‹ Alle nieuwsberichten

Finito! BlackBerry trekt definitief de stekker uit de toestellen

Finito! BlackBerry trekt definitief de stekker uit de toestellen

De tijd waarin je pingend op je fiets zat, je vrienden toevoegde op BBM en zere vingers kreeg van het urenlange drukken op de minuscule toetsen van de BlackBerry is voorgoed voorbij. Ook het kleine zwarte klokje dat nogal wat uren op een dag in je beeld stond behoort binnenkort tot het verleden. Het einde van een onvergetelijke smartphone-tijdperk. 

BlackBerry stopt met het produceren van telefoons en gaat zich vanaf nu richten op het ontwikkelen van software. Uit de cijfers blijkt dat BlackBerry de afgelopen drie maanden een verlies draaide van 372 miljoen dollar, op een omzet van 334 miljoen dollar. Pingen is de afgelopen jaren vervangen door appen en de BlackBerry’s hebben plaatsgemaakt voor de toestellen van Apple en Samsung.

Identiteitscrisis

Je herinnert je vast het moment dat de één na de ander in de schoolpauze verscheen met een spiksplinternieuwe BlackBerry. Wat is er gebeurd met de ooit zo succesvolle marktleider? Een beter mobiel apparaat om te kunnen e-mailen en tekstberichten te versturen was er in het vorige decennium niet. De helft van alle smartphones was op dat moment een BlackBerry, nu is het marktaandeel nog maar 1 procent. De opkomst van de iPhone, hoewel de eerste iPhone op dat moment een stuk zwakker was dan de BlackBerry, zorgde voor een identiteitscrisis binnen het bedrijf. Moest BlackBerry vasthouden aan zijn eigen krachten of noodgedwongen de overstap maken naar telefoons met touchscreens?

“ We weten niet wat we zijn, want we kunnen niet meer zijn wie we waren. Het is totaal onduidelijk wat we nu moeten doen." 

Jim Balsillie, BlackBerry-mededirecteur

Android

BlackBerry probeert een nieuwe weg in te slaan door te stoppen met het produceren van eigen hardware. De afgelopen maanden werden al enkele stappen richting deze beslissing gemaakt. Zo bracht BlackBerry de DTEK50 uit. Dit toestel draait op Android en is vergelijkbaar met de Alcatel Pop 4, maar dan met een BlackBerry-sausje eroverheen. De CEO van BlackBerry ziet de afschaffing als een belangrijke stap op weg naar winstgevendheid. Als je nog een Curve, Bold of Pearl in de kast hebt liggen, heb je ongetwijfeld over enkele jaren een uniek meesterwerk in huis.

Om het afscheid iets te verzachten, staan hier nogmaals de bekendste toestellen van BlackBerry op een rij:

De BlackBerry Bold

De BlackBerry Curve

De BlackBerry Priv

De BlackBerry DTEK50

Bron: Tweakers, Hardware Info

Meer nieuws over: