‹ Alle nieuwsberichten

Lachende drollen in het museum?

Lachende drollen in het museum?

Op een dagje in het museum kun je van alles en nog wat tegenkomen. Schilderijen, standbeelden, films en nu ook emoji's! In New York worden deze kleine icoontjes binnenkort toegevoegd aan de museumcollectie.

Je leest het goed: in het Museum of Modern Art is binnenkort een collectie van de allereerste emoji te vinden. De alom bekende lachende drol zit hier misschien niet bij, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. We hebben het hier immers over een stukje geschiedenis: in 1999 werd deze set van 176 emoji ontwikkeld door het Japanse bedrijf DoCoMo. Destijds werden deze niet gebruikt op telefoons, maar op pagers.

emoji

In 1999 waren die kleine icoontjes natuurlijk nog niet zo uitgebreid uitgewerkt als nu. Als je goed kijkt, kun je echter de verre voorvaderen van onze huidige lachende kat, vijftien verschillende soorten hartjes, en transport-emoji's herkennen in de gepixeleerde tekeningetjes. De originele ontwikkelaar van de emoji, Shigetaka Kurita, heeft ze destijds samengesteld op een vlakje van slechts 12x12 pixels per emoji. Bovendien waren de emoji's veelal praktisch van aard. Niet dat lachende drollen en huilende katten niét praktisch zijn, uiteraard. Maar het idee was in 1999 om bedrijven simpeler informatie door te laten geven aan hun klanten. Onderlinge communicatie stond destijds op een lager pitje.

Het New Yorkse musem gaat de emoji's tentoonstellen in een kunstproject in de lobby, waarbij 2D-afbeeldingen en animaties samengevormd worden tot moderne kunst. Met deze toevoeging van emoji's aan de collectie van het Museum of Modern Art staat één ding vast: emoji zijn, net zoals hiëroglyfen voor hen, niet meer uit de geschiedenis te wissen.

Bron: Nu.nl

Meer nieuws over: