‹ Alle nieuwsberichten

Android en iOS hebben de smartphonemarkt in handen

Android en iOS hebben de smartphonemarkt in handen

Android en iOS zijn hard bezig om de minimale concurrentie die er nog is op het gebied van besturingssystemen volledig de das om te doen. De besturingssystemen van Google en Apple hebben ondertussen samen een marktaandeel van 99,7 procent! Analistenbureau Strategy Analytics bracht deze cijfers onlangs naar buiten. 

Uit deze cijfers blijkt dat Google en Apple met hun besturingssystemen ongeveer de volledige smartphonemarkt in handen hebben. Vorig jaar hadden de ‘overige besturingssystemen’, zoals Windows 10 Mobile en BlackBerry OS, nog een marktaandeel van 2,3 procent. Het marktaandeel van Android stond in het derde kwartaal van 2015 op 87,5 procent. Android kaapte toen marktaandeel weg bij iOS en de overige besturingssystemen.

Deze ontwikkeling heeft desastreuze gevolgen gehad voor zowel Microsoft als BlackBerry. Microsoft leverde het afgelopen kwartaal maar liefst driekwart minder Lumia-toestellen dan een jaar daarvoor. BlackBerry koos er in 2014 al voor om geen toestellen meer uit te brengen met zijn eigen besturingssysteem: BlackBerry OS. In september van dit jaar kondigde BlackBerry zelfs aan dat de fabrikant voorgoed stopt met het produceren van telefoons en zich meer gaat richten op het ontwikkelen van software.

Strategy Analytics heeft ook cijfers over het aantal smartphones wereldwijd gepubliceerd. Er zijn in het afgelopen kwartaal maar liefst 375,4 miljoen toestellen geleverd. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. 328,6 miljoen van deze toestellen draaien op Android en 45,5 miljoen op iOS. 1,3 miljoen toestellen draaien op overige besturingssystemen. In 2015 werden er nog ruim 8 miljoen toestellen geleverd waar een ander besturingssysteem op draaide dan Android of iOS.

De strijd tussen Android en iOS gaat gewoon door. Zeker nu Google ervoor heeft gekozen om eigen toestellen te gaan produceren, zoals de onlangs verschenen Google Pixel.

Bron: Tweakers

Meer nieuws over: