‹ Alle nieuwsberichten

iPhone bestaat 10 jaar!

iPhone bestaat 10 jaar!

Wat vliegt de tijd: vandaag is de iPhone alweer precies tien jaar te koop! Een bijzondere mijlpaal voor smartphonegigant Apple, die in een mum van tijd de mobiele markt heeft veroverd en naar eigen zeggen ‘de telefoon opnieuw uitgevonden heeft’. Hier lees je wat er de afgelopen tien jaar allemaal gebeurde, en hoe de iPhone-serie zich razendsnel ontwikkelde van de iPhone 2G tot nu.

Nostalgie: de allereerste iPhone

Tijdens een keynote op 9 januari 2007 begon het smartphone-avontuur voor Apple. Daar presenteerde Steve Jobs ‘drie apparaten in één’: een breedbeeld iPod, een revolutionaire telefoon en een doorbraak op het gebied van mobiel internet in één toestel. Het idee was simpel: de toestellen die toentertijd als ‘smartphone’ verkocht werden waren vaak onhandig in gebruik. De besturingssystemen waren ingewikkeld, de schermen klein en de touchscreens met pennetjes werkten niet goed. Met de iPhone zou dit alles verleden tijd zijn: een toestel met groot touchscreen dat je gewoon met je vinger kunt bedienen, en met slechts één knop om terug te gaan naar het startscherm.

Kun je wel typen op een touchscreen?

Hoewel andere smartphonefabrikanten en consumenten toen nog sceptisch waren, vooral over het typen op een touchscreen, bleek de iPhone een mega-succes. Veel van de daar gepresenteerde technieken zoals de ‘scroll- en zoomfunctie’ zijn nu niet meer weg te denken uit de smartphonewereld. Apple liep toentertijd echter nog behoorlijk voor op de concurrentie. De iPhone 2G werd een verkoopsucces en de smartphone zoals we hem nu kennen is geboren.

14 iPhones bij de Keynote

Een leuk weetje: de iPhone die Steve Jobs presenteerde was verre van perfect. Het toestel liep nog op bèta-software, waardoor bij het kleinste foutje de hele telefoon vast zou lopen. Je kon bijvoorbeeld wel van internet naar mail switchen, maar niet andersom. Daarom heeft Steve Jobs naar verluidt 3 dagen achter elkaar geoefend en had hij tijdens de presentatie de beschikking over 14(!) iPhones, zodat hij een andere kon pakken als het misging.

van iPhone 2G tot iPhone 7

De ‘revolutionaire telefoon’ moest natuurlijk wel geüpdatet worden, en achter de schermen ging Apple meteen verder met de doorontwikkeling van de smartphone. Al snel volgde de iPhone 3G met een vernieuwd design en betere hardware. Later werd geleidelijk het scherm vergroot, hoewel Apple hier wat langer mee wachtte dan de concurrentie. Naar verluidt omdat Apple eerst niet geloofde in het nut van een groter scherm. Desalniettemin werd de iPhone in een rap tempo doorontwikkeld tot aan het huidige model: de iPhone 7 Plus met een dubbele 12-megapixelcamera, 4K-videomogelijkheid en een full-HD beeldscherm. Daarmee lijkt de 1,9-megapixelcamera en het 3,5-inchdisplay van de originele iPhone alweer lang geleden!

Eindeloze groeicurve?

Apples resultaten liegen er niet om. De verkoop is van 2007 tot aan 2016 alleen maar gestegen. In juli van 2017 werd naar verluidt de miljardste iPhone verkocht! Deze sales maken dat Apple momenteel verantwoordelijk is voor 20 tot 40% van de totale smartphoneverkopen. Daarnaast verdient het 60 tot 70 procent van alle winst die op smartphones worden gemaakt. Een fantastisch resultaat, hoewel het tij iets lijkt te keren. De laatste tijd zijn er iets minder iPhones verkocht. Is de piek bereikt? Apple doet in ieder geval pogingen om te blijven groeien. Een goed voorbeeld is de in 2015 geïntroduceerde iPhone SE met kleiner scherm, die bedoelt is om een groter deel van de consumenten te kunnen voorzien.

Lustrum-iPhone

Daarnaast zijn de verwachtingen voor de 8e generatie hooggespannen. Gaat Apple een revolutionaire Lustrum-iPhone presenteren? Wordt de telefoon weer opnieuw uitgevonden? De laatste geruchten laten in ieder geval zien dat Apple zijn concurrent Samsung volgt: het lijkt een scherm te gebruiken dat de gehele voorkant van het toestel bedekt. Daarmee zou de nieuwe iPhone er in ieder geval futuristisch uit gaan zien. Ook zou Apple bij de iPhone 8 voor het eerst kiezen voor een OLED-scherm, waardoor de schermkwaliteit weer wat toeneemt. Het wachten is tot de presentatie, die waarschijnlijk deze herfst zal plaatsvinden!

Bron: iCulture, iPhoned, Lifewire, Wired, iCreatemagazine