bijvoorbeeld om een stapje terug te doen in het menu of om direct op het homescreen uit te komen. Watchfaces zijn ook te downloaden, zodat je ook dat qua stijl geheel aan kunt passen aan jouw eigen wensen. Al met al genoeg om te ontdekken dus en dat is altijd fijn.

Al met al zijn beide wearables weer erg mooi afgewerkt, is de bediening van beide apparaatjes precies zoals je verwacht en heb je als consument dus de keuze uit een tracker of slim horloge. Het ligt uiteraard aan je persoonlijke wensen en budget naar welk apparaat je neigt en die keuze kan ik niet voor je maken, maar ik weet wel dat Samsung in beide gevallen weer goed werk heeft afgeleverd.