‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on: Samsung Galaxy Note 8 doet vorig jaar vergeten

Hands-on: Samsung Galaxy Note 8 doet vorig jaar vergeten

Vandaag brengt de reis ons naar Schiphol, waar we door Samsung zijn uitgenodigd om te experimenteren met het nieuwe Samsung-vlaggenschip: de Galaxy Note 8. Dit toestel is 23 augustus aangekondigd en is inmiddels ook in de Belsimpel-winkels te bewonderen!

Als je vroeger Note zei, dacht iedereen aan hetzelfde. Effectief, indrukwekkend, luxe, ergonomisch. Nu denkt men helaas vooral aan vuur, explosie en gevaar. Samsung is erop gebrand om het oude imago terug te winnen en dat is ze voorlopig goed gelukt. We mochten het nieuwe Note-exemplaar testen op het indrukwekkende Samsung-kantoor op Schiphol, en dat hebben we gedaan. Houd YouTube in de gaten voor de bijbehorende video!

Het belangrijkste: de S-Pen

De meest unieke eigenschap van de Note 8 is natuurlijk de bijgeleverde stylus: de S-pen. Aan het begin van de dag krijgen we een korte training over de nieuwe coole functies van het multifunctionele pennetje, om ons alvast op weg te helpen. Samsung heeft de bediening waar mogelijk nog uitgebreider gemaakt, terwijl het nog steeds erg gebruiksvriendelijk is. Je haalt het pennetje uit de telefoon en je kunt meteen aan de slag. Snel en gemakkelijk notities maken, precies de goede screenshots maken, hele lappen tekst vertalen met Google Translate, of je afbeelding verrijken met een kleurrijke tekening, dit pennetje kan het allemaal. We staan versteld van de enorme hoeveelheid functies die het pennetje mogelijk maakt, en dus ook de wereld aan mogelijkheden die zoiets kleins beschikbaar stelt.

TouchWiz

Om de veelvuldige functies van de stylus te ondersteunen is er natuurlijk uitgebreide maar vooral ergonomische software nodig. Samsung heeft al jaar en dag een zodanig aangepaste versie van Android dat het eigenlijk geen Android meer te noemen valt. Als je op zoek bent naar de stock Android-ervaring zit je bij de Note 8 dus niet goed, maar dat betekent niet dat de software van de Note 8 per sé minder is. Ja, je vindt veel vooraf geïnstalleerde apps die je niet per sé zult gebruiken, maar voor velen zullen deze apps ook zeker een uitkomst zijn. De software is verder wel erg fijn te gebruiken: eenvoudig, snel, en het sluit perfect aan op de unieke functies van de Galaxy-smartphones. TouchWiz heeft grote sprongen gemaakt!

De Galaxy Note 8 schreeuwt effectivitieit: de S-Pen in combinatie met de software zorgt ervoor dat je nooit meer een deadline mist. Het grote 6.3-inch Quad-HD AMOLED-scherm biedt genoeg ruimte voor twee apps tegelijk, die je met de Dual App aan elkaar kunt koppelen zodat je ze extra snel samen opstart.

Indrukwekkend

Dat grote scherm is natuurlijk erg indrukwekkend, zeker dankzij de minimale schermranden die we ook bij de S8 en de S8+ tegenkwamen. Die telefoons heb ik inmiddels vaak gezien, maar bij de Note 8 viel wederom mijn mond open. Het scherm is nóg groter en dus nóg indrukwekkender. Daarnaast zijn er wel kleine verschillen te spotten, zoals de iets hoekigere randen. Dit geeft het toestel een nog meer zakelijke look.

Ondanks het grote scherm is het toestel niet bijzonder lomp of groot, wat je wel zou verwachten. Dit is te danken aan het Infinity Display, waardoor de voorkant van het toestel voor 83% uit scherm bestaat. Hierdoor heeft het toestel alsnog een fijn formaat; vergelijkbaar met andere smartphones met een 5,5-inchscherm. Kortom, het toestel past prima in je broekzak!

Een echte krachtpatser

Voor haperingen hoef je niet bang te zijn met de Note 8. Dankzij Samsungs eigen Exynos 8895-chipset barst het toestel van de rekenkracht en voert het ook zware apps met veel gemak uit. Zo presteerden we het om een relatief zware game (Asphalt 8) te spelen in Dual App-modus, terwijl we ook een filmpje aan het kijken waren. Dit alles deed de Note 8 zonder te klagen of te miepen, zonder haperingen of schokken. Dit mede dankzij 6 GB werkgeheugen, wat 2 GB meer is dan in de S8 en S8+.

Dubbele camera’s achterop

Samsung heeft zich ook eindelijk aangesloten bij de hype die de laatste jaren speelt: de dubbele camera. Een groothoeklens en een telelens waarmee je tegelijkertijd foto’s kan maken. Na het maken van de foto kun je het geheel nog zodanig veranderen dat je er zowel een portret-foto met bokeh-effect als een landschapsfoto van kan maken. We hebben dit niet heel veel uit kunnen proberen, maar de voorbeelden die we te zien kregen waren veelbelovend. Voorop het toestel vinden we een 8-megapixelcamera, uitgerust met allerlei leuke functies.

Phablet PC

Dankzij DeX tover je de Note 8 razendsnel om in een rappe PC voor al je kantoorwerk. Je zet de Note 8 in de DeX-station en je sluit hier een monitor, toetsenbord en muis op aan en voilà, je hebt een PC. Het werkt ook nog eens razendsnel!

Alles wat je wil

Verder is de Note 8 uitgerust met alle functies die je zou willen: een microSD-slot, USB-C-aansluiting, een 3,5mm-poort, en IP68-certificering. Voor een buitje hoef je dus ook niet bang te zijn: het toestel kan prima tegen water. Verder beschikt het toestel over een 3300-mAh-batterij, die vooralsnog een prima accuduur lijkt te hebben. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat ik dit nog kan schrijven, en dus niet in vlammen ben opgegaan. Geen ontploffende Note dus, deze keer (ook weleens fijn).

Wij zijn enorm onder de indruk van de Note 8 (voor zover we dat nog niet waren). Jij ook? Je kunt het toestel al bekijken in onze winkels en daar kun je hem ook pre-orderen, zodat je hem zo snel mogelijk in huis hebt! Houd de Note 8-pagina in de gaten voor meer informatie.

Meer nieuws over: